Papua Nova Gvineja šesta zemlja koja je povukla priznanje Kosova

Šesta zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova je Papua Nova Gvineja, saznaje RTS.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pokazao je na konferenciji za štampu u Subotici, povodom godinu dana rada Vlade, zvaničnu notu Papua Nove Gvineje.

Istakao je da šest zemalja koje su povukle priznanje Kosova imaju ukupnu površinu 800.000 kilometara kvadratnih, što je deset puta više od Srbije i 25 miliona stanovnika.

"Veoma često se sa nipodaštavanjem odnosimo prema tim zemljama, govorimo da su one male i nebitne. Kako su bile bitne kad su priznale Kosovo, a sad kad ga povlače nisu bitne... ovo je veliki uspeh za našu državu", rekao je Dačić.

Istakao je da će Srbija nastaviti sa tim radom bez obzira na to sa kolikim pritiscima se suočavamo.

"Ne borimo se mi protiv Prištine, znate i vi protiv koga se borimo, njihovih mentora i zaštitnika koji čim mi dobijamo ovakve note, sad očekujem da će da otputuju na Papuu da vide da li su stvarno povukli. Mi zato šaljemo ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića u ponedeljak u Liberiju jer moramo da se borimo na sve strane", rekao je Dačić.

Zato će ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u ponedeljak ići u Liberiju, jer moramo da se borimo na sve strane, dodao je Dačić.

"Pacoli i ostali pišu različite tvitove, demantuju, lažu. Imamo note od šest država kojima povlače priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate, pregovore i dogovore dijaloga u Briselu. Mislim da je to veliki doprinos, od tih šest zemalja pet je to uradilo u vreme ovih godinu dana rada Vlade", rekao je Dačić.

U noti koju je Srbija primila od Papua Nove Gvineje (PNG) podseća se da je ta zemlja pravo na nezavisnost Kosova priznala u oktobru 2012. godine.

"Međutim, imajući u vidu trenutne i preovlađujuće okolnosti, PNG uviđa da se dijalog između Beograda i Prištine sada vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije i da je taj dijalog dostigao naprednu fazu na putu ka određivanju konačnog statusa Kosova", navedeno je u noti, saznaje RTS.

U tom smislu, napominje se, prepoznajući napore obe strane, PNG smatra da je najispravnije da zauzme neutralan stav sve dok dve strane ne nađu mirno i trajno rešenje.

"Kao rezultat ovakvog stava, sva pisma-obaveštenja koja je PNG izdao u oktobru 2012. i kojima se priznaje nezavisnost Kosova se odmah poništavaju, sve dok se ne završi pregovarački proces i strane se dogovore oko konačnog statusa Kosova, pod pokroviteljstvom EU i UN, u skladu sa pomenutom Rezolucijom 1244 SB UN", ističe se u noti.

Osim toga, dodaje se, PNG će pružiti punu podršku obema stranama glasanjem u UN za sporazumna rešenja, u skladu sa postupanjem UN koja proisteknu iz rada koji je trenutno pod pokroviteljstvom UN.

Ministar spoljnih poslova rekao je prošle nedelje da je 27. juna mejlom dobio notu države koja povlači priznanje Kosova, ali tada nije želeo da obelodani o kojoj se zemlji radi.

Dačić je tada objasnio da nije reč o "afričkoj, već o zemlji koja je po površini pet puta veća od Srbije, i koja je pre šest-sedam godina priznala Kosovo". 

Papua Nova Gvineja se nalazi u Jugoistočnoj Aziji, na istočnoj strani ostrva Nova Gvineja. Zapadni deo ostrva pripada Indoneziji. Država Papua Nova Gvineja obuhvata Bizmarkov arhipelag, ostrvo Bugenvil i oko 600 melanežanskih ostrva.

Ta zemlja je Kosovo priznala 2012. godine.

Inače, do sada je ukupno pet zemalja povuklo svoje odluke o priznanju kosovske nezavisnosti – Liberija, Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi.

broj komentara 25 pošalji komentar
(petak, 06. jul 2018, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Samo tako

Malo po malo...Sada samo treba jedna malo jaca zemlja da povuce. Doce i to vreme

(petak, 06. jul 2018, 02:51) - anonymous [neregistrovani]

Cestitke

G Dacicu na upornosti i rezultatima,nastavite tako samo dalje.

(petak, 06. jul 2018, 01:23) - Miroslava Stäheli [neregistrovani]

PECAT!!!!!

Postovani-a, na ovom formularu, nalazi se utiskano, specijalno, drzavni institucioni znak, u gornjem delu ovog dokumenta!!!! U ovakvom slucaju u mnogim zemljama, nije pootreban PECAT!!!

Sa postovanjhem,
Miroslava

(četvrtak, 05. jul 2018, 23:15) - anonymous007 [neregistrovani]

Region

Povlace priznanja Liberija i Nova Gvineja a Crna Gora i Severna Makedonija ni ne razmisljaju o povlacenju. Sramno

(četvrtak, 05. jul 2018, 23:14) - anonymous [neregistrovani]

Pecat

A gde je pecat? :)

(četvrtak, 05. jul 2018, 23:13) - Tom L'Orizi [neregistrovani]

Potpis

Nije tačno da je potpis prevazidjen. Diplomatska nota "ovakvog" znacaja prosto ne sme biti nepotpisana a toboze dolaziti iz Ministarstva Vanjskih Poslova i Trgovine Papua Nove Gvineje.

Ovaj papir nema nikakav 'Reference' niti protokol nit se poziva na bilo kakve akte. Još i nema nikakav potpis.

Takozvani "the official heading" se moze skinuti sa bilo kojeg onlajn obrazca i staviti na papir. A takodje, veb stranica Ministarstva Vanjskih Poslova i Trgovine Papua New Guinea nema nikakvu informacioni o ovoj odluci - sto je veoma neobicno.

(četvrtak, 05. jul 2018, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

Лажну државу КиМ не признаје знатно више од пола човечанства

Не признају их Кина, Индија, Русија, државе ЗНД, већи број афричких и арапских земаља идр. Само Кина и Индија су скоро пола човечанства. Није ту проблем у признању, иако је и оно битно. Проблем је што Србија нема контролу над КиМ нити механизме да ту контролу икада поврати. Тако да иако је рад МИП-а у Београду за сваку похвалу, то ће тешко променити "стање на терену".

(četvrtak, 05. jul 2018, 22:06) - Tomo [neregistrovani]

Anketa

Proveriti anketom, na ulici, dali 0,001% stanovnika Srbije zna da postoji drzava Papua.

(četvrtak, 05. jul 2018, 20:54) - Tomislav Mitrovic [neregistrovani]

Potpis

Prijatelju potpis je odavno u svetu prevazidjen. Ako je zavedeno u akte ima proprartni broj to je dovoljno. 

(četvrtak, 05. jul 2018, 20:44) - anonymous [neregistrovani]

1244

U pravu ste, pogrešio sam. Slovačka od samog početka nije priznala Kosovo