Vučić: Dugoročni mir od ogromnog značaja za ceo region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da bi dugoročni mir i stabilnost bili od ogromnog značaja za bolji život građana i ekonomije regiona, kao i ulazak Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ako EU ostavi Balkan van svojih grudi, mislim da će ostati bez srca, poručio je francuski senator Olivije Kadik.

Aleksandar Vučić je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim senatorom Olivijeom Kadikom sa kojim je, kako je naveo, više nego ikada ranije razgovarao o ekonomiji.

Kadika je Vučić opisao kao političara posvećenog očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu, i političara koji odlično poznaje region.

"Razgovarali smo o svim važnim regionalnim pitanjima, dijalogu Beograda i Prištine, koliko je potrebno i lekovito bilo za sve nas da imamo dugoročni mir, stabilnost koji bi značili bolje živote, ekonomije, ulazak i Srbije i drugih zemalja u EU. Dobili smo punu podršku senatora Kadika na putu evropskih integracija", naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je naveo da je danas, mnogo više nego ikada ranije, razgovarao sa senatorom Kadikom o ekonomiji i ekonomskim odnosima dve zemlje.

Istakao je da je ulaganje francuske kompanije "Vansi", koja upravlja beogradskim aerodrom, veoma važno, jer je aerodrom prvo lice zemlje koje svi vide kada dolaze.

To, prema rečima predsednika Vučića, predstavlja ogroman podsticaj za druge francuske investitore.

Vučić je napomenuo da je Srbija povećala trgovinsku razmenu sa Francuskom u prvih šest meseci za devet odsto i podsetio da je prošle godine iznosila 995 miliona evra, izrazivši uverenje da će svakako ove godine preći cifru od milijardu evra.

Otkrio je i da je senatora Kadika iznenadilo kada je sinoć razgovarao sa francuskim investitorima, jer je prvi put video ljude iz malih i srednjih preduzeća koji pokazuju značajno interesovanje za ulaganje u Srbiju.

Vučić je istakao da je, što se nas tiče, Francuska Srbiji prijatelj iz davnina.

Podsetio je da se na Kalemegdanu uskoro otkriva rekonstruisani spomenik, u čiju rekonstrukciju su uložile vlade obe zemlje.

"Večerašnji dolazak unuke Franša D'Eperea ovamo pokazuje da ponovo pravimo odnose koji su bliski i govore o zajedničkoj budućnosti, a ne samo prošlosti dve zemlje", istakao je predsednik Srbije.

Kadik: Cenimo napore ka EU, čekamo vas u Evropi

Ako EU ostavi Balkan van svojih grudi, mislim da će ostati bez srca, poručio je u Beogradu francuski senator Olivije Kadik, navodeći da se izuzetno cene napori koje Srbija ulaže na putu ka EU.

Kadik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao podršku Francuske u iznalaženju rešenja za KiM koje će, kaže, osnažiti stabilnost regiona.

Francuski senator je naveo da su napori koje Srbija čini na putu ka EU veoma uočeni i da su razgovori koje su imali omogućili da se "francuski pogled na stanje na Balkanu dalje razvija".

Kako je rekao, rešavanje razlika "između Srbije i Kosova" je važno za stabilizaciju Zapadnog Balkana i ostvarivanje evropskih perspektiva.

Ponovio je podršku Francuske tom procesu i naveo da podržavaju napore rukovodstva obe strane da se dođe do sporazuma i razmotre sve opcije koje će dovesti do globalnog rešenja, a koje će osnažiti stabilnost regiona.

"Izuzetno sam srećan zbog onoga što činite na ovom polju i divim se vašoj hrabrosti", rekao je Kadik, obraćajući se srpskom predsedniku.

Ukazao je i na reči jednog pisca koji je rekao da su Pariz i Berlin mozak Evrope, ali da se njeno srce nalazi na Balkanu.

"Ako EU ostavi Balkan van svojih grudi mislim da će ostati bez srca – čekamo vas svi sa velikim nestrpljenjem", poručio je Kadik.

Naveo je da je njegov sektor pre svega privreda i ekonomija i istakao značaj dolaska francuskog "Vansija" kao partnera za beogradski aerodrom, ali i učešće u procesu prerade otpada, i dodao da je sve više firmi iz te zemlje koje investiraju u Srbiju, što u nekom prethodnom periodu nije bio slučaj.

Kadik je rekao da je u poslednjih osam meseci osam kompanija iz Francuske započelo svoje poslovanje i naglasio da su sve one 100 odsto zadovoljne i da su napravile odličan posao dolaskom u Srbiju.

To je ono što daje nadu, ali i daje potvrdu i podršku privredi Srbije, zaključio je Kadik.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 12. sep 2018, 07:13) - anonymous [neregistrovani]

Barikade nisu najveći problem!

Problem je što Vučić nije spomenuo ZSO, Bris sporazum i u kojoj je fazi, dok je govorio u KM! Ja sam sam prisustvovao, ali bolje da nisam. Mislio sam da će biti istorijijski, ali nije bilo ništa. Džaba sam dolazio. Samo ponavljanje istoga, celo vreme.
Na našu žalost, protesti su sasvim normalna pojava...

(utorak, 11. sep 2018, 19:19) - Zdravko [neregistrovani]

Вучић: Дугорочни мир од огромног значаја за цео регион

U miru se najlepse i najbolje zivi .

(utorak, 11. sep 2018, 17:58) - Dimitrije Bijelo Polje SCG [neregistrovani]

Arno Gujon anđeo

A da li ste pomenuli Arno Gujona, jedinu svijetlu tačku Francuske u ovih 15 tak-20 godina. Jedinog čovjeka koji je svojim srcem učinio toliko dobra za našu braću i sestre sa KIM.Ako bi neko trebao biti spona Srbije i Francuske to je Arno Gujon. Da njega i njegovu porodicu Bog blagoslovi. A i grijehovima francuske diplomatije u prethodnih 20 godina može se pisati dan i noć. Što neku pomenu, za početak da povuku priznanje lažne države Kosovo.

(utorak, 11. sep 2018, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

Francuska

Ako im je toliko stalo do Srbije, zasto ne povuku priznanje Kosova. I druge su drzave to ucinile. Francuska je bila saveznik Srbije u oba rata.

(utorak, 11. sep 2018, 16:31) - Mamo [neregistrovani]

Balkan

Mi smo za mir ali potrebno je i drugi da isto razmišljaju kao i mi.

(utorak, 11. sep 2018, 13:01) - Milan [neregistrovani]

razvoj i napredak

Samo u situaciji potpunog mira je moguć ekonomski razvoj i napredak, a to je ono što nam je sada najvažnije, da napredujemo i da konačno živimo kao sav normalan svet

(utorak, 11. sep 2018, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Naslov

A bombardovanje?

(utorak, 11. sep 2018, 12:09) - Dane [neregistrovani]

jj

Moramo uloziti velike napore u odrzavanju mira i stabilnosti u regionu jer jedino tako mozemo racunati na neku bolju buducnost.

(utorak, 11. sep 2018, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

mila

velika je cast sto ce nas posetiti unuka Franaša D Eperea, zelim joj iskrenu dobrodošlicu i prijatan boravak u nasem gradu

(utorak, 11. sep 2018, 11:35) - mikica [neregistrovani]

kom

Biće to lepa i konstruktivna poseta posle koje ćemo imati jasniju sliku o veličini podrške zapadnog sveta za naše ciljeve.