Savet bezbednosti o Kosovu, "za" i "protiv" promene formata sednica

Šest zapadnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija založilo se za promenu formata sednica tog tela posvećenih Kosovu, čemu su se još jednom žestoko usprotivili Rusija, Kina i Srbija. SAD smatraju da je budžet Unmika od 38 miliona dolara preteran. Dačić je ocenio i da Priština nema istinsku nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma. Rusija upozorava na obuku vojnika u Bondstilu. Priština traži okončanje misije UN na Kosovu.

Švedska, Velika Britanija, Francuska, SAD, Poljska i Holandija ponovile su, na sednici Saveta bezbednosti UN, da je gotovo dvadeset godina posle okončanja sukoba na Kosovu vreme da se promeni format rasprave o kosovskoj krizi u sedištu UN, čemu se oštro protive Rusija, Kina i Srbija.

"Rusija se protivi najavama da bi misija Unmika ili format sednica Saveta bezbednosti UN mogao biti promenjen", rekao je zamenik ruskog ambasadora pri UN Vladimir Safronkov, navodeći da situacija na Kosovu "ne vodi ka rešenju", već se pogoršava.

"Misija EU se sprema da ode, nema napretka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Predstavnici vlasti u Prištini su bezuspešno pokušali da krivicu za ovo prebace na Beograd", rekao je Safronkov.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu na uzdržanost, navodeći da treba izbegavati provokacije.

Politička koordinatorka misije SAD pri UN Ejmi Tako rekla je da zahtev za 38 miliona dolara, koliko iznosi budžet Unmika, "nema smisla" i zatražila da se promeni format izveštavanja o stanju na Kosovu pred Savetom bezbednosti.

Ovakvu inicijativu podržale su Švedska, Britanija, SAD, Francuska, Poljska i Holandija, kao i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je članice Saveta bezbednosti UN koje traže promenu formata u kojem se održavaju sednice o Kosovu, da nastojanja da se smanji Unmik i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice Saveta bezbednosti "nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva".

Dačić je ocenio i da Priština nema istinsku nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, već da ga na najgrublji način krši.

"Zato je važno da se danas u SB čuje jedinstven stav da formiranje ZSO više ne može i ne sme da čeka. I ne mogu se pritom ponavljati pozivi obema stranama da ispune preuzete obaveze, jer je jedna strana to već učinila, a druga nije", rekao je Dačić. Šef srpske diplomatije je, takođe, upozorio i da svega tri registrovana povratka nealbanaca na Kosovo u prethodna tri meseca predstavljaju dokaz neophodnosti postojanja Unmika.

Dačić je, istovremeno, podržao poziv generalnog sekretara UN Antonija Guteresa za temeljnu istragu događaja od 26. marta, kada je uhapšen šef vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, navodeći da je potrebno "preduzeti odgovarajuće korektivne mere u slučaju nepoštovanja ljudskih prava".

Čitaku je odbacila optužbe u vezi sa hapšenjem Marka Đurića, navodeći da se kosovska policija ponašala u skladu sa zakonom i pravilima službe.

Šef Unmika Zahir Tanin je rekao da šire regionalno angažovanje i obnovljeni fokus EU na Beograd i Prištinu predstavljaju jedinstvenu mogućnost da se izađe iz ćorsokaka u odnosima između dve strane, uz konkretne promene u stavovima Beograda i Prištine.

"Međutim, da bi se to dogodilo, postoji jasna potreba za liderstvom kako bi se uhvatili ukoštac sa izazovima, čak i uz kratkoročne političke troškove", upozorio je Tanin.

Ovako je tekla sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu: 

18.20 – Rusija se još jednom usprotivila najavama da bi misija Unmika ili format sednica Saveta bezbednosti UN mogao biti promenjen, rekao je Safronkov. 

18.20 – Safronkov je, takođe, naveo da "neke članice Kfora tajno obučavaju pripadnike kosovskih snaga u bazi Bondstil". Ruski diplomata je, pozivajući se na Rezoluciju 1244, zatražio objašnjenje kakva se obuka sprovodi u toj bazi. Kosovska kriza može biti rešena samo u okvirima međunarodnog prava. Safronkov je, takođe, zatražio da se sprovedu svi prethodno postignuti sporazumi između Beograda i Prištine, upozoravajući da, ni skoro osam godina od objavljivanja izveštaja Dika Martija, nema napretka u procesu formiranja suda za zločine pripadnika OVK.

18.15 – Situacija na Kosovu ne ide ka rešenju, već se pogoršava, rekao je ruski diplomata pri UN Vladimir Safronkov. "Misija EU se sprema da ode, nema napretka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Predstavnici vlasti u Prištini su bezuspešno pokušali da krivicu za ovo prebace na Beograd", rekao je Safronkov. Rusija je osudila hapšenje i ponižavanje Marka Đurića, nazivajući akciju kosovske policije "okrutnom provokacijom".

18.00 – Kina se protivi promeni mandata sednica Unmika ili promeni formata u kojim se Savet bezbednosti obaveštava o razvoju situacije na Kosovu, rekao je zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitao.

17.44 – Holandski ambasador pri UN Karel von Osterom podržao je američku inicijativu da se promeni format održavanja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu. Holandija je, takođe, pozdravila ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom u kosovskom parlamentu.

17.21 – Sjedinjene Američke Države pozvale Beograd i Prištinu na uzdržanost, navodeći da treba izbegavati provokacije. Politička koordinatorka misije SAD pri UN Ejmi Tako rekla je da zahtev za 38 miliona dolara, koliko iznosi budžet Unmika, "nema smisla" i zatražila da se promeni format izveštavanja o stanju na Kosovu pred Savetom bezbednosti. Ona je pozvala države koje to nisu učinile da priznaju nezavisnost Kosova. 

17.16 – Kosovska ambasadorka u SAD zatražila je, još jednom, da je vreme da se okonča misija UN na Kosovu. 

17.12 – Čitaku je odbacila optužbe u vezi sa hapšenjem Marka Đurića, navodeći da se policija ponašala u skladu sa zakonom i pravilima službe. Ona je, takođe, "navela da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova".

17.00 – Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku optužila je "vlasti u Beogradu da pokušavaju da preprave istoriju", navodeći da "za takve pokušaje nema mesta u sali Saveta bezbednosti UN". Čitaku je, takođe, rekla da Srbija nema pravo veta na formiranje kosovske vojske, već će odluku doneti ljudi koji na Kosovu žive.

16.45 – Dačić je ocenio i da Priština nema istinsku nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, već da ga na najgrublji način krši. "Zato je važno da se danas u SB čuje jedinstven stav da formiranje ZSO više ne može i ne sme da čeka. I ne mogu se pritom ponavljati pozivi obema stranama da ispune preuzete obaveze, jer je jedna strana to već učinila, a druga nije", rekao je Dačić. Šef srpske diplomatije je, takođe, upozorio i da svega tri registrovana povratka nealbanaca na Kosovo u prethodna tri meseca predstavljaju dokaz neophodnosti postojanja Unmika.

16.42 – Dačić je, istovremeno, podržao poziv generalnog sekretara UN Antonija Guteresa za temeljnu istragu događaja od 26. marta, kada je uhapšen šef vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, navodeći da je potrebno "preduzeti odgovarajuće korektivne mere u slučaju nepoštovanja ljudskih prava". 

16.34 – "Ono što je potrebno je da se sve što je dogovoreno sprovede bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga", rekao je Dačić, navodeći da je situacija na KiM i dalje nestabilna i da je međunarodno prisustvo i dalje više nego potrebno, rekao je Dačić. 

16.29 – Ministar spoljnih poslova Srbije kritikovao je članice Saveta bezbednosti UN koje traže promenu formata u kojem se održavaju sednice o Kosovu, da nastojanja da se smanji Unmik i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice SB "nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva".

16.15 – Tanin je rekao da šire regionalno angažovanje i obnovljeni fokus EU na Beograd i Prištinu predstavljaju jedinstvenu mogućnost da se izađe iz ćorsokaka u odnosima između dve strane, uz konkretne promene u stavovima vlada Beograda i Prištine. "Međutim, da bi se to dogodilo, postoji jasna potreba za liderstvom kako bi se uhvatili ukoštac sa izazovima, čak i uz kratkoročne političke troškove", upozorio je Tanin.

16.00 – Počela sednica Saveta bezbednosti o Kosovu. Šef Unmika Zahir Tanin otvorio je raspravu. Tanin je pozvao Beograd i Prištinu da "izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava".

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 10:46) - Никола [neregistrovani]

1244

Резолуција 1244 јасно говори да је КиМ део Србије и зато они толико од нас траже да га ми признамо, јер док ми то не урадимо нема ништа од тога и то је јасно, иначе не би они дизали толику галаму и притискали нас. Тако да никако не смемо да признамо и имамо само стриктно да се држимо резолуције 1244 која је једина валидна.

(utorak, 15. maj 2018, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

odakle Poljska....????

.. odakle Poljska u grupi drzava koje traze promenu formata sednica o Kosovu? I neko ce mi sutra pricati, kod nekakve posete njihove ili nase delegacije, da nam je Poljska prijateljska zemlja...!!!!! Nikada nije ni bila.

(utorak, 15. maj 2018, 07:40) - Toplicanin [neregistrovani]

Kosovo i Metohija

Dacic radi svoj poso kako treba, ova Citaku nemoze vodu da mu donese! A Kina i Rusija imaju pravo veta ako ga nema Srbija.

(utorak, 15. maj 2018, 01:29) - anonymous [neregistrovani]

Amerika

Najvece zlo na planeti; pogledajte sta su uradili u Izraelu. Da njih nema ovaj svet bi bio mnogo mnogo lepsi.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 22:08) - NE u EU-NATO [neregistrovani]

Rusija i Kina su žestoko i snažno uz nas.

I mi smo uz njih!

(ponedeljak, 14. maj 2018, 21:32) - Vuk [neregistrovani]

Kosovo i Metohija

Tako je brate srbine shvatite srbi da bez kosova nema ni srbije trebamo branit nasu kolevku svim sredstvima!!!!

(ponedeljak, 14. maj 2018, 19:33) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Sprem'te se

KFOR postaje savetodavno telo, EULEX se topi i gusi u besparici, obucavaju "kosovsku vojsku"... Blizi se rasplet. Na kraju krajeva, svi se slazu da ce do kraja godine doci do razresenja.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 18:45) - anonymous Lala [neregistrovani]

Uvek isto :

Da se uzdrže obe strane ili drugim rečima Srbija da ćuti i prepusti se "sudbini " , NIKAD !

(ponedeljak, 14. maj 2018, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Rezolucija 1244

Rezolucija 1244 je jasna! Albanci rat nisu dobili 1999 godine..nego njegov epilog je odložen na neodređeno pat pozicijom. Pat pozicija će trajati do onog momenta dok Srbija ne ovlada Srpskom zemljom u celosti....a to će biti kad tad! A sa obzirom na brza dešavanja na svetskoj geo-političkoj sceni povratak Srpskih institucija u potpunosti na Kosovo neće čekati duže od 4 do 5 godina, uz totalni vojni poraz albanske strane.