LDP: Potreban trajan kompromis s Albancima

Predsednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović izjavio je da pravljenje Koalicije za mir najmanje ima veze sa njegovom ličnom budućnošću i budućnošću LDP-a, ali ističe da ne želi da ćuti kada se kao alternativa dogovoru pominju reciklirane, propale ideje Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunice, i na taj način traži politička perspektiva.

Čedomir Jovanović smatra da naredni meseci donose finiš razgovora Beograda i Prišitne, a da nama treba mir i pomirenje sa onima od kojih presudno zavisi naša budućnost – trajni kompromis sa kosovskim Albancima, saopštio je LDP.

"Jasno je da naredni meseci donose finiš razgovora Beograda i Prištine, a posebno se puno očekuje od razgovora najavljenog za septembar između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Kada kažem 'očekuje', mislim da će posle tih stvari dalji tok rešavanja kosovske krize dobiti svoje ubrzanje i niko od nas nema prava da statira u nečemu što će presudno odrediti budućnost naše dece", naveo je Jovanović, saopštio je LDP.

Istakao je i da Koalicija za mir, koju najavljuje, nije predizborni projekat, niti razmišlja o narednim parlamentarnim izborima.

"Oni koji samo o tome danas razmišljaju, skupljaju se po kolonama i kandiduju program koji ne znam da li bi i Koštunica mogao dapotpiše", ocenio je Jovanović.

Naveo je i da dokle god se kao alternativa Vučiću iz 2018. godine nudi Vučić od pre 2012. godine, Srpska napredna stranka biće sve jača, a opozicija marginalizovanija.

"Za to niko neće glasati, jer kada pričate o zamrznutom konfliktku, vi, u stvari, imate u glavi samo dolazak na vlast, žrtvujući time sve što eventualno može da se postigne, sebično gledajući da dokažete da je vaša gomila veća od one gomile koju je okupio Aleksandar Vučić", ukazao je Jovanović.

Kaže i da ga nema u Savezu za Srbiju i da ne zna šta bi radio tamo dok su, kako kaže, za stolom Stamatović, Boško Obradović, Slaviša Ristić i Vuk Jeremić, "objašnjavajući nam da je čuvanje rezolucije 1244, Ustava koji su pokrali zajedno sa Vučićem, Nikolićem i Dačićem, zamrznuti konflikt i ruska čizma naša budućnost, dok su svi ostali izdajnici, uključujući i mene".

Jovanović ističe da ne može da bude u njihovim savezima, koalicijama, kohabitacijima jer smatra da ovoj zemlji ne treba ništa od onoga što joj oni nude, i pošto je za razliku od njihove politike ono što su on i LDP govorili potvrdilo vreme.

"Nemam šta da radim sa Vučićevim sfingama kojima je u redu prebijanje članova LDP-a u Hrtkovcima, kriminalizacija Zorana Đinđića i glorifikacija zločinačkog udruženja...", kaže Jovanović.

Ističe da nama treba mir i pomirenje sa onima od kojih presudno zavisi naša budućnost – trajni kompromis sa kosovskim Albancima, kao i ubrzanje evropske politike, čvršće savezništvo sa zemljama Zapadne Evrope i, kako kaže, ulazak u NATO savez.

"Potrebna nam je strategija koja prati interese ovog društva, jer se preko sudbina običnih ljudi prelamaju sve naše zablude iz prošlosti i dolaze na naplatu, a to ovoga puta može biti fatalno", upozorava Jovanović.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 28. jul 2018, 17:36) - Goki [neregistrovani]

poz

LDP nema nikakvu podrsku u narodu tako da nema ni legitimitet da daje bilo kakve predloge.

(subota, 28. jul 2018, 14:03) - anonymous [neregistrovani]

lazno predstavljanje cinjenica

Nama ne treba nikakav trajni kompromis ni sa kim. Mi treba da objavimo da je ta teritorija nasa. Trajno! Nikakav drugaciji mandat niko nema.

(subota, 28. jul 2018, 13:56) - Anny [neregistrovani]

Komentar

Vlast i resava pitanje Kosova mirnim putem, kompromisom. Kako su samo svi sad pametni, a kad su oni mogli nesto da urade, nista nisu uradili..

(subota, 28. jul 2018, 12:57) - mima [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Što to ne riješište dok ste bili na vlasti.

(subota, 28. jul 2018, 12:27) - Maja [neregistrovani]

Kosovo

Mislim da se upravo za takvo resenje i zalaze aktuelna vlast sto se tice trajnog kompromisa.

(subota, 28. jul 2018, 12:19) - anastazija [neregistrovani]

MA da

Sada demokratska stranka zna tacno sta treba da se radi i kako. A dok su bili na vlasti nisam cuo ni trunku ideja , niti ista pozitivno sa njihove strane.