Haradinaj i Tači aktivirali upravljački tim za statut ZSO

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači aktivirali su upravljački tim koji će se baviti sastavljanjem statuta Zajednice srpskih opština.

Prema saopštenju iz kosovske vlade, "sastavljanje statuta će biti transparentan i sveobuhvatan proces, koji će obavljati tri radna mehanizma: Upravljački tim, Implementaciona komisija i Nacionalna konsultativna grupa, koji će garantovati učešće čitavog političkog spektra, civilnog društva i ostalih relevantnih mehanizama društva".

Kosovska vlada navodi da će u ovaj proces biti uključeni i međunarodni mehanizmi, i ovo ocenjuje kao važan korak na evroatlantskom putu Kosova, prenosi Koha.

U saopštenju se dodaje da će na kraju procesa konačni nacrt statuta, zajedno sa direktivom, biti poslat ustavnom sudu kako bi se osigurala potpuna usklađenost sa kosovskim ustavom.

U saopštenju iz Tačijevog kabineta se pozdravlja spremnost kosovske vlade da stavi u funkciju Upravljački tim za sastavljanje nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Tači je naveo da je to još jedan bitan korak u ispunjenju međunarodnih obaveza.

Kosovski predsednik je rekao da je Kosovo posvećeno dijalogu i izgradnji dobrih odnosa među svim zajednicama na Kosmetu.

Kosovo je, naveo je Tači, primer "promovisanja dijaloga, kao jedinog sredstva za izgradnju stabilnog mira, na Kosovu i u regionu".

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 04. apr 2018, 23:24) - Коле anonymous [neregistrovani]

Округло па на ћоше

Лепо срочено саопштење са једним дивним бисером и враћање на већ поѕнату одлуку тз. уставног суда Косова а то је појашњење коначних активности на дефинисању нацрта статута: "У саопштењу се додаје да ће на крају процеса коначни нацрт статута, заједно са директивом, бити послат уставном суду како би се осигурала потпуна усклађеност са косовским уставом.". Зар ово не личи на изигравање договореног у Брислу као што је пре извесног времена и урађено од стране власти и уставног суда одбацивањем 22 од 23 тачака договора. ЕУ овакав став руководства Косова мора осудити и захтевати поштовање договора као што је урађено и са судом о злочинима на Косову од стране терориста.

(sreda, 04. apr 2018, 22:50) - anonymous [neregistrovani]

Petar

ZSO je garant opstanka Srba na Kosovu i Srbija će to podržati.

(sreda, 04. apr 2018, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

Taci

Ovo je samo izgovor za eu..i oni ce naravno to odmah primetiti i oceniti pozitivno iako ce to na kraju ostati mrtvo slovo na papiru. Opasan je i taci i haradinej uvek u pravo vreme izgovore prave i velike reci. Nasim politicarima savetujem da isto tako primenjuju svoja obecanja u eu a to je mnogo price i lepih reci a manja dela

(sreda, 04. apr 2018, 22:06) - Kosovarka [neregistrovani]

ZSO

To je samo bacanje prasine u oci nama Srbima,,,daj boze da gresim ali ce to biti kao NVO,,,,i onda pojeli smo bostan,,,a u medjuvremenu pravno obavezujuci sporazum sa Briselom podpisan.I sta ce mo onda?Sve smo dali a nismo dobili absolutno nista!!!Zato prekinuti pregovore u Briselu i vratiti ih u UN i Rezoluciji 1244.

(sreda, 04. apr 2018, 21:45) - Neca Pereca [neregistrovani]

Ej, meni ovaj Taci postaje sve interesantiji

Gospodo pregovaraci, 1244 vam je kec u rukavu. Uz podrsku saveznika obesmisliti pregovore i oznaciti EU kao nesposobnu da vodi pregovore. Na ZSO cekamo 5 godina -> kolaps diplomatije. Na osnovu toga vratiti pricu u UN. Da je Kolumbo isto to verovao Amerike ne bi ni bilo. Ne dajte da vas sad grad ubije.

(sreda, 04. apr 2018, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

ZSO...

...Srbi u Srbiji ako vas uopste i ima,dali Taci i Haradinaj skupa sa Briselom...i na zalost sa Beogradom,Druzinom na vlasti spremaju jos jednu,u nizu,prevara...ZSO,moze biti i onakav i malo drugaciji,vazno je pod cijom se biti nadleznoscu i koja ce imati ovlascenja,mozda kao NVO...(Nekada ponosni narode,jedini u svjetu odricete se dijela teritorije.)

(sreda, 04. apr 2018, 21:05) - anonymous [neregistrovani]

Ma da...

Biće isto kao do sada, da nešto kao rade, a rezultati tog rada na sveti nikad. Srbi treba da nastave sa stvaranjem ZSO nezavisno od albanskih poteza.