Vučić u utorak sa Makronom u Parizu

Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u utorak, 17. jula, u zvaničnoj poseti Francuskoj, na poziv šefa francuske države Emanuela Makrona.

Vučić je saopštio krajem maja da je dobio poziv svog francuskog kolege da dođe u zvaničnu posetu Parizu.

Predsednik je tada najavio da će to biti prilika da sa Makronom razovara o svim pitanjima, te da veruje u podršku Francuske na evropskom putu Srbije i dolazak još većeg broja investitora u našu zemlju. 

Ukazao je da je "Makron veliki lider", te podsetio da je francuski predsednik na nedavnom Samitu EU–Zapadni Balkan u Sofiji vrlo jasno govorio o evrointegraciji Zapadnog Balkana.

"Emanuel Makron, predsednik Francuske, je veliki lider i on je u Sofiji vrlo jasno govorio, i ja mislim da dobro razumem kakav je njegov stav. Zato, donekle razumem frustriranost nekih zemalja", rekao je tada Vučić.

Sastanak sa Makronom, ranije najavljivan, pada u veoma izazovnom trenutku za Srbiju, imajući u vidu pritisak Zapada da se problem Kosova i Metohije definitivno razreši sporazumom o normalizaciji odnosa, ali i klimom koja je znatno drugačija od prethodnog sastanka srpskog i francuskog predsednika, sredinom decembra prošle godine.

U međuvremenu je, naime, Makron izašao sa stavom da proširenju EU na Zapadni Balkan treba da prethodi reforma Unije, što u Briselu, kad je reč o perspektivi zemalja kandidata iz regiona, definišu kovanicom "usidrenje, umesto proširenja".

Ostale poruke prethodnog susreta Vučića i Makrona, sredinom prošlog decembra, uključujući i otvoreno naklonjen odnos francuskog predsednika prema srpskom kolegi, ostale su makar kao pozitivan okvir za njihov predstojeći razgovor o pitanjima koja su za Srbiju od ključnog nacionalnog i državnog interesa, i kad je reč o Kosovu i kad je reč o članstvu u EU.

Vučić je tada, na marginama Samita o klimatskim promenama u Parizu, sa predsednikom Francuske razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dve zemlje. 

Njih dvojica su se inače upoznali krajem prošlog septembra, na Blumbergovoj konferenciji, na marginama jesenjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

Dijaloga na najvišem nivou između Srbije i Francuske gotovo da nije bilo, čitavih 18 godina, od posete Žaka Širaka neposredno posle 5. oktobra, što je bio izraz zadovoljstva zbog promene vlasti u Beogradu.

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 13. jul 2018, 18:58) - Фудбалер [neregistrovani]

KiM

Самита о климатским променама у Паризу, са председником Француске разговарао о билатералним односима и економској сарадњи две земље. Србија и Француска треба да граде добре односе са светом. Проблем Косова и Метохије дефинитивно разреши споразумом о нормализацији односа, али и климом која је знатно другачија од претходног састанка српског и француског председника, средином децембра прошле године.

(četvrtak, 12. jul 2018, 20:25) - vlaki [neregistrovani]

francuska

Francuska je nekada bila nas veliki saveznik. Treba teziti da se to prijateljstvo obnovi i ucvrsti.

(četvrtak, 12. jul 2018, 19:11) - anonymous [neregistrovani]

Svi oni govore

istim jezikom, prijatelja u evropi je tesko naci.

(četvrtak, 12. jul 2018, 18:01) - Vedran [neregistrovani]

Вучић у уторак са Макроном у Паризу

Jos jedan u nizu sastanaka i uspesne saradnje nase dve prijateljske zemlje .

(četvrtak, 12. jul 2018, 13:53) - ana [neregistrovani]

ana

Ovo je svakako znacajan susret za nasu zemlju, posvecenim radom uspeli smo da stvorimo dobre odnose sa velikim brojem zemalja i da na taj nacin stvaramo uslove za brzi napredak.

(četvrtak, 12. jul 2018, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

Republika Srpska...

Ko je Makron,sta misli o Srbiji i sta je rekao u Sofiji,poznato je...izuzev Masi koja zivi u Srbiji...18 godina obmanjivanja Neobavjestene sirotinje,puno je.

(četvrtak, 12. jul 2018, 12:24) - Davor [neregistrovani]

Susret dva predsednika

Jako je važno da Francuska, kao velika evropska sila pokazuje intresovanje za Srbiju!

(četvrtak, 12. jul 2018, 12:10) - anonymous [neregistrovani]

ghfghgh

Emanuel Makron, predsednik Francuske je veliki lider i on je u Sofiji vrlo jasno govorio, i ja mislim da dobro razumem kakav je njegov stav

(četvrtak, 12. jul 2018, 11:54) - Ацо [neregistrovani]

Инвестиције

Француска је једна од највећих улагача инвестиција у Србију, где посебно треба интезивирати сарадњу на приближавању тржишта и привлачења инвестиција.

(četvrtak, 12. jul 2018, 11:46) - Maja [neregistrovani]

Saradnja

Svaki inostrani partner je vrlo vazan za bolji razvitak nase zemlje