Vučić za RTS: Putin je tu za Srbiju kad god je potrebno

Sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom uvek razgovaramo iskreno, otvoreno i o svim temama i, kad god je potrebno, on je tu za Srbiju, kaže za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodaje da smo pouzdan i korektan partner, te da u Srbiji "to ne traje jedan dan".

Aleksandar Vučić je, u intervjuu za RTS, rekao da je važno da su Srbija i Rusija učvrstile prijateljstvo, saradnju u svim oblastima društvenog života, te da se razgovaralo o svim ključnim pitanjima.

"Zahvalan sam što je Vladimir Vladimirovič Putin ukazao ogromnu čast srpskoj delegaciji i Srbiji kao državi stavljajući nas kao glavne goste ovogodišnje parade povodom pobede nad fašizmom. To je pokazalo, osim toga što imamo mnogo toga zajedničkog u prošlosti, da ćemo imati mnogo toga zajedničkog u budućnosti", poručio je Vučić.

Napomenuo je da je sa Putinom "mnogo, mnogo vremena" proveo razgovarajući o Kosovu i Metohiji.

"Analizirali smo sva postojeća dokumenta Ujedinjenih nacija, analizirali smo i ponašanja svih aktera na svetskoj političkoj sceni, pre svega o tom pitanju", naglasio je predsednik Srbije.

Takođe, sa Putinom je razgovarao o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, vojnotehničkoj saradnji, kao i o poseti predsednika Rusije Srbiji.

"Očekujemo ga ili u oktobru ili novembru", dodao je Vučić.

"Doslednost velika snaga Srbije" 

Predsednik smatra da smo uspeli da pokažemo da je Srbija pouzdan i korektan partner, te da "u Srbiji to ne traje jedan dan".

"Svi znaju, i ovde i u Evropi i u svetu, da je Srbija na evropskom putu, ali da kad Srbija kaže da neće da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, onda Srbija neće da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Kad kaže da će ostati vojno neutralna i da neće da ide ni u NATO ni bilo koji drugi vojni savez, onda će se Srbija tako i ponašati", istakao je predsednik.

Ukazuje da je ta doslednost velika snaga Srbije.

"Da kada nešto kažete, da se toga pridržavate i to, kao što vidite, nailazi na veliko poštovanje", ističe Vučić.

Predsednik kaže da je, posle poseta Ankari i Moskvi, veoma zadovoljan učinjenim, ali dodaje da sada sve to treba da pretočimo u ono što radimo i što tek treba da napravimo.

"To treba da dodatno konkretizujemo i da se to, pre svega, vidi u povećanju trgovinske razmene. Sa obe zemlje imamo značajno uvećanje trgovinske razmene za prva tri meseca ove godine i želimo da se to nastavi, da se pojačava i osnaži jer to na kraju krajeva donosi bolji život našim građanima", naglasio je predsednik.

U tom smislu napominje da je na Srbiji da nastavi sa značajnijim izvozom poljoprivrednih proizvoda, i to ne samo sirovina i polufabrikata.

"Želimo da to ne budu samo sirovine već da budu proizvodi posle više procesa prerade, da naša prerađivačka industrija dodatno napreduje jer nam je rusko tržište veoma otvoreno i naklonjeno. Mislim da će sve ovo doprineti dodatnoj potrošnji srpskih proizvoda u Ruskoj Federaciji i naši privrednici to treba da iskoriste", podvukao je predsednik.

"Kontinuirani dijalog u vrhu Srbije i Rusije"

Predsednik kaže da se "apsolutno" može smatrati da postoji kontinuirani dijalog na vrhu dve države.

"Svaki put kad smo imali problem na Kosovu, sa divljačkim upadom Albanaca na sever i prebijanjem Marka Đurića, iako je Putin imao užasnu situaciju – tek što su završeni izbori, dogodio se požar u tržnom centru u kom su poginula deca, u roku od 24 sata se javio i mogli smo da razgovaramo o svemu. Uvek i u svakom trenutku možemo da dođemo do Putina", napominje Vučić.

Kako kaže, trudi se da predsednika Rusije ne zamara previše i da ga ne ometa u obavljanju njegovih važnih dužnosti.

"Ali, kad god je potrebno, Putin je tu za Srbiju i ja sam mu na tome veoma, veoma zahvalan", istakao je predsednik.

Sa predsednikom Rusije uvek, napominje, razgovara iskreno, otvoreno i o svim temama.

"Za nas nema tabu tema i mislim da Putin razume mene i poziciju Srbije, kao što se ja trudim da razumem poziciju Rusije. Mi smo prijatelji i u našim odnosima postoji poverenje i pouzdanost u drugog sagovornika", naglasio je predsednik Srbije. 

Sa Netanjahuom i Putinom neformalno o ulaganju u vojsku 

Odgovarajući na pitanje o čemu je neformalno razgovarao sa predsednikom Rusije i premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom nakon Parade pobede, predsednik je rekao da je Netanjahu govorio o novcu koji njegova zemlja ulaže u vojsku.

"Mi smo zemlja negde slične veličine i po broju stanovnika, i nije velika razlika u teritoriji. A oni od nas ulažu skoro 35 puta više novca za vojsku. Onda je Netanjahu rekao: 'Blago tebi, pa nemaš potrebu za tim.' Ja sam rekao da uvek imate potrebu da odvratite svakoga od napada na vašu zemlju, ali da moramo prvo da ojačamo ekonomiju, da naš BDP bude veći, a onda ćemo moći nešto više novca da trošimo", ispričao je Vučić.

Ukazao je da i Izrael čak ulaže u vojsku tri do tri i po puta manje od Rusije.

"A Rusi, rekao bih, mnogo manje ulažu novca nego Amerikanci, koji ulažu čak 12 puta više, i Kinezi, koji ulažu 4,5 puta više", napomenuo je predsednik.

Rusi, kaže, zahvaljujući ceni radne snage i izvanrednim naučnicima i izvanrednim inženjerima, kao i ulaganjem u streteški važne grane vojne industrije, uspevaju da postignu neku vrstu balansa, a u nekim oblastima, dodaje, i određenu prednost.

"Predsednik Putin nas je prvi put vozio u svojoj novoj limuzini, to je nova ruska mašina, prelepo je unutra. Rekao je da je koristio 'mercedes', ali da sada nema potrebe jer je bolje od 'mercedesa', a i ruska je proizvodnja", kaže Vučić.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 10. maj 2018, 07:58) - alma [neregistrovani]

Вучић за РТС: Путин је ту за Србију кад год је потребно

Rusija na čelu sa Putinom će uvek stajati iza Srba kada to bude potrebno!

(četvrtak, 10. maj 2018, 07:53) - anonymous [neregistrovani]

prijatelj

Imati Rusiju pored sebe, je zaista ogromna čast, i podrška.

(četvrtak, 10. maj 2018, 06:55) - Mile Šupić [neregistrovani]

Rusija

Ako nam je nekada bila potrebna pomoć i podrška Rusije onda je to sada. Siguran sam da nas Rusija neće nikada ostaviti na cedilu.

(četvrtak, 10. maj 2018, 01:12) - milica [neregistrovani]

milica

Putin je iskreni prijatelj naše zemlje i uvek će nam pomoći

(četvrtak, 10. maj 2018, 00:19) - anonymous [neregistrovani]

Ната

Данас је председник Путин указао велику част председнику Вучићу о каквој сањају многи државници и нема разлога да би икад посумљали у њихову подршку.

(sreda, 09. maj 2018, 22:31) - Sloba [neregistrovani]

Pravi prijatelji

Putin jeste pravi prijatelj Srbije, ali se na tome radilo godinama vođenjem dobrih spoljno političkih odnosa.

(sreda, 09. maj 2018, 20:39) - Mita [neregistrovani]

Rusija uz Srbiju

Srbija je zemlja koja je dosledna svojim stavovima i zbog toga je od strane Rusije izuzetno cenjena.

(sreda, 09. maj 2018, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

sasa

Velika podrska Rusije nam daje snagu da krenemo dalje jos jace i jos brze

(sreda, 09. maj 2018, 20:22) - as [neregistrovani]

braca

Veliki prijatelji i braca!

(sreda, 09. maj 2018, 20:18) - kornjacarade [neregistrovani]

srbija i rusija

rusija će u svakom trenutku pomoći srbiji jer su to dva istinska prijatelja