Mogerini o dijalogu: Teško, ali moguće

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini sastala se sa austrijskim predsednikom Aleksandrom van der Belenom sa kojim je razmenila stavove o nedavnim kontaktima koje je imao, posebno u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

Mogerinijeva je istakla da su podrška koju Beč i austrijski predsednik lično daju u ovom smislu veoma značajni, objavljeno je na sajtu visoke predstavnice EU.

"Ja ću imati novi krug dijaloga sa predsednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem u Briselu u petak, 7. septembra. Nastavićemo sa teškim, ali kako sam već rekla, mogućim razgovorima u vezi sa pravno obavezujućim sporazumom", rekla je Mogerinijeva.

Dodala da je naglasak koji Austrija i austrijsko predsedavanje Savetu EU stavljaju na Zapadni Balkan i njegovu perspektivu u EU izuzetno važan.

"Verujem da projekat EU neće biti kompletan dok Zapadni Balkan ne bude deo naše porodice, to nam govore geografija, istorija ali i ekonomija i bezbednost", istakla je Mogernijeva.

Prema njenim rečima, ne može se zaboraviti šta se tamo desilo pre samo par decenija.

"U našem je interesu da ostavimo vrata otvorena i da se oni priključe evropskoj porodici, ukoliko ispune uslove", zaključila je Mogerinijeva.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво