Vulin i Šojgu o nabavci helikoptera – Mi-17 i Mi-35

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom započeo razgovore o nabavci novog naoružanja od Ruske Federacije – četiri transportna helikoptera Mi-17 i četiri borbena helikoptera Mi-35.

Vulin i Šojgu počeli su razgovore o nabavci novog naoružanja – četiri Mi-17 transportna helikoptera i četiri Mi-35 borbena helikoptera.

Zahvaljući sve boljoj ekonomskoj situaciji, Srbija je u prilici da jača svoju vojsku, ne da bi napadala već da bi štitila državu. 

"Nastavljamo vojnotehničku saradnju daljim opremanjem i modernizacijom 'migova 29', zatim tenkova T-72 i borbenih vozila pešadije kao i određenih tipova protivvazdušnog naoružanja. Naoružana Srbija je miroljubiva Srbija i garant mira na Balkanu", istakao je Vulin.

Ministar je domaćinima preneo poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, dok je on na čelu države, Srbija nikada neće učestvovati u sankcijama i antiruskoj histeriji. 

"Niko kao Srbija nije svestan koliko bole izmišljene laži i kada političari sude bez ijednog dokaza. Naš odgovor je da u tome nećemo učestvovati. Sve u svetu može da se promeni osim naših bratskih i prijateljskih odnosa", rekao je Vulin.

Istakao je još jednom da je Srbija zahvalna zbog odnosa Rusije prema KiM i očuvanju našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta i podršci svim bitnim spoljnopolitičkim pitanjima, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

"Rusija je uvek uz nas, razume i poštuje naše interese i u potpunosti razume i podržava našu politiku vojne neutralnosti. Poruke ministra Šojgua su istovetne onim koje je u nedavnom razgovoru predsednik Putin uputio predsedniku Vučiću – Ruska Federacija traži mir i dogovor, smatra da se Srbija ponaša odgovorno kao i da je nasilje na KiM apsolutno neprihvatljivo", ističe Vulin.

Ruski ministar odbrane je rekao da su susreti sa srpskim ministrom odbrane postali već tradicionalni i da su današnji razgovori još jedan korak ka daljoj saradnji.

Šojgu se prisetio i svoje poslednje posete Srbiji, 20. oktobra prošle godine.

"Rado se sećam svečane proslave 73. godišnjice oslobođenja Beograda. To je bio važan događaj za mene i još jedna potvrda bratskih odnosa između naših zemalja", rekao je Šojgu.

Savetnik predsednika Srbije je Šojguu u ime Vučića uručio poklon – ikonu iz 18. veka iz manastira Solovjecki, kao i repliku Karađorđeve vojvodske zastave na kojoj je izvezena poruka "Rusija je zaštitnik pravoslavnih Srba".

Ministar Vulin se sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) general-pukovnik Jurijom Hačaturovom.

Razmenili su mišljenja i stavove o aktuelnim političkim dešavanjima, kao i o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i modalitetima za unapređenje saradnje.

Saglasili su se da je saradnja obostrano korisna i usmerena ka interesima obe strane. Hačaturov je naglasio da ODKB podržava vojnu neutralnost Srbije.

Vulin boravi u zvaničnoj poseti Rusiji, tokom koje će učestvovati na Sedmoj moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.  

Ministar odbrane Srbije imaće sutra izlaganje na Trećem plenarnom zasedanju prvog dana Konferencije.

broj komentara 24 pošalji komentar
(sreda, 04. apr 2018, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

Podrzavam

Podrzavam jacanje vojske ali da to prati ekonomski rast i mogucnosti..

(sreda, 04. apr 2018, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

S 300

Je garancija da nas niko neće napasti i ništa drugo

(sreda, 04. apr 2018, 08:37) - stevo1 [neregistrovani]

stevo1

Uvek treba ulagati u vojsku,jer jaka vojska je stub svake drzave

(sreda, 04. apr 2018, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

r

Nadmoc rusko-srpskog prijateljstva je na vrhuncu.

(sreda, 04. apr 2018, 08:12) - Najbolja [neregistrovani]

Mi35

Nabavka novog i modernog naoružanja svakako postavlja Srbiju i Vojsku Srbije u ulogu vodećih faktora stabilnosti u regionu. Jačanje vojne saradnje sa Ruskom Federacijom je definitivno dobar potez obzirom da smo svi svedoci vremena i situacije u kojoj se Srbija nalazi.

(sreda, 04. apr 2018, 07:44) - ceca [neregistrovani]

webdesk@rts.rs

lepa vest,svaka pomoć je dobrodošla a posebno ona kojom se jača naša vojska

(sreda, 04. apr 2018, 07:26) - Svetlana [neregistrovani]

Odbrana

Mi-35 je visenamenski borbeni helikopter koji je potreban nasoj vojsci

(sreda, 04. apr 2018, 05:46) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Uz pomoć Rusije Srbija postaje lider u regionu po opremljenosti snaga bezbednosti.

(sreda, 04. apr 2018, 02:32) - anonymous [neregistrovani]

Re: Nostalgija

Pa ko ti brani. Idi. To je i dan danas jedna od najgorih godina mog života. Ovako je dobro. Ko hoće neka ide ko neće ne mora.

(utorak, 03. apr 2018, 22:05) - Stanoje [neregistrovani]

dobra politika

Odnosi Srbije i Rusije su u usponu. Jačanje vojne saradnje dve zemlje sigurno da nikome ne može da šteti.