Ajnhorst: U događajima u Mitrovici ugrožen glavni pregovarač Beograda

Direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj uniji Angelina Ajnhorst izjavila je da svi nesporazumi između Beograda i Prištine moraju da budu tretirani i rešeni u miru i kroz dijalog i naglasila hitnu potrebu za ubrzanjem sprovođenja sklopljenih sporazuma.

"Kosovo treba da sprovede sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom bez daljih kašnjenja", dodala je Ajnhorstova.

U tom smislu, Ajnhorstova je pozdravila izjavu premijera Ramuša Haradinaja o početku rada Upravljačkog tima za izradu statuta ZSO.

"Sada ćemo pozvati glavne pregovarače iz Beograda i Prištine, njihove ekipe, kao i Pravnu ekipu i tehničke eksperte za diskusije u Briselu i konstruktivno i dobronamerno angažovanje u procesu izrade", rekla je ova evropska zvaničnica koja je dva dana boravila u radnoj poseti Prištini.

U saopštenju EU navodi se da je Ajnhorstova spomenula kašnjenja u sprovođenju sporazuma o energetici i naglasila da je potrebno hitno rešenje kojem će Kosovu biti dozvoljeno da postane deo regionalnih mehanizama za prenos električne energije.

Tokom razgovora u Prištini poseban naglasak je stavljen na dijalog između Beograda i Prištine koji moderira EU i nedavne događaje u Mitrovici, kojima je, ocenila je Ajnhorstova, ugrožen glavni pregovarač Beograda, kao i mnogi ljudi koji žive i rade na severu Kosova.

U vezi nedavnog hapšenja i izručenja šest turskih državljana koji su imali legalno boravište na Kosovu i kasnije istrage koju je pokrenuo premijer Haradinaj, Ajnhorstova je rekla da je izručenje podiglo mnoga pitanja u Briselu u vezi odgovarajućeg postupka, transparentnosti i pravde.

"U skladu sa posvećenošću Kosova da zajedno radi na slobodnoj i demokratskoj budućnosti, kao što je predviđeno i u SSP-u, sve radnje institucija su ograničene na potpuno poštovanje vladavine prava i promovisanja univerzalnog poštovanja za i pridržavanje međunarodnih pravila i normi kada je reč o izručivanju", dodaje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво