NATO i zvanično o hapšenju Đurića

Incident od 26. marta na severu Kosova ukazuje na potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi problemi mogli da se rešavaju na konstruktivan način, rekao je za RTS pomoćnik portparola NATO-a Pirs Kazalet, demantujući da je ta organizacija "ocenjivala" proceduru Đurićevog odlaska u Mitrovicu.

Reakciju NATO-a na martovske događaje u pokrajini, kada su u Mitrovici intervenisali prištinski specijalci, preneli su juče pojedini domaći mediji, pozivajući se na anonimne izvore u Alijansi, sa tvrdnjom da Đurić nije poštovao propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova, a Hašim Tači poslao policiju bez odobrenja Kfora.

Za RTS, međutim, u NATO-u kažu da to nije zvaničan stav. U odgovoru ne pominju procedure.

"Incident od 26. marta na severu Kosova ukazuje na potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi problemi mogli da se rešavaju na konstruktivan način. NATO potpuno podržava dijalog i poziva na njegov nastavak, što je moguće pre. To je od ključne važnosti za mir i stabilnost u regionu. Kfor nastavlja da garantuje bezbednost i slobodu kretanja na celom Kosovu, shodno Rezoluciji 1244", naveo je pomoćnik portparola NATO-a Pirs Kazalet.

Na navode u pojedinim medijima reagovala je juče Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da bi takav stav predstavljao svrstavanje uz Prištinu, a protiv regionalne stabilnosti.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u brutalnoj akciji kosovske policije uhapšen 26. marta, dok je učestvovao na okruglom stolu u Mitrovačkom dvoru povodom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

U Prištini su tada naveli da on nije imao odobrenje da dođe na Kosmet, iako je po Briselskom sporazumu dovoljno da samo obavesti prištinske vlasti o tome, a ne da traži dozvolu.

Šef srpske diplomatije je ranije danas ponovio da je Srbija u potpunosti poštovala proceduru.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 17. apr 2018, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Ako NATO nije osudio

divljacko ponasanje policije Kosovo nad ljudima koji su bili na jednom sastanku koje su udarali puskama u ledja, NATO kao okupacioona sila na KIM nema nikakav kredibilitet.

(utorak, 17. apr 2018, 07:21) - anonymous Lala [neregistrovani]

To je to ,

Šta mi uopšte drugo očekujemo od nekoga ko nas je bombardovo i oteo nam Kosovo .

(utorak, 17. apr 2018, 01:55) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Iz saopstenja

Proizilazi da je NATO nadredjen KFOR-u. Na osnovu cega? Zabrinjava me i to sto se opet govori o hapsenju. Jedino je Ana Brnabic ispravno okarakterisala dogadjaj kao otmicu. Onaj ko je po nasem uverenju nelegalan ne moze legalno da lisi slobode nikoga. Zbog takvih nedoslednost nam je posao odbrane otezan. 

(utorak, 17. apr 2018, 00:25) - anonymous [neregistrovani]

nato

Neka mi neko objasni gde se nalazi ova novostvorena drzava NATO popsto ima ingerencije drzave kojoj treba stolica u UN.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

Okruglo pa na cose

Stalno ponavljaju neodredjeno, a ne komentarisu dogadjaj.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

KFOR garantuje

Gde su bili da stite bezbednost Srba, gde je osuda za taj cin? Naravno i dalje garantuju da se cutati o svemu sto je u interesu unistavanja Srba na Kosmetu.