Levandovski: Ako želite bolje odnose sa SAD, morate da dođete

Bilo koja zemlja koja želi jače i bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, sada, u vreme administracije Donalda Trampa ima jedinstvenu priliku za to jer je ovaj predsednik okrenut budućnosti i građenju novih odnosa, rekao je u Beogradu američki izborni strateg i politički komentator Kori Levandovski, koji je godinu i po dana radio kao menadžer Trampove kampanje.

"Vaše veće prisustvo u Vašingtonu je ključno za unapređenje odnosa. Nadam se da ćete ovu priliku iskoristiti", rekao je Levandovski odgovarajući na pitanje učesnika diskusije, u organizaciji TGI grupe i NVO "Ist Vest bridž", o Trampu i o tome kako vidi buduće odnose Srbije i SAD.

Prema njegovim rečima, Trampova adminstracija veoma je okrenuta budućnosti i ono što se dešavalo u prošlosti ne prejudicira ono što će biti u budućnosti.

"Godine kada je Stejt department vodio politiku u pogrešnom pravcu su, nadamo se, gotove. Ako možemo da imamo čvršće veze, to će se desiti zahvaljujući vašem jačem prisustvu u Vašingtonu", smatra Levandovski.

"Da je pobedila pokvarena Hilari (kako je zovu u Americi), možete da zamislite kakva bi bila njena spoljna politika - potpuno u skladu sa administracijom Obame i sada bismo mogli da imamo i nuklearnu krizu. Ova administracija želi nove prilike i da krene u budućnost sa novim odnosima, da se odnosi nadograđuju", rekao je Levandovski.

On je podsetio da se ove godine navršava 100 godina od kako je Vudro Vilson podigao srpsku zastavu na Beloj kući, ali se, prema njegovom mišljenju, od sada može konstatovati povlačenje ljudi od saradnje sa Vašingtonom.

"Treba više da negujete te odnose, ako to ne budete radili, meni na pamet padaju 174 zemlje koje to rade svaki dan, predlažu svoje ideje, privlače američke institucije", rekao je Levandovski.

Prema njegovim rečima, veoma je važno jako prisustvo privrednog sektora iz Srbije u Vašingtonu, koji će potom edukovati donosioce odluka, a sa druge strane, Kongres će moći da zna šta se ovde dešava, da li ima prostora za rast i ulaganja.

"Važno je da vaše poslovno okruženje provodi vreme u Vašingtonu, i edukuju one koji donose odluke o mogućnostima za saradnju. Ovaj predsednik razume privredu koja predstavlja okvir za otvaranje novih radnih mesta, više nego ijedan drugi", rekao je Levandovski.

Na vama je da dođete ako želite bolje odnose sa Vašingtonom, zaključio je Levandovski.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 24. apr 2018, 07:21) - Darko [neregistrovani]

Igre prestola

Ovaj tekst predstavlja lijep primjer kako Amerikan(ci)ac "vidi" SAD kao zemlju i njen odnose sa drugim zemljama. SAD se postavljaju kao centar svijeta, kojoj druge države treba da se dodvoravaju, da grade odnose sa njom, kako bi preživjele, da se ponize pred tom silom kako bi ih ova nežno pomilovala, taman i ako su prethodno pretrpjele vaspitne batine u vidu vojne intervencije a u slučaju Srbije i gubitak teritorije. Kada sutra zatreba da se bezpogovorno stave na raspolaganje i stranu SAD kad neku treću zemlju treba "prevaspitati" i uvesti joj sankcije, bez mnogo razmišljanja o sopstvenim interesima i eventualnoj šteti kao posledice svrstavanja. Ima tu još što-šta da se doda, ali ovo je suština.

(utorak, 24. apr 2018, 07:19) - anonymous [neregistrovani]

Srpski narod

je glasao za Trampa i šta ima od toga.Mislili smo da će Tramp drukčije da gleda na interese srpskog naroda na ovom prostoru.Za sada imamo samo dah od Hilari i Klintonovih, a znamo šta su nam uradili.

(ponedeljak, 23. apr 2018, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

Malo sutra

Išao je Vučić u SAD i tamo ga primio zamjenik podekretara, a kad ode u Rusiju primi ga Putin ili u Njemačku primi ga Merkelova. Mislim da je problem što SAD ne želi kontakte sa Srbijom, jer ima drugu po veličini američku bazu u Evropi - na našoj zemlji Kosmetu.

(ponedeljak, 23. apr 2018, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

Super ?

Super , vrati mi moju Jugoslaviju i moju mladost pa ćemo se dogovoriti za dalje ?

(ponedeljak, 23. apr 2018, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Okrenutost buducnosti

A sta cemo s Kosovom i Metohijom?

(ponedeljak, 23. apr 2018, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je ohrabrujuce

Cini se da je ovo vema vazna poruka. Pretpostavljam da je nasim politicarima jasno sta treba uciniti. Licno ocekujem od gospodje Brnabic da u narednih desetak dana otputuje u SAD. Hajde da bar poverujemo da nasi odnosi sa SAD mogu biti mnogo bolji.