Pomoć Srbije Republici Srpskoj od pet miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija pomoći opštine u Republici Srpskoj u iznosu od pet miliona evra. Ovu tranšu pomoći inicirao je predsednik Srbije i na tome sam mu zahvalan, poručio je Milorad Dodik na konferenciji za štampu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sastanku predsednikâ su, kako je Vučić rekao na konferenciji za štampu, prisustvovale premijerke Srbije i RS, Ana Brnabić i Željka Cvijanović.

Vučić je istakao da će Srbija uputiti novu novčanu pomoć Srpskoj i to u iznosu od pet miliona evra za više opština.

"Ovo je nova tranša pomoći Srbije građanima RS. Reč je o opštinama Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Bijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje. Zatim u okviru Federacije BiH pomoć od 500.000 evra za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova", objasnio je Vučić.

Dodao je da je izdvojeno i posebnih milion konvertibilnih maraka za program samozapošljavanja, za razvoj preduzetništva mladih do 35 godina starosti, za programe za podsticaj, pokretanje vlastitog biznisa i preduzeća.

Preneo je da je Dodik zamolio Srbiju da pomogne u izgradnji magistralnog puta Gacko–Foča, deonica Tjentište – Brod na Drini u vrednosti do deset miliona evra.

"Nismo mogli u ovom trenutku da donesemo tu odluku, ali ćemo je razmatrati za dva meseca, kada budemo jasnije videli stanje u budžetu Srbije i javnim finansijama, kada budemo mogli da predvidimo kako to izgleda", objasnio je predsednik.

Vučić je kazao da je Srbija pokazala iskrenu želju da pomogne u uslovima kada obezbeđujemo visoki suficit u budžetu Srbije, kada imamo rast do četiri odsto na kvartalnom nivou, kada imamo ogroman broj projekata koje očekujemo da budu ostvareni u kratkom periodu.

Najavio je da će samo u aprilu prisustvovati otvaranju nove fabrike "Leoni" u Nišu, zatim fabrike u Čačku, kamen temeljac za "Forverk", potom u Loznici, pa Kraljevu te Kruševcu, Leskovcu, i da se nada fabrici u Zaječaru.

"Narod u RS se suočava sa napuštanjem ognjišta. Mi želimo da što više ljudi ostane na svojim ognjištima u Srbiji i RS, i zato smo spremni da pomognemo rukovodstvu Srpske, našem narodu", poručio je Vučić.

Predsednik je najavio da će sa Dodikom biti zajedno u Mostaru, a onda zajedno idu u Trebinje da posete vrtić koji gradi Srbija.

Zahvalnost na pomoći 

Dodik je zahvalio Vučiću na pomoći i istakao da će ona biti skoro svim opštinama upućena, bez obzira na to kojoj partiji pripadaju lokalne vlasti.

Naveo je da će se ići ka rešavanju dugoročnih komunalnih, obrazovnih problema, kao i infrastrukturnih. "Ovu tranšu pomoći inicirao je predsednik Srbije i na tome sam mu zahvalan", rekao je Dodik.

"Mi smo jedinstveni narod i samo zajednički možemo da odbranimo naš identitet", poručio je Dodik. Najnoviji paket pomoći opštinama u Republici Srpskoj za Dodika je najkonkretniji primer odnosa i veza Srbije i Srpske i novi segemet u pomoći koja je ranije bila samo na načelnom političkom nivou.

Podsetio je na period kada su Srbija i Srpska bile izložene velikim poplavama i pomoći Srbije Srpskoj sa značajnim finansijskim sredstvima, navodeći izgradnju škola u Doboju i Šamcu, kao i izgradnju mosta Bratunac–Ljubovija, koji zbog administrativnih problema u Sarajevu nije stavljen u funkciju.

Za političku situaciju u BiH je rekao da je gotovo zamrla, da su institucije paralisane, a da su odnosi između Hrvata i Bošnjaka do te mere složeni da ne funkcioniše ni parlament ni vlada.

"Jedino što funkcioniše je Republika Srpska u punom kapacitetu", kaže Dodik i dodaje da institucije Srpske nesmetano funkcionišu i da se beleži rast ekonomije koji od Nove godine do danas iznosi 3,2 odsto.

O Kosmetu 

Vučić se osvrnuo i na predstojeći samit u Sofiji. "Radujem se svakom susretu na Samitu Zapadni Balkan – EU u Sofiji, ali ne očekujem preterano dobre vesti za našu zemlju", rekao je predsednik Srbije. 

"Imamo veliki problem. Mnogo smo grešaka napravili, mnoge okolnosti nam ne idu naruku, ali nam ostaje da štitimo, volimo, čuvamo svoju zemlju i to i radimo. Radujem se svakom susretu, svakom razgovoru", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o učešću Srbije na tom samitu, s obzirom na to da su tri države, članice EU, svoje učešće dovele u pitanje zbog planiranog prisustva Kosova, Vučić je primetio i da je to tek 17. maja, a da do tada ima prečih sastanaka.

Kako je naveo, neke veoma značajne razgovore imaće između 10, 11. i 12. aprila, i razgovaraće se i o KiM, a raduje se svakom razgovoru i na Samitu u Sofiji...

"Ali ne očekujem preterano dobre vesti za našu zemlju. Borićemo se svom snagom i svim srcem i energijom da to što je bilo gotovo 2008, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, što smo im direktno priznali 2010. i 2011. preko presude MSP-a, malo pomerimo. I uspeli smo nešto, da zakoračimo i borimo se za KiM, ali interesi zapadnih sila su drugačiji", primetio je Vučić.

Ono, međutim, što je, kaže, za nas posebno teško jeste to što albanska strana nema uopšte želju za kompromisom.

"I danas kažu... mi radimo na ZSO, ali šta rade... šta radite, sejete krompir, kopate kanale... šta tačno radite, molim vas, da mi kažete? I te trikove prodajete pet godina. A šta radite, jedan potez mi kažite koji ste uradili?", upitao je. Kako je naveo, nijedan potez nigde ne govori u prilog tome da se na ZSO radi i onda se postavlja pitanje dokle da trpite prevare i trikove.

"Nismo baš toliko glupi i naivni. I kao što sam rekao pre sedam dana da neće ništa ozbiljno da rade, evo vidi se da sam u pravu. Sada se tuku oko gulenista, jedni su bliži Turcima, drugi Amerikancima do sekunde dok im Srbi ne budu preko puta stola i odmah će se ujediniti i imaće podršku i jednih i drugih i trećih, a mi da gledamo samo da naše državne interese sačuvamo", poručio je.

Srpska sledi politiku Beograda po pitanju KiM 

O Kosmetu je govorio i Dodik. "Republika Srpska će po pitanju Kosova i Metohije isključivo slediti politiku Beograda i Srbije, učiniće ono šta ta politika odluči i taj stav nećemo promeniti", izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska zbog toga trpi velike pritiske. "Imamo pritiske po tom pitanju da menjamo politiku prema Kosovu. To je za nas suštinsko pitanje i mi to nećemo učiniti", rekao je Dodik.

Republika Srpska, rekao je, prati politiku Srbije i nismo spremni da damo saglasnost da BiH podrži jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

"To se neće desiti i nadamo se da će ti stavovi biti poštovani", kazao je Dodik i dodao da će RS po pitanju Kosova i Metohije pratiti isključivo politiku Beograda i Srbije.

"Učinićemo ono što ta politika odluči i mi taj stav nećemo promeniti", naveo je Dodik.

Na pitanje Tanjuga kako iz perspektive jednog entiteta u BiH vidi nedavne događaje u Kosovskoj Mitrovici i Prištini i odnos međunarodne zajednice, Dodik je rekao da međunarodna zajednica ima različite kriterijume i dvostruke aršine.

Dugo je, kazao je, u politici i imao je priliku da sluša strance koji na jednom mestu govore jedno, a na drugom drugo.

Za nedavno hapšenje šefa vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića, rekao je da je to bila brutalna akcija "kriminalaca i terorista", nakon koje je međunarodna zajednica ućutala.

"Ništa nije rekla na tu temu. Evropska unija je izašla sa zahtevom za smirivanje tenzija i neupotrebu sile, a sila je već bila upotrebljena. Zato mi ne verujemo u iskreni stav međunarodne zajednice", rekao je Dodik poredeći ponašanje predstavnika međunarodne zajednice kada je reč o KiM i kada je reč o BiH.

Prema njegovim rečima, pozicija međunarodne zajednice je jasna. "Mi smo im zahvalni za sve projekte. Mi želimo da razgovaramo sa svima, ali nismo spremni da dozvolimo da nas vode i da nam naređuju kako da se ponašamo", kazao je. Zato, dodao je, razume situaciju na KiM.

"Potpuno sam uveren da suštinsku vlast na Kosovu ima međunarodni faktor, a izvršioci su navodne kosovske institucije", zaključio je predsednik Republike Srpske.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво