Šta je Amerika Kosovu?

Sjedinjene Američke Državce su decenijama zainteresovane za kosovsko pitanje. Američka podrška Kosovu ima svoj spomenik u Prištini. I bukvalno.

Bil Klinton, bivši američki predsednik rekao je da nikada nije očekivao da će neko da mu podigne toliko veliki spomenik.

Ipak, pažnju Vašingtona Priština ima znatno pre proglašenja nezavisnosti. Osamdesetih su počeli da se bave pravima Albanaca, mnogo više nego pravima Srba. Ipak, bez podrške za bilo kakve akcije.

"Robert Gelbard 1998. godine izgovara da je OVK teroristička organizacija, već marta, nakon operacije 'Jašari', SAD uzimaju OVK kao relevantnu oslobodilačku organizaciju, ne terorističku, tada se dešava promena", kaže Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

Promena u odnosima Srbije i Amerike, saveznika u dva rata, kulminirala je bombardovanjem čiji je Amerika bila zagovornik. Od tada, ta zemlja praktično postaje sponzor i promoter kosovske nezavisnosti.

"Među uzrocima su i američki kongres u kome je delovao jak albanski lobi, nerazumevanje određenih činovnika u američkoj administraciji, među kojima je bila gospođa Olbrajt za poziciju Srbije, a konačno, u određenoj meri, nesposobnost kadrova u Srbiji", kaže Krstić.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ukazuje i da je politika Slobodana Miloševića umnogome doprinela da dobijemo ovakav finalni rasplet.

Deset godina posle jednostrano proglašene nezavisnosti, Amerika se i dalje pita na Kosovu. Tako, navodno, Ramuš Haradinaj početkom godine nije dobio američku vizu zbog dovođenja u pitanje Suda za ratne zločine, demarkacije sa Crnom Gorom. Nema Priština zeleno svetlo Amerike ni da oružane snage pretvori u vojsku, ako se ne saglase i manjine. U Briselskom dijalogu prema mnogima su četvrta stolica.

"SAD mogu ključno uticati na implementaciju dogovorenog na aktere u procesu. Ako govorimo o ZSO, bez aktivne podrške SAD ne možemo očekivati da će doći do pune implementacije", kaže Joksimovićeva.

Ljiljana Smajlović, kolumnistkinja "Nedeljnika" smatra da Vest Mičel dolazi u Beograd da traži, između ostalog, stolicu, odnosno pristajanje Srbije da se Kosovo učlani u sve međunarodne organizacije.

Ipak, dok su promovisali nezavisnost Kosova, Amerikanci su radili na odnosima sa Beogradom. Na primer Srbiji su donirali gotovo milijardu dolara, uložili više od čtiri, a srpska vojska najčešće sarađuje sa američkom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 13:03) - anonymous [neregistrovani]

Amerikanci donirali Srbiji oko milijardu dolara ?

A koliku su stetu Srbiji napravili kriminalnim bombardovanjem Srbije 90-tih ?

(sreda, 14. mar 2018, 06:08) - anonymous [neregistrovani]

Sta su SAD Kosovu

Isto sto je bio i drugar na tito (kum).Ko ima 10 dece tito kum - podrska 60tih godina kad su naseljavali Kosovo.