Han u Srbiji 7. i 8. februara

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han boraviće 7. i 8. februara u zvaničnoj poseti Srbiji, objavljeno je u Evropskoj komisiji.

Han će doći u Beograd samo dan nakon objavljivanja nove Strategije Evropske komisije o proširenju za Zapadni Balkan, a posle Beograda putuje u Podgoricu.

Tanjug u Briselu saznaje da će komesar Han vlastima Srbije i Crne Gore zvanično doneti i predstaviti dokumet nove Strategije.

Njegov dolazak u Beograd i Podgoricu u evropskim diplomatskim izvorima se ocenjuju kao priznanje i podrška dvema zemljama koje Evropska komisija prepoznaje kao lidere evrointegracija i one koje će novom Strategijom dobiti perspektivu ulaska u članstvo EU 2025. godine.

Evropska komisija će novu Staregiju kredibilne perspektive proširenja za Zapadni Balkan usvojiti 6. februara na sastanku koledža evropskih komesara u Strazburu.

Istog dana će šefica EU diplomatije Feerika Mogerini i komesar Johanes han Strategiju predstaviti evropskim poslanicima koji će zatim održati debatu o politici proširenja EU na Zapadni Balkan.

broj komentara 0 pošalji komentar