Trivan: Istraga posledica bombardovanja zbog zdravlja građana i budućnosti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je za RTS da je pre nekoliko meseci pri njegovom ministarstvu formirano Koordinaciono telo sastavljeno od eksperata koje bi trebalo da istraži posledice NATO bombardovanja po životnu sredinu.

Goran Trivan je, gostujući u Denvniku RTS-a rekao da će to telo angažovati sve ono što je kapacitet Srbije kada je u pitanju istraga posledica bombardovanja, i ističe da će se baviti ekspertskim pitanjima, a da komisija koju je formirala Skupština Srbije ima druge aspekte.

Ministar veruje da će se ta dva tela dopunjavati i da će Skupština imati priliku da vuče neke poteze koje ekspertsko telo neće, ali će pomagati.

Kako je rekao Trivan, kada telo počne sa radom u punom kapacitetu, pokušaće da nađe način da izvrši neophodna istraživanja na Kosmetu, jer tamo nije vršena remedijacija.

"Predložićemo da se to uradi jer mislimo da to dugujemo svim građanima koji žive na KiM", naveo je Trivan.

Dodaje da, iako je prošlo 19 godina, postoje naučne metode koje mogu dovesti do ispravnih zaključaka.

Kaže i da nije bilo opravdano čekati 19 godina na takva istraživanja i napominje da se posledice moraju otkriti zbog zdravlja građana.

"Ovo radimo zbog svih nas, pre svega da znamo u kakvoj sredini živimo, koji su rizici po zdravlje i sredinu, da odredimo mere kojima ćemo se zaštiti", kaže ministar.

Poručuje da je ključ zdravlje i genetski materijal koji moramo da sačuvamo jer bi posledice, ako ih ima, mogle da budu duge i ozbiljne, pa je potrebno primeniti mere kako bismo se sačuvali.

Kada je reč o rokovima, kaže da naučnici nikad neće reći kada će doći do nekih rezultata jer je nemoguće predvideti na šta će da naiđu tokom istraživanja.

"Rezultati su ono što nas zanima, nismo ništa oročili, naš rad će biti javan, radićemo onoliko dugo koliko je potrebno da doćemo do svih mogućih podataka", kaže Trivan.

Dodao je da je on mislio da će istraživanje trajati nekoliko godina, ali napominje da je potrebno dati vreme naučnicima i oni će doći do rezultata.

Ministar se osvrnuo i na problem opasnog otpada navodeći da se rad na otkrivanju potencijalnih lokacija nastavlja i da on neće biti toliko javan jer je pitanje otvoreno.

Dodaje da postoje sumnjive lokacije i da će javnost biti obaveštena čim se nešto otkrije.

Navodi i da je već postignuta atmosfera u društvu koja je dala preventivne rezultate.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 19. maj 2018, 17:41) - Ravnogorac [neregistrovani]

Istraga

Pitam se kakvu korist donosi ova istraga,kakva je korist ako gradjani saznaju istinu,jel to da saznaju sta je razlog oboljevanja,ili je nesto drugo?

(subota, 19. maj 2018, 17:27) - anonymous sasa [neregistrovani]

Zašto tek sada!

Pa zato što se čekalo da protekne vreme pa da se ispita koliko je osiromašeni uranijum opasan po zdravlje. 

(subota, 19. maj 2018, 12:16) - Ђорђе [neregistrovani]

осиромасени уранијум

Па сви који тврде да осиромашени уранијум није штетан по здравље нека то и докажу својим примером.Ја предлажем да држава омогући бесплатно становање свакоме ко тврди да осиромашени уранијум није штетан по здравље људи у бомбардованој згради Генералштаба ВЈ у Београду која и после 19 година није реновирана, порушена а стоји као споменик на бомбардовање осиромашеним уранијумом НАТО-алијансе и то нека станују бесплатно онолико дуго док се та зграда не поруши или реновира.Има ту много станова за оне који говоре да осиромашени уранијум није штетан по здравље људи.