Zvezda u Gračanici, politika jača od humanosti

Fudbalerima Crvene zvezde zabranjeno je da igraju humanitarnu utakmicu u Gračanici. Sredstva od ulaznica bila su namenjena porodilištu u tom mestu. Fudbalski savez tzv. Kosova nije dao saglasnost zbog, kako kažu, zloupotrebe utakmica za političke i rasističke parole. Beograd traži reakciju međunarodne zajednice na sramnu odluku Prištine.

Fudbaleri Crvene zvezde su tri godine zaredom veselili stanovnike Kosova i Metohije utakmicom u Gračanici. Ove godine, fudbalski savez samoproglašenog Kosova zabranjuje humanitarnu fudbalsku utakmicu. Beograd burno reaguje.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je reč o velikoj sramoti Prištine i onih koji ne daju da se odigra humanitarna utakmica za porodilište.

"Koji ne daju da se igra prijateljski revijalni meč, ne reprezentacije, nego Crvene zvezede koja godinama pomaže porodilišta na Kosmetu. Svi smo u Srbiji složni u osudi toga, ovo ne može da prođe bez reakcije međunarodne zajednice", navodi Đurić.

Dok Beograd očekuje da se utakmica odigra, generalni sekretar fudbalskog saveza takozvanog Kosova smatra da bi ona uticala na pogoršanje odnosa srpske zajednice i ostalih naroda, te da ugrožava sigurnost i bezbednost samih igrača i ostalih aktera.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ističe da najnovije poteze Fudbalskog saveza Kosova i Fadilja Vokrija niko nije očekivao, s obzirom da je i sam Vokri bio sportista i fudbaler.

"Jedna humanitarna utakmica, jedna revijalna utakmica, da pomogne ovde porodilištu je nažalost odbijena", kaže Popović.

Upravo Fadilj Vokri, predsednik FSK tražio je od Uefe da obavesti Fudbalski savez Srbije da Zvezdi neće biti dozvoljeno da igra meč u Gračanici. A Uefa je to pismo prosledila FSS-u, i zatražila mišljenje i predlog kako da se reši to, kako navode, važno pitanje.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 06. maj 2018, 00:58) - Rope [neregistrovani]

Podici ovo na najvisi nivo

Samo na sto visi nivo i platiti kome treba da se ovo objavi u zapadnim medijima. Ili ici i igrati tekmu bez obzira na Vokrija, pa da vidimo hoce li pohapsiti igrace i sta bi svijet rekao na takvo nesto.

(subota, 05. maj 2018, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Protestni mars

Ideja postoji odavno, samo je treba spontano i pametno sprovesti u delo. Takva masovno organizovana mirna setnja ili hod gradjana iz svih mesta i gradova Srbije, prema Kosovu, bi stvarno pokazala celom svetu sta Srpski narod oseca, misli o Kosovu, i sta se sve dogadja sa ovom nasom okupiranom teritorijom.

(subota, 05. maj 2018, 20:39) - Miroslav [neregistrovani]

Setnja

Da li ce se nekada desiti da se par stotina hiljada ljudi ako ne moze vec vise, krenuti iz centralne Srbije na Kosmet i kao slobodni gradjani u slobodnoj zemlji proseta Kosmetom? Mislim da bi time poslali jasnu poruku svim politickim ciniocima u zemlji (sa kosmetom) i medjunarodnoj zajednici o stavu gradjana po pitanju ap Kosova i Metohije

div id="adoceanrsvdcfhklggd">