Ostavka Vujovića stigla u parlament, Siniša Mali će biti predložen za ministra

U Skupštinu Srbije stigla je ostavka ministra finansija Dušana Vujovića, koju je prosledila premijerka Ana Brnabić. RTS-u je potvrđeno da će za novog ministra finansija biti predložen Siniša Mali.

Ostavka Dušana Vujovića biće verifikovana na prvoj narednoj sednici Narodne skupštine, a do tada će funkciju ministra finansija obavljati Vujović.

Nakon što poslanici konstatuju ostavku ministra Vujovića, premijerka ima rok od 15 dana da Skupštini dostavi predlog za novog ministra.

Iz kabineta Ane Brnabić je, inače, jutros saopšteno da je Vujović o ostavci obavestio predsednicu Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da je Brnabićeva zahvalna Vujoviću na dosadašnjoj saradnji, posvećenosti ciljevima Vlade i postignutim rezultatima u resoru koji je vodio.

Dušan Vujović je u ostavci naveo da su četiri godine, koliko je dugo bio ministar, "sasvim dovoljne da se čovek pokaže na javnoj funkciji".

"Mislim da su u uslovima demokratije četiri godine razuman rok da se čovek pokaže na javnoj funkciji i zato bih želeo da se iz porodičnih, ličnih i profesionalnih razloga povučem sa funkcije ministra finansija u Vladi. Iako je ostavka neopoziva, spreman sam da u savetodavnom statusu aktivno pomažem timu u Vladi i Ministarstvu finansija da uspešno nastavi započete reforme i proces evrointegracija", naveo je Vujović.

Istakao je da su priznanja uglednih domaćih i inostranih međunarodnih finansijskih institucija potvrda postignutih rezultata.

Vujović je bio ministar privrede u Vladi Aleksandra Vučića u periodu od 27. aprila do 4. avgusta 2014. godine, a nakon toga, imenovan je za ministra finansija, takođe u Vladi Aleksandra Vučića, i tu funkciju obavljao je do avgusta 2016.

Na mestu ministra finansija bio je i u mandatu od avgusta 2016. do juna 2017. godine, kao i u mandatu vlade Ane Brnabić od juna prošle godine do danas.

Šta je uradio, a šta ostavlja nasledniku 

Od domaćih institucija priznanje za urađeno i podsećanje na ono što je ostalo.

"U njegovom mandatu je smanjen deficit, manjak sa 2,2 milijarde evra, što je ogroman iznos, to je sedam odsto svega što Srbija proizvede, to je smanjeno na nulu i on je imao značajno učešće", objašnjava predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Ali i za naslednika je ostalo mnogo posla.

"Ostali su značajni poslovi da se urade. Treba ukinuti zakon o privremenom smanjenju penzija i preći na stalni sistem, jer su uslovi takvi da to više nije neophodno. Sistem plata u javnom sektoru treba urediti, ostao je neuređen da bi se izbeglo dosadašnje ad hok povećanje po pojedinim sektorima", dodaje Petrović.

Dodaje da bi ministar finansija trebalo da se bori da država obezbedi dovoljno sredstava za povećanje plata i penzija i ne popušta pred populističkim pritiscima.

Na pitanje da li je Vujović u tome uspevao, Petrović napominje da "dobrim delom jeste, a povremeno ne".

"Mi smo kao Fiskalni savet imali i dobru saradnju, ali i sukobe, koliko je to bilo samo do njega, a koliko do Vlade, to je teže proceniti", dodaje Petrović.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 08. maj 2018, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

Laki

Siniša Mali je bio Fulbrajtov stipendista u oblasti ekonomije tako da bi sigurno bio dobro rešenje za ministra finansija.

(utorak, 08. maj 2018, 12:29) - Zeljko [neregistrovani]

Častan čovek

Dušan Vujović je bio dobar ministar, odradio je pravi posao. Ko god bude njegov naslednik verujem da će dobro obavljati posao.

(utorak, 08. maj 2018, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Sm

Sinisa Mali odlican predlog Vlade.Dokazao je da ima velikih kvaliteta, a to je pokazao jos tokom skolovanja.Marljivim radom je stekao svoja znanja i ja sam siguran da nama sledi bolje sutra.Bravo.Podrska.Siguran sam da ce aerodromi jos bolje raditi, ali medjudrzavni autobuski prevoznici.

(utorak, 08. maj 2018, 11:07) - anonymous [neregistrovani]

Novi ministar

Zar posle svega???

(utorak, 08. maj 2018, 10:32) - Бата [neregistrovani]

Честитке

Синиша Мали је стручњак широког знања, човек доказан у раду, визионар и патриота. Идеални министар финансија, борац не само за боље сутра него и прекосутра.

(utorak, 08. maj 2018, 09:31) - anonymous [neregistrovani]

nema razloga za suze....

Ja mu zelim sretnu ostavku.

(utorak, 08. maj 2018, 09:29) - Marko E [neregistrovani]

Vujović

Siguran sam da će Siniša Mali uspešno zameniti gospodina Vujovića.

(utorak, 08. maj 2018, 09:14) - aleksa [neregistrovani]

odlazak

Lično mi je žao zbog odlaska ministra Vujovića mislim da je dobar čovek i odlično je radio svoj posao

(utorak, 08. maj 2018, 09:14) - nina [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Sve je to normalno

div id="adoceanrsvdcfhklggd">