Hrvatska uputila notu Srbiji zbog Dačićevih izjava o Jasenovcu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića izrečenih u sedištu UN 26. januara prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac – pravo na nezaborav".

U noti se ističe kako su "izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe", javlja Hrvatska radio-televizija.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njenim zvaničnicima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stanovišta Republike Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa", navodi se u noti.

Ivica Dačić je u sedištu UN, na otvaranju izložbe, rekao da se strahote u Jasenovcu ne smeju zaboraviti i da on mora ostati jedan od najznačajnijih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija, simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja.

Šef srpske diplomatije je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve.

"Isto tako kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince", rekao je Dačić.

broj komentara 42 pošalji komentar
(nedelja, 28. jan 2018, 22:24) - Ђорђе [neregistrovani]

Истина као и злочини не застарева

Мој деда је заједно са многим другима убијен гашеним кречом у Старој Градишки,

(nedelja, 28. jan 2018, 21:13) - anonymous [neregistrovani]

Polako ali sigurno

..istina o Jasenovcu izlazi na videlo i u svetu. U vezi te Hrvatske note koja je patetična i smjesna...Treba pitati Hrvatsku kako to ustaski zlocinac ima svoju ulicu,kako to da postoje table sa ustaskim pozdravom? Kada bih pokusao da po gradovima i selima te drzave izbrojim grafite sa zloglasnim slovom " U ",to bi trajalo vse godina. 99 posto spomenika antifašizmu je zapusteno ili osteceno. Njihovi visoki državni zvaničnici odlaze u Blajburg .

(nedelja, 28. jan 2018, 17:55) - Dubravko Bobinac [neregistrovani]

ima jos...

Nije Jasenovac jedino mjesto gdje su neduzni ljudi od zla stradali na najokrutniji moguci nacin ima i treba da se spominju uz Jasenovac sva ostala mjesta u NDH koja po broju ubijenih nisu ista ali po okrutnosti zloj namjeri su isti, na kraju manipulacija o broju dusa od strane danasnje Hrvatske nije tolko vazna a vazan je itekako ,koliko sama namjera i razlog svih zlocina koja je dovela do enormnog broja okrutno ubijenih dusa, ubijanja u NDH.A uz sve to danjasnja vlast koja sa svojim manipulacjama oko broja dusa i ne spominjanje ignoriranja drugih stratista svjesno ponovo ubijaju zrtve postavljajuci sebe sa takvim postupcima u ravan sa ustaskom ideologijom.Da nabrojimo neka od stratista .Jadovno,Stara Gradiska,Pag,Djakovo,Jastrebarsko,Lepoglava,Glina...nebrojene jame zlocini po selima ,sumama ,njivama...

(nedelja, 28. jan 2018, 16:59) - anonymous [neregistrovani]

Nota

Vratite im notu uz dokumentaciju o zlocinima.

(nedelja, 28. jan 2018, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

kakva nota sramota

jos salju Protestnu notu nije ih sramota. politicari iz hrvatske trebaju priznati ta ubistva koja su ustase napravili nad srbima jevrejima i Romima. Gospodin Ivica Dacic je odlicno obavio svoj posao hvala Dacicu nastavi tako jer je to sve istina sto si rekao .hrvati nemaju pravo protestnu notu da nam salju.

(nedelja, 28. jan 2018, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

Zasto se do sada cutalo???

Zasto???

(nedelja, 28. jan 2018, 16:06) - Воронцов [neregistrovani]

Нема те изложбе која може приказати размере злочина у НДХ

Колико год би било изложби колико год би се говорило није могуће описати све размере монструозних злочина које је починила НДХ. Дакле једна изложба не може бити ни довољна, а камо ли да је то превише.

(nedelja, 28. jan 2018, 15:59) - anonymous [neregistrovani]

Ponovo brane...

...Ustaski rezim,NDH i fasizam!
O noti "na sva zvona" treba izvestiti sve relevantne faktore u Evropi i Svetu.
Oni se ponovo bave "licitiranjem'oko broja zrtava,a da pri tom ni jednom recju ne osudjuju zlocine!?

(nedelja, 28. jan 2018, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

e da bakinu familiju su odveli u Jasenovac..

Pricala je o uzasima Jasenovca.Kcerku odveli neki hrvatski doktori i prekrstili.Za muza nije znala ni poslije rata, nju su odveli na rad u Njemacku.Trebalo joj 7 godina da pronadje kcerku, a kada je i nasla razocarenje.Kcerka nije vjerovala da joj je ona majka...itd..itd..tuzna prica....

(nedelja, 28. jan 2018, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Jasenovac da bude svakodnevna tema

Srbija treba SVAKODNEVNO da se bavi Jasenovcem.Predugo smo cutali I zato zlocinci zele da sve padne u zaborav kako bi ponovili zlocine, opet nekaznjeno dabome pod visokim pokroviteljstvom tzv medjunarodne zajednice.