Lideri Zapadnog Balkana na samitu u Londonu

Samit lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa održava se u Londonu. Berlinski proces počeo je pre pet godina na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel. Sticajem okolnosti, domaćin samita o pridruživanju Evropskoj uniji je zemlja koja je i zvanično napušta za devet meseci.

Prvi dan samita u hotelu na nekadašnjim londonskim dokovima posvećen je bezbednosti i građanskom društvu. O prvoj temi regionalni ministri unutrašnjih poslova, uključujući i srpskog ministra Nebojšu Stefanovića, razgovarali su na odvojenoj lokaciji bez prisustva novinara.

O drugoj su ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana govorili na dvočasovnom panelu. Pridružile su im se kolege iz EU, predvođene ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom.

On je najavio da će vlada Tereze Mej za obuku i otvaranje radnih mesta za mlade Zapadnog Balkana u sektoru informacionih tehnologija i digitalizacije izdvojiti deset miliona funti.

Zemlje regiona biće uključene i u britansku globalnu šemu preduzetništva, najavila je britanska ministarska trgovine. Tim povodom u Londonu boravi dvadesetak preduzetnika iz regiona.

Šema je vredna tri milijarde funti, što je više nego što Nemačka, Francuska i Irska zajedno ulažu u inostranstvu.

Današnji samit završava se zajedničkom konferencijom za novinare Borisa Džonsona i sa kolegama iz Nemačke i Poljske. 

Drugog dana, u utorak, britanska premijerka Tereza Mej biće domaćin liderima vlada zapadnobalkanske šestorke.

Čini se paradoksalno da je London domaćin samita posvećenog jačanju Evropske unije i sa zemljama Zapadnog Balkana u njoj, i to samo devet meseci pre nego što će zvanično napustiti istu tu uniju.

Međutim, odluka da London bude jedan od domaćina doneta je pre Bregzita, a i sami britanski zvaničnici kažu da na ovaj način žele da pošalju političku poruku da, iako London napušta Evropsku uniju, ne napušta Evropu i želi bezbedan, stabilan, ekonomski razvijen region Zapadnog Balkana.

Pritom, naveli su da je spoljnopolitički interes Velike Britanije da podržava napore Srbije i drugih država regiona da postanu članice EU.

Ovo je peta godina zaredom da se samit održava i očekuju se konkretna rešenja da bi skup imao smisla.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je uoči samita za RTS da je, osim konkretnih projekata, suština sastanaka u okviru Berlinskog procesa i pokazivanje da je tema proširenja EU i dalje aktuelna.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. jul 2018, 10:41) - milan lala [neregistrovani]

"zapadni balkan "

Lideri "zapadnog balkana " koji ne postoji na karti Sveta jer nema istocnog , juznog i svernog Balkana . Sta ima da se lideri sa Balkana sastaju u Londonu i da im domacin bude zemlja koja je napustila EU. Bilo kakvi toboz izgovori o ranije planiranom skupu su smesni . Gospoda Englezi su istupila iz EU pa nema sta da oni odrzavaju taj skup u Londonu . Jasno je da su pozvani iz drugih politickih razloga koji nemaju nista sa naznacenom temom skupa. .