Američki vojnici kontrolisali prilaz hidroelektrani Gazivode

Nekoliko džipova američkih vojnih snaga iz sastava Kfora više od 13 sati bili su na prostoru jezera Gazivode. Vojnici kažu da je reč o redovnim vojnim vežbama u okviru planiranih aktivnosti. Područje oko jezera nadletao je i helikopter Kfora.

Vojnici su najpre primećeni jutros na prilazu jezeru Gazivode na glavnom magistralnom putu, a zatim i na prilazima hidroelektrani. Prolaznicima, vlasnicima vikendica nije bilo zabranjeno da se kreću oko jezera, ni radnicima hidroelektrane da dođu na posao.

Kako je javio reporter RTS-a, na terenu je bilo ukupno devet borbenih vozila američkih snaga i nekoliko desetina vojnika. Područje oko jezera nadletao je i helikopter Kfora.

Sada na prilazu jezeru nema ni vozila ni vojske, a kod hidroelektrane ostala su još dva vozila sa nekoliko vojnika.

Glavni prilazni put prema jezeru i brani se gradi, a na samom početku zone gradnje bila su parkirana tri vojna džipa. Tu je bilo dvadesetak američkih vojnika.

Američki vojnici su za RTS rekli da su na redovnoj vežbi i da simuliraju akciju zaposedanja i obezbeđivanja objekata od javnog značaja.  

Na pitanje zbog čega su jutros na jezeru Gazivode, koje se poslednjih dana pominjalo kao prostor koji može biti blokiran, oni su rekli da njihova aktivnost nije striktno povezana sa tim i da za druge informacije treba da se obratimo komandi Kfora.

I iz komande Kfora u Prištini saopšteno je da se radi o unapred planiranoj aktivnosti i da nije u pitanju stavljanje pod kontrolu jezera Gazivode. 

Jezero Gazivode ima strateški značaj za sever Kosova, ne samo za četiri srpske opštine, već i za albanske, južno od reke Ibar. 

Inače, na severu Kosova je mirno, a osim instaliranja američkih vojnika na prilazu i oko jezera nema informacija o policijskim i vojnim pomeranjima.

Oko samog jezera Gazivode i područja opštine Zubin Potok, oslabio je signal Mobilne telefonije Srbije, pa je komunikacija u tom području otežana.  

Srbi, kako nam je rečeno, neće preduzimati nikakav jednostrani potez koji bi mogao da izazove bilo kakvu drugu nasilnu reakciju. 

Mediji u Prištini navode da je Kfor stavio pod kontrolu jezero Gazivode. Oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači pozivajuće sve žitelje, institucije i strane uključene u proces dijaloga da se uzdrže od svake vrste provokacija i da se okrenu miru. 

Jezero i hidrocentrala Gazivode kod Zubinog Potoka i trafostanica Valač su ključni energetski resursi na severu Kosova, u vlasništvu "Elektroprivrede Srbije".

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao "meta" prištinskih vlasti, koje žele da ih "uključe" u kosovski energetski sistem.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 05. avg 2018, 11:39) - Fudbaler [neregistrovani]

Gazivode

KFOR i treba da vrši bezbednosne procene oko hidroelektarne Gazivode.

(nedelja, 05. avg 2018, 02:25) - Dax [neregistrovani]

Ovo je nevidjeno

Ako sam dobro razumeo, ni Srbi koji smatraju Kosovo svojom teritorijom, a ni Albanci koji takodje smatraju Kosovo svojom zemljom, ne smeju da pridju tom jezeru jer su tako rekli Ameri cija zemlja se nalazi na drugom kontinentu.Ko si ti da ikome ista zabranis na tudjoj teritoriji?Zamisli dodjem ja sa 20 ljudi, udjem nekom Ameru na posed i kazem da je sad to imanje privremeno moje i zabranjen je svima pristup??!!NATO je trebao da bude sacinjen od samo Evropskih zemalja, a Ameri ako zele neka pave svoju Alijansu.A ne ovako, ovi rade kako im Ameri kazu.Nedovodeci u pitanje da li je takav postupak ok ili ne.Ovakve vesti nerealno zvuce i nesto sto bi pre mogao da vidim u filmu nego u realnosti.

(subota, 04. avg 2018, 23:05) - anonymous [neregistrovani]

Zapažanje

Znači opet "kriv Putin"?

(subota, 04. avg 2018, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

Ima li iko hrabrosti

Reci tim Amerima da idu kuci i da se brinu za svoju zemlju, a ne tudje?

(subota, 04. avg 2018, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

Dokle više

Od svojih 13 godina od kad su pocele 90-te samo tenzije tenzije i tenzije

(subota, 04. avg 2018, 14:26) - anonymous Stavra [neregistrovani]

Jasno ko dan

Sa 9 vozila zauzeli Gazivode. Ko moze da tvrdi da to nisu Albanci?

(subota, 04. avg 2018, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

Jovana

Potpisivanjem briselskog sporazuma vucic je ukinuo institucije drzave srbije na severu kosova,dao im je telekom dace i gazivode i valac...

(subota, 04. avg 2018, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

Širi invazija

KFOR je zauzeo strategiske položaje. Otvaraju albancjma prostor i daju podršku za akciju zauzimanja severa pa i Preševske doline. Pa idući stepen za par godina su Vranje i Niš. To nam je rekao Predsednik pre par dana. A mi gledamo.

(subota, 04. avg 2018, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

Okupacija

Takve stvari se desavaju kada je zemplja pod okupacijom. Dodje ti stranac u kucu da ti kaze sta je tvoje a sta njegovo.

(subota, 04. avg 2018, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

Vezba

Pazi redovna vojna vezba bas danas i na tom mestu? Ko koga tu zafrkava.