Dačić: Postignut istorijski uspeh, velika borba tek sledi

Uspeli smo da promenimo gotovo zacementiranu poziciju nekih zapadnih zemalja kada je reč o Kosovu, kaže za RTS šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ističe da je napravljen istorijski zaokret i istorijski uspeh, jer je KiM postala tema o kojoj se ponovo govori. Poručuje da se pruža istorijska prilika da nešto dobijemo za svoj narod.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je pitanje KiM sada postalo tema o kojoj se ponovo govori.

"To je jedan od najopipljivijih dokaza koliko smo uspeli da promenimo gotovo zacementiranu poziciju nekih zapadnih zemalja kada je reč o Kosovu, jer ta tema apsolutno nije bila tema o kojoj se diskutovalo u prethodnom periodu, jednostavno se smatralo da je to pitanje već rešeno, da je pre deset godina proglašena država koju su te zapadne zemlje priznale", rekao je Dačić.

Ukazao je da deset godina nakon toga Kosovo nije uspelo da zaokruži tu svoju nezavisnost i veliki broj zemalja u svetu nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da veliki broj zemalja preispituje tu poziciju.

"To znači da su oni i dalje praktično na samom početku, jer postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo u EU što znači da i eventualni evropski put Prištine ne može ni da počne", naglašava Dačić.

"Ovo je zaista jedan istorijski zaokret i istorijski uspeh koji sam ja definisao da smo mi sada eventualno na nekom kraju početka, početka definisanja naših pozicija, tek će se voditi dijalog i iznositi ta moguća rešenja", dodao je ministar.

Istakao je da "smo uspeli da jednostavno promenimo tu poziciju Zapada koji ranije o tome nije želeo ni da razgovara i svako pominjanje tog pitanja je bilo grubo odbijano".

"Istorijski uspeh je da smo došli do situacije da se o tome uopšte raspravlja, kada smo prvi put počeli briselski dijalog, Ketrin Ešton je govorila da pričamo o tehničkim temama, ja sam tada, kada sam bio premijer, već predložio da se razgovara o suštinskom pitanju i sada smo na tom putu", rekao je Dačić.

"Nama se pruža istorijska prilika da nešto dobijemo za svoj narod i svoje građane na KiM, mi naravno možemo i da odbijemo tu priliku, ali nemojmo sada mi da se ovde pravimo nevešti – niko nam ne nudi celo Kosovo i Metohiju, da će ostati u granicama Srbije", naglasio je ministar.

"Nemamo podršku kod svih, velika borba će se tek voditi"

Dodao je i da nemamo kod svih zemalja podršku i da će se velika borba tek voditi.

"Mi na ovome zajedno radimo, ja mogu da kažem da je to jedan istorijski doprinos koji će ostati upamćen u istoriji Srbiji predsednika Srbije i, da ne budem sada lažno skroman, zajedno sa njim sam i ja na tome radio svih ovih šest godina. Mi smo uspeli da promenimo, nije ovde sada reč da mi radimo na tome, mi smo uspeli da promenimo poziciju Zapada, mi smo ih pomerili sa mrtve tačke, a s druge strane, ostali smo čvrsti prijatelji sa Rusijom i Kinom", tvrdi Dačić.

Smatra da sa strane međunarodne zajednice više ne postoje prepreke da se otvori mogućnost da se Priština i Beograd dogovore.

"Na nama je da donesemo odluku hoćemo li da napravimo taj istorijski korak, hoćemo li prvi put da slavimo neku našu pobedu ili ćemo stalno pričati o nekim našim neuspesima i o nekim porazima", rekao je Dačić.

"Ovde je reč hoćemo li nešto da dobijemo ili ćemo sve da izgubimo. Ništa mi sada ne držimo u svojim rukama i to isto i Priština, problem je u tome što je realnost i život na Kosovu daleko van papira koje drže u svojim rukama i Beograd i Priština i međunarodna zajednica", naglasio je ministar.

Ukazao je da su sada pred nama meseci koji su bitni i pošto smo došli, kako kaže, do kraja početka, sada počinje rasplet oko toga ko ima kakve predloge i da li je moguće oko toga napraviti kompromis, pre svega Beograda i Prištine.

Na pitanje šta će biti teže dobiti podršku međunarodne zajednice ili podršku unutar zemlje od građana, Dačić kaže da je i jedno i drugo teško i zahtevno.

"Ja mislim da je i jedno i drugo veoma teško i veoma zahtevno, ali ja sam siguran da srpski narod neće propustiti ovu priliku, jer mi moramo da gledamo nacionalni program u narednih 100 godina", zaključio je Dačić.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 29. avg 2018, 08:42) - milan lala [neregistrovani]

"Istoriski uspeh"

Taj "nas istoriski uspeh " postignut je i u direktnoj je vezi sa ubrzanom rastucom vojnom silom Rusije na globalu. Zapad je svestan Ruske vojne moci a i cinjenice da je Rusija nas istinski strateski saveznik i zastitnik . Bez te snazne Ruske podeske i proklamovane zastite nasi zapadni "partneri " bi odavno Srbiji isporucili drigi Rambuje - ultimatum da legalizujemo SAD / Nato agresiju na Srbiju priznanjem "kosove " ili da se suocimo sa novim talasom uranijumskog otpada na nebu Srbije . Hvala Rusiji sto postoji .

(sreda, 29. avg 2018, 07:48) - anonymous [neregistrovani]

Promena pozicije

Nešto ne vidim da su velike sile promenile svoje pozicije. Dok je baza Bondsteel na Kosovu neće biti bilo kakve promene na terenu. Dok ne bude naše vojske i policije na Kosovu Srbija ce biti gubitnik, ma kako to političari predstavili.
Inače ministar Dačić je bio u svakoj vladi koja je oslabila pozicije Srbije, samo da podsetim.

(sreda, 29. avg 2018, 03:00) - anonymous [neregistrovani]

Broj

Voleo bih da nije, al Srbija je uveliko priznala Kosovo, kad im je dodelila pozivni broj.

Hvala,

(sreda, 29. avg 2018, 02:54) - anonymous [neregistrovani]

neka

neka razgovaraju,razgovaraju,a srbija ce da se prazni,prazni,prazni

(sreda, 29. avg 2018, 00:48) - anonymous [neregistrovani]

U vezi svega ovoga.

Da mogu da biram,izabrao bi: Sever Kosmeta da ostane Srbiji,uz to da Pecka patrijarsija i okolina budu eksteritorijalni deo Srbije. Presevo i Bujanovac neka idu Kosovu( ne cela Presevska dolina) a Republika Srpska da postane samostalna drzava. U Slucaju da se Kosovo pripoji Albaniji,Republika Srpska bi se Pripojila Srbiji. Mislim da bi bar 90 posto Srba podrzalo ovu opciju ako bi SAD i Rusija dale svoj blagoslov.
I siguran sam da bi tada zavladao pravi mir na ovim prostorima.

(utorak, 28. avg 2018, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

Da...

...,mi jesmo bliski sa Crnogorcima,ali ne i sa "Milogorcima"!?

(utorak, 28. avg 2018, 17:42) - milan [neregistrovani]

Razgovori

Bolje je sto godina razgovarati nego samo jednu godinu
ratovati. Srbija sa jedne strane te Kosovo i Albanija sa
druge neka samo razgovaraju, razgovaraju...

(utorak, 28. avg 2018, 16:44) - MB [neregistrovani]

Gospodine Dacic

Smatram vas pametnim covjekom ali poruku ne razumijem. Ne treba zaostravati odnose? Hocete reci,neka nas Srba u CG,sami da se snalazimo? Znate sta ovamo rezimski mediji kazu? Da je opozicija bila u Beogradu ali da je srpski vrh ustanovio da nema razloga za brigu i da je sve ok sa Srbima u CG. A nista nije dalje od istine nego to. Molim vas,pojacajte malo diplomatski pritisak,dodjite i vidite sta se radi od Srba ovdje. Posjetite sjever,Boku,Mitropoliju... Uvjerite se sami!

(utorak, 28. avg 2018, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

1244

Ustav Srbije.

(utorak, 28. avg 2018, 13:49) - anonymous [neregistrovani]

Историја

Плашим се да су наши преци узалуд губили животе када слушам Вучићеве и Дачићеве изјаве.Србија ни по коју цијене и ни у каквим границамс не смије признати независно Косово јер само тако можемо градити државу, а не разграђивати оно што су нам прадједови оставили у наслијеђе.Прагматизам није изговор.