Mondoloni: Francuska će imati tri važne poruke za Vučića

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni navodi da će ta zemlja imati bar tri važne poruke prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom kolegi Emanuelu Makronu – razvijanje bilateralanih odnosa, podrška Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

"Predsednik Vučić će ići u Pariz 17. jula. Za nas je to važna poseta zato što se predsednici Vučić i Makron dobro poznaju. Ovo će biti prilika da temeljno prođu kroz različite teme koje su važne za zajedničke odnose", rekao je Frederik Mondoloni za Tanjug.

Kako kaže, imaće bar tri važne poruke, među kojima je ona da se bilateralni odnosi što više razvijaju u svim poljima, ekonomskom, političkom i kulturnom, posebno ove godine kada se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

"Druga poruka će se ticati podrške Francuske Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji. Isto tako treba i Evropska unija da se reformiše zato što je i u interesu Srbije da se pridurži jednom klubu koji dobro funkcioniše", rekao je Mondoloni.

Treća poruka se, kaže, tiče bolne teme, a to je Kosovo i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

"Nadamo se da će taj obnovljeni dijalog doneti neke rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa", rekao je Mondolini.

Na pitanje Tanjuga, uz konstataciju da su politički odnosi dve zemlje u zamahu, da objasni podršku Francuske Srbiji na evropskom putu u trenutku kada se govori o reformisanju EU, ali i u kontekstu Makronove izjave od pre nekoliko meseci da nije trenutak za proširenje, ambasador kaže da to nije kontradiktorno.

"Naši odnosi su već odlični, može uvek da se uradi nešto bolje, ali moram da naglasim da su naši politički odnosi zaista dobri. Spomenuli ste predsednika Makrona i njegovu želju da reformiše Evropu, to nimalo nije kontradiktorno sa budućim priduživanjem Srbije Evropskoj uniji, samo treba još više da se radi. Treba više da se radi na reformisanju EU, ali i na boljim odnosima sa Srbijom", rekao je Mondoloni.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. jul 2018, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

Da vas preduhitrim

Vec znamo. Otprilike ce biti insistiranje na "normalizaciji odnosa"....ili jos mrcvarenja.

(nedelja, 15. jul 2018, 19:57) - Raja anonymous [neregistrovani]

Nemojte molimo vas

Nemojte nikakve poruke podrške davati molimo vas. Dosta nam je podrška da nam Kosovo uzmete . Vratite priznanje ako ste prijatelji.

(nedelja, 15. jul 2018, 15:05) - anonymous sasa [neregistrovani]

Poruka via amerika

Te poruke uvek dolaze iz amerike samo što ih tobože govore ove evropske zemlje!

(nedelja, 15. jul 2018, 10:38) - anonymous [neregistrovani]

Naravno

Ne moze bez poruke uslovljavanja. Tako nesto se i moze ocekivati.

(nedelja, 15. jul 2018, 10:18) - milan lala [neregistrovani]

"Prijatelji i strateski partner"

Oni su nasi prijatelji kazu , i imamo jako dobre odnose kazu , samo ima jedna mala sitnica pa da nam odnosi budu super : oni ne priznaju teritorijalni integritet drzave Srbije priznat od strane OUN ciji je Srbija osnivac i ne postuju po medjunarodnom pravu obavezujucu rezoluciju 1244 SB-OUN koja se grantuje suverenitet drzave Srbije na KiM. Eto jos samo da mi tu malu sitnicu medju nama resimo i sve ce biti super .