Han ne odbacuje ideju razmene teritorija, rok sledeće leto

Evropski komesar Johanes Han ne odbacuje nijednu ideju, odnosno rešenje za Kosovo i Meothiju, pa ni razmenu teritorija, ali ističe da ceo posao treba završiti do leta naredne godine.

"Treba razmišljati i izvan kutije", odnosno iz nove perspektive, rekao je Johanes Han za Radio Slobodna Evropa, po pitanju eventualne razmene teritorija.

Na pitanje RSE "da li se zalaže za razmenu teritorija između Srbije i Kosova kako bi se obe zemlje pokrenule ka EU", Han je odgovorio da je "za rešavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba", ali da "svako rešenje mora da doprinese široj stabilnosti ovog regiona (Zapadnog Balkana), tako da to bilateralno rešenje ne ide na štetu drugih u regionu".

"Sada moramo da vidimo širi sliku što znači da, bez obzira na to kakvo je to rešenje, ono mora da bude takvo da ne ide na štetu drugih", poručio je Han.

Upitan da pojasni da li "ne isključuje razmenu teritorija", Han je kazao da misli da "to treba ostaviti njima". Neka oni o tome raspravljaju, dodao je komesar.

"Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, treba razmišljati i izvan kutije", poručio je Johanes Han.

Na pitanje RSE koji je to "uslovni okvir", Han je naveo da je "to da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rešenje, svaki dogovor za rešenje bilateralnih sukoba mora da doprinese ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, na kraju, cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije".

Upitan da li se "ne boji da bi ovo moglo da ima negativan efekat na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, čak i na zemlje istočnog partnerstva", Han je rekao da misli da je "o tome prerano govoriti".

"Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora da sadrži više elemenata, a onda ćemo videti konačne ideje. Ali mislim da su obe strane sada potpuno svesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rešenja moguća", ocenio je Han.

Han je upitan i da li "smatra da će doći do rešenja do završetka mandata Evropske komisije".

"Nije to zato što je kraj mandata Komisije, ali bilo bi od koristi ako bi to moglo da se zaključi do, recimo, leta naredne godine, kako bismo krenuli novim koracima", poručio je Han.

broj komentara 21 pošalji komentar
(sreda, 05. sep 2018, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

neverovatno

o cemu ovaj covek prica.Da menjamo deo Srbije za drugi deo Srbije.

(sreda, 05. sep 2018, 02:53) - Igo [neregistrovani]

Šteta

Na čiju štetu ste oteli KiM?

(sreda, 05. sep 2018, 01:46) - Srbin [neregistrovani]

Ne

E, pa nece moci. Nema priznanja Kosova kao nezavisne drzave! Zivela Srbija!

(utorak, 04. sep 2018, 21:41) - goran [neregistrovani]

Sinovac,

Ti daj rok vama koji ste oteli srpsku teritoriju da preispitate to po Medjunarodnom pravu.

(utorak, 04. sep 2018, 20:33) - Milos [neregistrovani]

Steta

"da ne ide na stetu drugih" ( osim Srbije )"

(utorak, 04. sep 2018, 19:14) - anonymous [neregistrovani]

Nije gotovo kad vi kazete da je gotovo....

Nego je gotovo kad mi Srbi kazemo da je gotovo.Ocito je da se ovi zapadni funkcioneri stide izgovoriti Rez.SB.UN 1244,nekako im ne ide da je prevale preko jezika,pa muljaju neke nebulozne izjave kako mi trebamo dati nase za nase sto nam ne pada na pamet.
Hajde.vi gospodo sa Zapada,makar jednom u istoriji,priznajte gresku da ste se pustom silom zanijeli pa na Srbe udarili.Kao da ne znate da je svaki okupator izgubio kad je na Srbe udario.

(utorak, 04. sep 2018, 16:33) - ime [neregistrovani]

ideje

Sve ideje ostaju otvorene, samo Albanci da se pokrenu.

(utorak, 04. sep 2018, 15:48) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Tri ranija uspeha

Ranije...puno ranije uspelisu rascepati Srbiju,,, oduzeli su ,Bosnu C.Goru i Makedoniju,Kosovo nece uspeti..

(utorak, 04. sep 2018, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

Garant

Jedini garant koji zapad shvata je da ce dobiti po nosu ukoliko i pomisle da rasparcavaju Srbiju i otimaju Kosmet. Zapad razume samo zakon sile. Ko to ne razume nije mu mesto u politici.

(utorak, 04. sep 2018, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

istorija - uciteljica zivota

I Tursko vreme je bilo pa proslo. Proci ce i ovo.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">