Obeležen Dan Afrike i srpsko-afričkog prijateljstva

Povodom Dana Afrike i srpsko-afričkog prijateljstva, grupa afričkih ambasadora organizovala je svečani prijem sa kojeg je poručeno da se taj kontinent kreće putem napretka, mira i stabilnosti, a Srbija pozvana da na bazi te agende izgradi čvrste partnerske odnose sa Afrikom.

Dan Afrike se obeležava u znak sećanja na 25. maj 1963. godine, kada je osnovana Organizacija afričkog jedinstva, kao instrument za ostvarenje težnji afričkih naroda za slobodom, nezavisnošću i napretkom.

Istovremeno se proslavalja i Dan srpsko-afričkog prijateljstva, a Vlada Srbije je prošle godine donela odluku da se 25. maj proglasi Nacionalnim danom prijateljstva sa Afrikom.

To je, prema rečima ambasadora Alžira u Srbiji Abdelhamida Šebšuba, dokaz o čvrstim vezama koje postoje između Srbije i afričkog kontinenta.

Šebšub je na prijemu podsetio da je podrška Jugoslavije oslobađanju i razvoju Afrike i dalje vidljiva na afričkom kontinentu, navodeći da je Srbija dala veliki doprinos.

"Afrika je svesna da je skupo plaćena politička nezavisnost nedovoljna, ukoliko nije propraćena istinskim ekonomskim napretkom i većom političkom stabilnošću", rekao je ambasador Alžira.

Prema njegovim rečima, afričke zemlje odlučili su da se ekonomska sloboda na kontinentu ojača osnivanjem slobodne trgovinske zone.

Dogovoreno je, kaže, da se uspostavi jedinstveno afričko tržište u vazdušnom saobraćaju i olakša slobodno kretanje ljudima na kontinentu i to bi, dodaje, trebalo da podstakne ekonomski rast.

"Pozivamo Vladu Srbije da na bazi te agende izgradi čvrste partnerske odnose sa Afrikom. Srbija koja uživa veliko poštovanje širom Afrike i prema kojoj Afrika gaji veliko prijateljstvo, uvek ima svoje mesto među bratskim afričkim narodima", poručio je Šebšub.

Ambasador Alžira koji se obratio u ime svih prisutnih afričkih ambsadora, istakao je da je Afrika novi razvojni stub, rešena da unapredi demokratiju i dobro upravljanje i da radi na jačanju mira i stabilnosti na čitavom kontinentu.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović rekao je da odnosi Srbije i Afrike traju decenijama i da ih vezuje razumevanje, solidarnost i saradnja.

Srbija je, kaže, bila na pravoj strani istorije i podržavala borbu za slobodu i izrazio zadovoljstvo što ta podrška nije zaboravljena.

Stevanović je čestitao Dan Afrike i podsetio da je prošle godine ustanovljen 25. maj kao dan kada se obeležava dan prijateljstva Srbije i Afrike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво