Vučić o hapšenju Đurića: Brutalna provokacija od strane Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za Nacionalnu bezbednost posle hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, da će odgovarati svi koji su učestvovali u njegovoj otmici. Srbija nikome neće dozvoliti da narod na Kosmetu bude proteran sa svojih ognjišta, poručio je predsednik.

Aleksandar Vučić je u obraćanju medijima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost istakao da je reč o brutalnoj provokaciji, činu bezumlja i najtežem kriminalnom aktu koje su sprovele prištinske vlasti, očigledno podržane od pojedinih zemalja.

Istakao je da će pred srpskim organima odgovarati svi koji su učestvovali u Đurićevoj otmici, a među njima i dvojica Srba koja su pomagala u tome. Naveo je da je učinjeno više teških dela i da očekuje od Tužilaštva za organizovani kriminal da preduzme "sve što treba".

Kako je rekao, ceo dan smo slušali iz EU da se obe strane pozivaju na uzdržanost, a on je upitao građane Srbije: "A, šta smo to mi uradili i jesmo li mi ponižavali ili su oni tukli naše novinare i čoveka koji je glavni pregovarač u briselskom dijalogu?".

Vučić je rekao da je suština onog što se danas dogodilo da su teroristi obučeni u policijske uniforme upali na miran skup srpskih građana u okviru unutrašnjeg dijaloga o kosovskom problemu, i pokušali da pokažu da su u stanju da zauzmu sever srpske pokrajine.

"Uz direktnu podršku Euleksa", napomenuo je, jer su vozila specijalnih snaga bila u pratnji vozila Euleksa.

"Istog onog Euleksa kojem ne pada na pamet da istraži kako je ubijen Oliver Ivanović ili zašto je uhapsen Milorad Zajić", rekao je Vučić.

To je, kako kaže, pitao i ljude u EU, ali nije dobio odgovor, jer, primetio je, njima je bilo važnije da "pomognu Albancima da uteraju strah u kosti Srbima na severu i kako će da zauzmu sever srpske pokrajine".

Dok su, dodao je, nama istovremeno govorili da ostanemo mirni– "nemojte da šaljete vojsku i policiju" – a u međvremenu preduzimaju akciju u kojoj "ta teroristička banda upada u severnu Mitrovicu, bacaju šok-bombe, počinju da tuku koga stignu..."

"Dakle, ta banda je upala i ti teroristi su uhapsili Đurića. Zašto? Jer im je tri puta u skladu sa sporazumom pisao pismo", rekao je Vučić.

"Umećemo da sačuvamo naš narod" 

Dodao je da će narednih dana pokazati javnosti sve snimke terora, navodeći da se "ta banda terorista nakon svega slikala, mnogo su jaki, s dugim cevima na goloruki narod".

Onda su ga još izveli u centar Prištine da ga ponize do kraja, a ponizili su, kaže, samo sebe "i to ne znaju".

"Njih 50 bednih terorista vuklo ga je preko ulica dok su drugi zviždali", naveo je Vučić, i poručio: "Mi preko toga nećemo preći". 

"Albanski teroristi su želeli da pokažu da imaju moć i podršku zapadnih sila, i pokazali su i jedno i drugo i hvala im na tim informaicijama. A mi ćemo bez velikih reči umeti da sačuvamo narod na KiM koji treba da bude oprezan ali spokojan i miran. Srbija nikome neće dozvoliti da narod bude proteran sa svojih ognjišta", poručio je predsednik ističući da je to jasna poruka.

Predsednik je dodao da je razgovarao sa Đurićem koji je na putu za Beograd i dodao da će on biti primljen u nekoj od medicinskih ustanova u Beogradu zbog zdravstvenih problema.

Obaveštenje poslato čak 75 sati ranije

Vučić je izjavio da je Marko Đurić tri puta pre vremena u skladu sa sporazumima uputio obaveštenje o svom dolasku na KiM.

Obaveštenje je, rekao je predsednik Vučić, poslato u skladu sa procedurom i to čak 75 sati ranije, iako je potrebno samo 24 sata. 

Vučić je rekao da je interesantno da su svi mediji i u centralnoj Srbiji i na KiM i svetski mediji objavljivali kako Đurić nije pušten na KiM i da je uhapšen zato što nije poštovao prodedure koje su dogovorene sporazumom potpisanim u oktobru 2016.

Prvo obaveštenje upućeno je još 23. marta u 9 sati 44 minuta pre podne, što je 75 sati pre posete.

"To je urađeno, kao i uvek, u skladu sa procedurom", naveo je predsednik.

Vučić je kazao da su nadležni organi na KiM dobili obaveštenje da će Đurić i još dve osobe iz Kancelarije za KiM i njihov vozač doći na KiM.

"Ovde se ne traže dozvole, već da ih obaveštavamo. Ako ja idem, potrebna su 72 sata unapred za obaveštenje, a za Đurića 24 sata, pošto spada u treću kategoriju prema sporazumu", naglasio je Vučić.

U prvoj kategoriji su, kako je objasnio, predsednik Srbije, premijer, predsednik skupštine, ministar spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i odbrane.

Kako je rekao na to nema reakcije, pa je usledila druga najava 24. marta, gde je dodato ime Nikole Selakovića, a zatim stiže odgovor 25. marta pred ponoć iz Prištine gde kažu da nisu u stanju pozitivno da odgovore na zahtev.

"Nema zahteva već obaveštenja" rekao je Vučić i dodao da "nemaju šta ni da oni kažu a plus su lagali da nije bilo u skladu sa vremenskim okvirima".

Kako je rekao, odgovoreno im je da će Đurić posetiti KiM i da ih molimo da ne pokušavaju da preuzmu korake koji će da eskaliraju ionako tešku situaciju.

Dodao je da Bedžet Pacoli, najviši zvaničnik saopštava da nije dozvoljen ulazak jer će da seju mržnju. Zato se kaže, postavlja pitanje da li teroristička, banditska lažna država hoće da uvede verbalni delikt.

Predsednik ističe da su se srpski zvaničnici u pokušaju posete Kosovu i Metohiji ponašali apsolutno u skladu sa potpisanim sporazumima, a da je neko drugi "hteo da pokaže da je mnogo jak"

"Pustićemo ih da se sile, da misle da su mnogo jaki i pokažu da su uspešno uspeli da pretuku jednog čoveka nenaoružanog, golorukog i inače fizički slabog i nezainteresovanog za bilo šta slično. Tako da čestitamo vam, veliki heroji, mnogo ste snažni i jaki...Polako, tiha voda breg roni, vi znate da da ja volim ono što na semaforu piše na kraju, a ne da li ćeš da dobiješ crveni karton i budeš mnogo jak u 29. minutu", poručio je Vučić.

Kako je rekao, poslali su magarce sa dugim cevima da hapse nedužne ljude – koji su dosli da govore o miru i kompromisu. 

"Banditizam bez zakona, što nisu hapsili Selakovića?"

Vučić je rekao da je ono što se danas dogodilo na Kosovu čist banditizam, i da se to vidi i po tome što je uhapšen Marko Đurić, ali ne i Nikola Selaković.

"Što nisu uhapsili Nikolu Selakovića? A, što niste uhapsili Selakovića ako poštujete zakone banditske države?", zapitao je Vučić i konstatovao da sve to znači da tamo i nema nikakvih zakona.

Kako je rekao, ne sviđa im se Marko Đurić, zato što je protiv nezavisnosti Kosova i ne pada mu na pamet da to podrži bilo kad.

"A, izgleda i da im je u petak kad je bio sa mnom u Briselu, suprotno onome što ovdašnji mediji pišu, rekao nešto što im se naročito nije dopalo", rekao je predsednik Srbije.

Postavlja se, kaže, pitanje o kavim zakonima govore u Prištini ako ih tako arbitražno vrše.

"Imali su nalog – samo privedite Đurića i nikog drugog. To je jedini njihov nalog bio da pokažu kako i na koji način mogu da ponižavaju Beograd", istakao je.

"Nije nam lako, pretrpeli smo teške udarce, izdržali smo, izdržaćemo i teže, ali mi ćemo da gledamo političkim sredstvima da vratimo – pa ćemo da vidimo ko će da bude uspešniji", naveo je Vučić.

Vučić Srbima na KiM: Ne pretimo, ali i ne damo na vas

"Srbija je doživela i preživela brojna poniženja, ali nikada nikome neće pretiti – to je naša jasna i nedvosmislena poruka", poručio je predsednik Srbije.

"Ta poruka je jasna, da jasnija ne može biti", istakao je Vučić i pozvao građane na severu južne srpske pokrajine da budu mirni i spokojni, jer "albanski teroristi neće moći da preduzmu ništa protiv njih – ni sami, ni zajedno sa zapadnim nalogodavcima".

"Ja sam to danas nedvosmisleno rekao zapadnim partnerima i svima drugima", naglasio je on.

Vučić je poručio i da onaj ko misli da oružjem može da upada bez saglasnosti Srba na sever KiM – krši Briselski sporazum, ugrožava mir i Srbije i ljudi na KiM.

"Srbija to neće dopustiti", rekao je predsednik na pres konferenciji i poručio da će naša zemlja dati sve od sebe da osigura bezbednost za svoje građane i ljude koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Ovo je bio veliki nauk, čekali smo, reagovali mirno i bez jedne reči. A, od sada ćemo stvari uvek nazivati pravim imenom", rekao je Vučić.

"Oni nikada nisu bili za kompromis"

Predsednik Srbije je večeras sa "ma, ne" odgovorio na pitanje novinara postoji li, nakon svega, spremnost albanske strane na kompromis.

Kako je rekao, oni nikad nisu ni bili za kompromis, sve vreme su lagali i samo su čekali da Srbija bude u teškoj situaciji kako bi priznala kosovsku nezavisnost.

"Nema nista od toga", rekao je, a onda poručio Albancima: "Samo napred, ljudi".

Kaže i kako oni govore da bi nam uzeli i Preševo, Bujanovac i Medveđu, iako u njoj, primetio je, živi tek sedam odsto Albanaca.

To su, dodao je, inače, već pozdravili neki iz opozicije i neke NVO, mada on, kako kaže, ne vidi čemu se oni tu nadaju, a što se Albanaca tiče, navodi kako oni kažu da bi i to uzeli, ali nemaju šta da daju zauzvrat.

"Hvala na informaciji, mi vama imamo još manje nešto da damo. Pogledajte Ustav Srbije, pa vidite šta možemo da vam damo, a ja vam kažem - ništa", poručio je srpski predsednik. 

broj komentara 60 pošalji komentar
(utorak, 27. mar 2018, 12:42) - anonymous [neregistrovani]

uzvratne mere

I šta ćete da sad uradite?!Zašto su Srbi i dalje u vladi Kosova?Zašto ne prekinete pregovore?

(utorak, 27. mar 2018, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

re: Ne treba biti naivan

Ne treba smanjiti kontkte sa zapadom nego ih potpuno ukinuti. Ti kontakti hiljadama godina nikome nista dobro nisu doneli. A zapad je samo mali deo ove plante. Kina i Indija imaju same gotovo polovinu stanovnika planete, Indonezija skoro 280 miliona, Nigerija skoro 200, gde su tu druge zemlje kao Meksiko (127 mil), Brazi (preko 200 mil), Argentina (43 mil), Filipini (preko 100 mil), Rusija i mnoge druge ne-zapadne zemlje. Zapad propada i bez njega se moze.

(utorak, 27. mar 2018, 09:16) - Kaca [neregistrovani]

Krivci

Krivci moraju da odgovaraju.

(utorak, 27. mar 2018, 09:06) - Dejan [neregistrovani]

Ne treba biti naivan

Samo ako imas jake prijatelje odn. jaku podrsku, onda ces/cemo se odbraniti.

Treba dopusititi izgradnju male ruske vojne baze u Nisu (kasnije i vece, ako treba) i ojacati kontakte sa Rusima i Istokom. I smanjiti kontakte sa Zapadom.

Bar treba odmah prestati sa razgovorima u Briselu.

Sve dok smo mi fini, oni ce nas ponizavati.

(utorak, 27. mar 2018, 08:41) - anonymous [neregistrovani]

Unapred isplanirano

Jasno je svima da je ovo koordinisano sa EU i SAD i cilje je da se destabilizuju prilike u Srbiji. Davno isplanirano, kao sto se inace radi na zapadu, i vec spremne sledece akcije za naredne mesece i godine. Rusija je neprijatelj i sve dok je u srcu Srba i Srbi ce biti tako tretirani. Cilj je oslabiti Ruski uticaj, a mi smo samo usputna stanica gde se rasciscava teren. Rusija im je ipak potrebna (kao neprijatelj koji "strasno" preti) da bi razvijali svoj industrijsko-vojni kompleks izastrasivali sopstvene podanike!

(utorak, 27. mar 2018, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

mala

Ovo je bio napad na celu Srbju i ceo njen narod.

(utorak, 27. mar 2018, 08:10) - Milanče [neregistrovani]

Banda

Uspeće naša zemlja da izađe i iz ove situacije, samo polako. Oni su i hteli da kod nas proizvedu najgore da podignemo vojsku i policiju pa da posle kažu eto Srbi su krenuli na nas. Odlične reakcije našeg predsednika.

(utorak, 27. mar 2018, 08:01) - Marijana [neregistrovani]

kim

Ovakav akt je direktno uperen protiv Srba i samo ne razumem kako pregovarati sa nasilnim ljudima i kako resiti veliki problem KiM kada Albanci ocigledno imaju podrsku Amerike.

(utorak, 27. mar 2018, 07:59) - Darko [neregistrovani]

Napad

Mislim da bi sada svet trebao da bude na nasoj strani.

(utorak, 27. mar 2018, 07:30) - dada [neregistrovani]

kazne

Nadam se da ce biti kaznjeni za hapsenje i izivljavanje nad Djuricem!