Svoboda: Za Kosovo potrebno regionalno rešenje

Za pitanje Kosova mora biti pronađeno rešenje koje bi bilo regonalno, te da i Albanija i Srbija treba da preuzmu odgovornost ne samo svaka za sebe, već obe za ceo region, izjavio je u Tirani bivši šef Socijaldemokrata Evrope Hanes Svoboda.

Hanes Svoboda je na konferenciji "Srbi i Albanci-kuda dalje?", koju organizuje novinska agencija Tanjug u saradnji sa albanskom agencijom ATA, rekao da to pitanje ne bi smelo da bude rešeno otvaranjem drugog, odnosno da to ima posledice po, na primer, Bosnu i Hercegovinu.

Svoboda, koji je bio izvestilac Evrpskog parlamenta za Zapadni Balkan, ocenio je pozitivnim to što je bilo brojnih susreta predstavnika Srbije i Albanije, koji su, kako je rekao, imali produktivan dijalog.

Za ovog austrijskog političara, člana Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) je bitno, kaže, da ove dve zemlje preuzmu odgovornost ne samo za sebe već ceo region.

Osvrnuvši se na rezultate istraživanja koje je agencija "Faktor plus" uradila za potrebe Tanjuga, Svoboda je rekao da s obzirom na to da je zajednički cilj obeju zemalja ulazak u EU, neophodno da žive ne jedni pored drugih, već zajedno.

"Osnovna ideja EU je ne da se živi jedni pored drugih, već zajedno, a da se konfliti rešavaju sa pogledom u budućnost", jasan je Svoboda.

Ukazujući da su mnoga pitanja između Srbije i Albanije još otvorena i da obe zemlje imaju veliku odgovornost po region, Svoboda kaže da bi se moglo reći da je njihov odnos "skoro kao nekada Nemačka i Francuska".

Kazao je da se ne sme dozvoliti da etnički i nacionalistički stavovi, koji su uvek vezani samo za pogled u prošlost, spreče usmerenje ka budućnosti.

Kao primer je naveo Makedoniju, gde je, kaže, sprečen kompromis zbog nacionalista.

Istakao je da Albanija i Srbija treba da imaju snažan glas u novom poretku u regionu.

Treba, kako naglašava, prevazići otvorena pitanja, gledati u budućnost i ne zloupotrebljavati prošlost.

"Ne možemo poreći istoriju, ali možemo da je iskoristimo da iz nje učimo", istakao je Svoboda i dodao da mlađe generacije treba da se sreću i govore o budućnosti, a ne prošlosti.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 03. okt 2018, 17:40) - Gogi [neregistrovani]

resenje

Sigurno da je to najpotrebnije.

(sreda, 03. okt 2018, 15:25) - Slavko [neregistrovani]

Pomak

Svi koji mogu na bilo koji način da razmrdaju javnost, treba da utiču na to da se problem KiM rešava sistematski. Nikakva "ad hoc" rešenja nisu dobra, jer mogu imati eventualno negativne posledice po ceo region.

(sreda, 03. okt 2018, 14:53) - Sana [neregistrovani]

Komentar

Srbija cini sve sto moze i ispunjava sve uslove za mir u regionu i za napredak uspostavljanja dijaloga sa Pristinom. Njih treba malo pritisnuti da bi se nesto postiglo.

(sreda, 03. okt 2018, 14:16) - Joxa [neregistrovani]

Kosovo

Pola regiona ne želi da sarađuje sa nama a kamoli Albanija.

(sreda, 03. okt 2018, 14:13) - Janko [neregistrovani]

Kosovo

Sve mi to znamo ali Albanci ti ne žele da znaju, zato se ne i ne pomeramo sa mrtve tačke.

(sreda, 03. okt 2018, 14:10) - Kolja [neregistrovani]

Kosovo

Sve je to lepo rečeno ali teško izvodljivo.

(sreda, 03. okt 2018, 12:45) - ljiljana [neregistrovani]

Svoboda za Kosovo je potrebno regionalno resenje

Krajnje vreme je da se pomeri sa mrtve tacke. Buducnost nase dece je u pitanju. Samo dogovorom se moze doci do resenja da svi budu zadovoljni.

(sreda, 03. okt 2018, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

Milan

Ma sve je to lepo sto prica, ali oni su nama uzurpirali teritoriju eeej, i sada je kao cuvaju od nas.

(sreda, 03. okt 2018, 12:14) - anonymous [neregistrovani]

Sjajno razmišljanje

Samo je predvideo nekoliki stvari :
Albanski narod na Kosovu i Albaniji, još uvek živi u plemenskim zajednicama i klanovima, gde preovladavaju krvna osveta i nizak nivo svesti, što ih čini lamim plenom za manipulatore. Dokaz tome je i mržnja koju gaje prema svemu i svakome ko nije Albanac, da ne pričamo o vekovnoj mržnji kojom su zadojene generacije zbog ostvarivanja plana o velikoj Albaniji. Nažalost EU zvaničnici umesto da se postave iznad ovog problema, oni se direktno mešaju, ne dozvoljavajući da im se predoče objektivni dokazi

(sreda, 03. okt 2018, 12:11) - milan lala [neregistrovani]

Prodavanje magle

A zasto gospodine Svoboda odrzavati na silu jednu drzavu kao sto je BiH ? Dali bi vi zivot kakvim Srbi i Hrvati zive u BiH zelo i svom narodu ? Po cemu je to BiH sveta pa se tamo ne sme nista dirati, a svi znamo da je ta drzava ne odrziva bez primene strane vojne sile nad Srbima i Hrvatima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">