Vučić u Berlinu, srdačan doček Angele Merkel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je tokom prepodneva u radnu posetu Berlinu, na poziv kancelarke Angele Merkel, sa kojom se sastao po 11. put, i to u trenutku kada je pitanje sporazuma Beograda i Prištine u vrhu agende gotovo svih evropskih zvaničnika i centara političke moći.

Aleksandar Vučić se oko podneva sastao sa kancelarkom Angelom Merkel, koja ga je srdačno dočekala ispred sedišta kacelarske službe u Berlinu.

Posle sastanka, Vučić i Merkel će se, kako se očekuje, obratiti novinarima ranije popodne.

Ovo je 11. sastanak Aleksandra Vučića s nemačkom kancelarkom.

Prema najavama kancelarkinog kabineta, glavne teme sastanka biće bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomsko političke teme.

Predsednika Srbije je, na berlinskom aerodromu, po sletanju dočekao počasni vod nemačke vojske.

Srpski predsednik je poziv kancelarke za današnji sastanak dobio u trenutku kada je pitanje sporazuma Beograda i Prištine u vrhu agende gotovo svih evropskih zvaničnika i centara političke moći.

Uoči susreta sa Angelom Merkel, za koju kaže da je "najvažniji i najveći evropski lider", Vučić je rekao da u Berlin ide kako bi od kancelarke čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

"Želim da vidim kako Merkelova gleda na to. Moje će biti više da slušam, ali ću naravno i reći interese Srbije", rekao je Vučić.

Inače, predsednik Vučić doputovao je u Berlin nakon što je Merkelova od svoje stranke dobila jasnu podršku za koalicioni sporazum sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD).

Istovremeno, Merkelova je, prema oceni eksperata za spoljnu politiku, prava adresa za konsultacije o rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Nemačka, naime, i dalje vodi ključne procese u EU, a i do sada je njena reč bila presudna i po pitanju napretka Srbije u pregovorima o priključenju, tačnije o tome šta sve Srbija treba da uradi da stigne do vrata EU.

Ne treba sumnjati da će Angela Merkel preneti predsedniku Vučiću stav i po pitanju Kosova i Metohije, odnosno sporazuma Beograda i Prištine.

Ako je reč o ekonomskim odnosima dve zemlje, ona, prema rečima predsednika Srbije, napreduje.

Vučić je, kako je rekao uoči puta u Berlin, zahvalan na tome što je danas 43.000 ljudi u Srbiji zaposleno u nemačkim kompanijama, a bilo ih je 17.000 kada je on postao premijer.

Najavio je da će se taj broj dalje povećahvati "iz dana u dan", jer će on u narednih dva ili tri meseca otvoriti tri ili četiri nemačke kompanije.

Ekonomska saradnja sa Nemačkom napreduje, politička je dobra, naglasio je predsednik Srbije.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво