"Nećemo dozvoliti nove Oluje"

U Kraljevu je održana pokazna antiteroristička vežba svih bezbednosnih snaga Srbije pod nazivom "Zajednički udar 2018". Predsednik Aleksandar Vučić poručuje da je Srbija spremna na dijalog i kompromis, ali nije spremna i nikada neće prihvatiti nekakve nove "Oluje", novi egzodus i zločine nad Srbima.

Aleksandar Vučić je, u obraćanju pripadnicima MUP-a, VS, ali i građanima Kraljeva, koji su pod kišom odgledali vežbu, ukazao da danas vojska i policija nisu pokazali samo svoje veštine i obučenost, tehničku opremljenost.

"Pokazali su pre svega da su u svakom trenutku spremni da brane nezavisnost, samostalnost i slobodu Srbije, nezavisnost da sama odlučuje o sebi. Od toga nema većeg, ni prečeg zadatka", istakao je srpski predsednik.

Podsetio je da smo mnogo uložili u tu slobodu, veliku cenu platili u ljudskim životim i zato je nama Srbima, istakao je, ta sloboda toliko sveta.

"Potrebni su nam upravo ovakva vojska, policija, opremljene i obučene kao brana svakome ko bi probao da nam ugrozi slobodu", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da su oni način da sačuvamo živote ljudi, da ne dovodimo građane u situaciju da moraju da ratuju.

"Srbija danas nikoga ne ugrožava, ali nikome neće dozvoliti ni da bude ugrožena. Ne pretimo nikome. Spremni smo uvek na kompromise, dijalog i mir, ali nismo spremni i nikada nećemo prihvatiti nekakve nove 'Oluje', niti za novi egzodus, zločin nad Srbima", podvukao je predsednik.

Ukazao je da je ova vežba pokazala našu reakciju u slučaju napada na našu zemlju i narod.

"Pokazana je spremnost da našu bezbednost odbranimo i zaustavimo svakoga ko misli da probleme danas treba da rešava nasiljem. Nastavićemo da ulažemo u vojsku i policiju", zaključio je Vučić.

Najavio je da će država i dalje ulagati u naoružanje, opremu i standard pripadnika bezbednosnih snaga, da je u tom cilju i izgradnja stanova za njih i poručio im da je želja da u svojoj vojsci i policiji vide svoju budućnost i svoju kuću.

Vučić je rekao da nismo ni imali vojno vazduhoplovstvo do pre nekoliko godina, a da će do kraja 2018. godine Srbija imati 14 najmodernijih lovaca 4+ generacije, "do zuba naoružanih" najmodernijim radarskim sistemima, da stižu novi helikopteri i da ćemo imati modernu protivvazdušnu odbranu.

Kako je rekao, ulaže se, nabavljeno je novo streljačko naoružanje, optoelektronski uređaji, ali postoje nedostaci i mora mnogo još da se uradi.

Predsednik Srbije je zahvalio premijerki i Vladi na radu i onome što je postignuto, ali i ukazao da se moraju u budućnosti izbegavati razne birokratske procedure kako bi se modernizacija i opremanje brže nastavili.

Dodao je da se radi, da su povećane plate i da će se povećavati, da se krenulo u projekat izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti pod povoljnim uslovima, i naglasio da je taj projekat od ključnog značaja kako bi svi pripadnici snaga bezbednosti u svojim službama videli budućnost i svoju kuću.

Vučić je pripadnicima bezbednosnih snaga poručio da budu spremni uvek da sačuvaju i zaštite svoju zemlju, a da će država znati da ceni i ulagaće mnogo više u njihovu budućnost, više nego što je činila do sada.

"Na taj način ulažemo u sopstvenu sigurnost", rekao je predsednik Srbije.

Istakao je i da se i danas moglo videti koliko naš narod voli vojsku i policiju i koliko se ljudi okupilo da gleda vežbu.

Ulagaćemo u bezbednost, u bezbedan i normalan život i u Srbiji i u regionu, dodao je.

"Hvala na snazi, obučenosti, spremnosti i posvećenosti koju ste pokazali, a pre svega zbog ljubavi koju pokazujete prema zemlji. Ni mi, ni vi ništa preče od Srbije nemamo. Srbiju volimo više od svega i nizašta je nikome nećemo dati. Živela Srbija", naglasio je Vučić.

Vežba "Zajednični udar 2018" održana je istovremeno na kraljevačkom trgu i Atletskom stadionu. Prvo je intonirana himna Srbije, a Garda VS je zatim predala raport predsedniku Vučiću.

Na vežbi su učestvovali pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske, jedinice Vojne policije Vojske Srbije, bataljona Vojne policije specijalne namene "Kobre" i snaga za podršku iz vazduhoplovnih brigada RV i PVO, u sadejstvu sa pripadnicima Žandarmerije, SAJ-a, Helikopterske jedinice, Policijske brigade i Interventne jedinice policije.

Tokom realizacije pokazne taktičke vežbe, u okviru više radnih tačaka, prikazano je rešavanje talačke situacije u objektima, motornim vozilima i neutralisanje terorističke grupe u zaposednutim objektima.

Cilj vežbe bio je da se snage za reagovanje Vojske Srbije i jedinica za reagovanje Ministarstva unutrašnjih poslova zajednički osposobe i uvežbaju da planiraju, organizuju i realizuju protivteroristička dejstva.

Nakon vežbe, usledio je i prikaz pešadijskog ešalona snaga za reagovanje Vojske Srbije, koji je opremljen naoružanjem i vojnom opremom po "Projektu 1500".

Takođe, održana je i vojna svečanost polaganja zakletve vojnika na služenju vojnog roka generacije "jun 2018".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво