Đukanović: Intenzivan dijalog rešenje za jednovekovni sukob Srba i Albanaca

Najbitnije da tokom jučerašnjeg dana nije bilo značajnih incidenata na severu Kosova i Metohija i da su Srbi sa severa pokazali zrelost da ne žele da nasedaju na provokacije, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Poruka jučerašnjeg događaja, ali i sličnih jeste da se dijalog između Beograda i Prištine mora intezivirati, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku i dodao da će se sve ove stvari ponavljati sve dok Beograd i Priština ne dođu do kompromisa.

"Kompromis je nužan i za Albance i za Srbe. Najbitnije da se sprovede sve što je do sada dogovoreno, a očigledno je da je albanska strana na KiM pokušava da neke stvari ne sprovede", ističe Đukanović.

Kaže da je veoma značajno što EU može da garantuje da će sporazum biti sproveden.

"Meni se čini da je zarad regionalne stabilnosti i zarad napretka Srbije veoma značajno da dođe do potencijalnog kompromisa koji bi pomirio ovaj jednovekovni sukob između Albanaca i Srba", kaže Đukanović.

Navodi i da je Hašim Tači ovim putem želeo da prenese poruku pre svega domaćoj javnosti, kosovskim Albancima, ali je, kaže, nažalost, tako poslao i jednu indirektnu poruku kosovskim Srbima koji su se juče osetili nesigurno.

"Očigledno je da Tači postepeno gubi podršku kada su u pitanju njegovi kolaicioni partneri, ali i kada je u pitanju Vlada Kosova", zaključuje Đukanović.

"Sporazum u Makedoniji biće svakako implementiran"

Povodom referenduma o podržavanju sporazuma između Skoplja i Atine, Dragan Đukanović je rekao da su Vlada Makedonije i premijer Zoran Zaev dosta uradili da bi se dobio pozitivan rezulatat u kampanji i na referendumu, ali, kako kaže, plaši se scenarija da ne bude dovoljno izlaznosti od 50 odsto, a da bude pozitavan odgovor na referendumu.

"Pošto je sporazum savetovadavan, a EU i drugi akteri, kao što je SAD, rekli su da će se on i dalje implentirati kroz Sobranje i druge organe, tako da mislim da će on biti implementiran. Pre svega što je opoziciona VMRO-DPMNE, kao što vidimo indiferentna po ovom pitanju i verovanto će biti oslabljena i jedan njen deo će u Sobranju glasati za implementaciju ovog sporazuma", kaže Đukanović.

Đukanović ne očekuje proteste i sukobe tokom referenduma, s obzirom da kada je sporazum bio potpisan 17. juna trajali su nekoliko večeri i mislim da kapacitet za potencijalne sube trenutno ne postoji.

"Ja bih na ovo nadovezao i izbore u BiH sledeće nedelje i čini mi se da će u ovu ranu jesen mnoge stvari na Balkanu da se ubrzaju i da dobiju jednu značajniju dinamiku. Ipak, nadam se i da će regionalna stabilnost biti očuvana", rekao je Đukanović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 30. sep 2018, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Sukob

Zaista ne razumem ovakve politicke analiticare koji iznose cinjenice a koje nemaju veze sa realnscu,,,nastaviti razgovore, a o cemu gospodine Djukanovicu?Koliko je para potroseno iz budzeta na ta putovanja po Briselu i nikakav rezultat nije postignut,,,nula,,,,ici na razgovore kada Albanci povuku nezavisnost, a do tada jacati vojsku i drzavnu ekonomiju!!!!

(nedelja, 30. sep 2018, 12:54) - Воронцов [neregistrovani]

Какав једновековни сукоб ?

Сукоб траје вековиома , практично од освајања Османлија који су доносили и своју религију и на основу религијских разлика производили напријатељства. Кад су се народи ослободили од Османлија онда други користе поједине народе за оствареивање својих стратешких планова.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">