Gojković: Važno je da pripadnici manjina koriste svoja prava

Povodom raspisivanja izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković podsetila je da ta tela nisu zamena za političke stranke i podvukla da je važno da pripadnici manjina koriste svoja prava.

Kako je saopšteno, Gojkovićeva je podsetila da su Nacionalnim savetima nacionalnih manjina poverena javna ovlašćenja da učestvuju u odlučivanju ili da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisama u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalnih manjina.

Ipak, ističe, da pomenuti saveti nisu zamena za političke stranke, niti da će to ikada biti.

"Narodna Skupština je usvojila izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji je dobio podršku kako u parlamentu, tako i u samom procesu pripreme od svih relevantnih učesnika", navela je Gojkovićeva.

Predsednica parlamenta je naglasila da je važno da pripadnici nacionalnih manjina iskoriste svoja ustavna i zakonska prava i da izađu na izbore i izaberu najbolje članove nacionalnih saveta, koji će u skladu sa zakonima raditi na poboljšanju obrazovanja i očuvanju i negovanju kulture, tradicije, jezika i pisma svojih sunarodnika.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се