Tači: Kosovo se neće deliti, neće biti razmene teritorija

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se "Kosovo neće deliti" i da neće biti razmene teritorija, a smatra da tako nešto neće predložiti ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hašim Tači je, u intervjuu za bečki Standard, rekao da ideja o "korekciji granica" još nije bila tema razgovora u Briselu.

"Prošlo je pet ili šest godina od početka dijaloga sa Srbijom. Sad smo ušli u finalnu fazu ovih razgovora. Dosad smo razgovarali samo o procesu, ali ne i o detaljima. Ideja o korekciji granica je moja. Kao i ideja o uključivanju Preševske doline i ona nije bila tema razgovora sa predsednikom Vučićem. Ali mi ćemo razgovarati o tome", rekao je Tači za austrijski list.

Tači navodi da želi da bude racionalan i da je, kako kaže, uprkos velikim nesuglasicama, nastavak dijaloga jedina mogućnost, te da se, bez dogovora, Beograd i Priština uzajamno ometaju na putu ka EU.

"Neće biti podele Kosova, neće biti razmene teritorija. I dosad nisam čuo da on (Vučić) predlaže nešto u tom pravcu", rekao je Tači.

Smatra da konačni sporazum sa Srbijom treba da sadrži uzajamno priznavanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovo će, prema njegovim tvrdnjama, sačuvati multietnički duh.

"Moramo da radimo na tome da rešimo animozitete koji postoje već 200 godina. Ne smemo da budemo taoci granica koje su utvrđene u Titovoj Jugoslaviji. Jugoslavije više nema", rekao je Tači.

Konstatovao je da Kosovo ima dobre odnose sa svim susedima – Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom i da zbog toga "niko ne treba da se oseća ugroženim" zbog mogućeg sporazuma Beograda i Prištine.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. avg 2018, 19:47) - Nina [neregistrovani]

kim

Ma hajde. Sad ipak ne bi da se Kosovo deli. Ni oni ne znaju sta hoce...

(ponedeljak, 27. avg 2018, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

косово

Нисам сигуран да сви албанци желе независност. Све им је наметнуто од стране запада и људи попут Тачија и Харадинаја су дошли са запада да побуне албанце без основа.

(ponedeljak, 27. avg 2018, 16:39) - Fudbaler [neregistrovani]

KiM

Hašim Tači treba da se preda oko KiM,i treba da se povuče i ostavi KiM u sastavu Srbije.

(ponedeljak, 27. avg 2018, 14:30) - Branko [neregistrovani]

civilizovano

Tači više ne zna šta priča,polako ali sigurno gubi poverenje kod Evropskih zvaničnika,i zato je u velikoj panici.

(ponedeljak, 27. avg 2018, 13:33) - lora [neregistrovani]

komentar

Nama je od velikog značaja podrška od drugih zapadnih zemalja kako bi se ovaj dugogodišnji problem rešio što pre.

(ponedeljak, 27. avg 2018, 12:05) - Marko [neregistrovani]

Kosovo je Srbija

Ovaj čovek ne zna više šta hoće. Juče jedna priča, danas druga. No comment!

(ponedeljak, 27. avg 2018, 01:41) - Goran [neregistrovani]

Tacno

.... i Taci i Haradinaj, i svi ostalli koji koji treba da odu pravo na izdrzavanje kazne za ratne i druge zlocine. "Srbija nije saka pirinca da je pozoba svaka vrana..."
Ja sam apolitican, ali bravo Vucicu za reci, diskusije, stavove, rad, zrtvu... Bravo i onima koji cene i prepoznaju rad i doprinos svih koji vode politiku ocuvanja mira, suvereniteta i integriteta Srbije.

(nedelja, 26. avg 2018, 23:46) - anonymous [neregistrovani]

Taci moze pricati sta hoce,......

Svi znamo,pa i on sam zna,da njegova rijec ne vazi nista.Tu se pitaju Srbi i Srbija,kao vlasnici KosMeta,i SAD,a pomalo i EU,kao privremeni okupatori KosMeta.
Posto u istoriji KosMeta ni jedan okupator nije vjecno ostao tako nece ni ovi sada i samo je pitanje vremena kad ce otici.A,za njima ce otici i Taci i Haradinaj i svi oni koji su okrvavili ruke o nevine Srbe.

(nedelja, 26. avg 2018, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

Haha

Bas smo Ti poverovali,

(nedelja, 26. avg 2018, 23:24) - anonymous [neregistrovani]

titove granice!!

da ih tito nije tako nacrtao i uradio ono sto jeste srbima ne bi danas ovako pricao taci a zaboravio je da je skadar bio srpskii!!!!