Imovina Srba na Kosovu – pravosuđe na strani uzurpatora

Suočeni sa velikim imovinsko-pravnim problemima na Kosovu i Metohiji, mnogi Srbi odlučili su da javno progovore jer pravnim i zakonskim putem, kažu, ne mogu da se izbore sa nepravdom koju im nameće kosovsko društvo. S problemom uzurpirane imovine suočavaju se i malobrojni Hrvati, Goranci i Romi, ali zbog svoje bezbednosti nisu svi spremni da o tome javno govore.

U Vitini je ostalo samo petnaestak Srba. Žive pod velikim pritiskom i ne mogu da sačuvaju svoju imovinu od Albanaca.

U centru te varošice Stana Petković je primorna da svoju kuću deli sa Albancem koji je posle smrti njenog supruga, falsifikovao ugovor i prestao da joj plaća kiriju. Brine za svoju bezbednost, ali od svoje imovine neće da odustane.

"Sud je na njihovoj strani 99 odsto. Rekla sam mu to što si pravio falsifikat ići ćeš u zatvor, a on kaže nikada. Nema suda, nema zakona, nema ničega, i stvarno nema", ističe Petkovićva.

Problemi porodice Arsić iz prištinskog naselja Matičana počeli su 1999. godine, kada se u njihovu porodičnu kuću bez pitanja uselio Albanac. Kuća je potom srušena.

"Odakle im pravo da uzmu tuđu imovinu, kako bi bilo da je suprotno i da mi uzmemo njihovo", kaže rezignirano Suzana Arsić.

Uzurpatorima na ruku ide višegodišnja neažurnost kosovskih sudova, kažu pravni zastupnici Srba.

Ceo sistem je urušen i društvena zajednica, pre svega organi na nivou politike, moraju da pojačaju pritisak na pravosudne organe – policiju i tužilaštvo da se ovakvi slučajevi više ne dešavaju i rešavaju u što kraćem roku", poručuje advokat Dobrica Lazić.

U Čaglavici, nekad poznatom srpskom selu, nove vile i novi stanovnici. Za svojih 70 ari, Zorica Arsić nikada nije dobila dogovoreni novac, ali je na parceli niklo čitavo albansko naselje.

"Napravio je kuće, uselio je i prodao ih i sad se ne javlja, mi smo bili prinuđeni da ga damo na sud, navodi Zorica Arsić.

Hazir Haziri kaže da ima sve dokaze da je vlansnik imovine u centru Prištine, ali smatra da kao pripadnik romske nacionalne manjine nema nikakve šanse da dobije spor.

"Kuću mi je od 1999. godine uzurpirao Skender Fetahu, poznajem ga dobro. Srušio je i napravio novu. Od 2005. godine jurim po sudovima, napravio je lažnu dokumentaciju", kaže Haziri iz Gračanice.

Advokati, koji imaju pune ruke posla, smatraju da je potreban veći pritisak javnosti da bi kosovske institucije počele da primenjuju zakone. Za neke, rešenje je masovni povratak proteranih Srba na Kosovo i Metohiju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 07. avg 2018, 02:40) - Goran Mirkovic [neregistrovani]

Ista Situacija

Moja porodica se nalazi u potpuno istoj situaciji. U centru Djakovice preko puta Suda smo imali stan u koji usao gradjanin albanske nacionalnosti i kad smo ih tuzili, prilozio je falsifikovane papire, sa pecotom opstine Djakovica. Znaci da kompletno sudstvo, zajedno sa policijom radi na ovome. Ali prosto i jednostavno se vidi pecat i papir iz 1960 i pisaca masina, nesto sto je kucano na racunaru i skorije, ali opet bez obzira, ovo je sasvim dovoljno da se usrpira slucaj i ljudi koji zele da se vrate dole.

(ponedeljak, 06. avg 2018, 23:28) - anonymousgoran [neregistrovani]

Pravde ima

Savet za sve dole je da kolektivnom tuzbom na medjunaronom sudu za ljudska prava podnesu sto pre tuzbu.

(ponedeljak, 06. avg 2018, 23:27) - Momo Šibenik [neregistrovani]

sramota

Očekujem javnu ispriku američkog predsjednika,zemalja zapada za svu ovu sramotu što su priredili srpskom narodu u Hrvatskoj i na Kodpvu na kraju cjele priče.Koliko se sjećam rat je počeo zato što nije bilo ništa od 41. do 45.,a na Kosovu su ga pokrenuli Albanci .Poruka američkim predsjednicima.Pravda se neće izbjeći.

(ponedeljak, 06. avg 2018, 20:29) - anonymous [neregistrovani]

strasno

to malo srba sto nije prodalo imovinu izlozeno je svakoj torturi.