Dačić i Marković: Međusobna podrška ulasku u EU uz "princip regate"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i crnogorski premijer Duško Marković konstatovali su na sastanku u Podgorici da se dve zemlje međusobno podržavaju u procesu evropskih integracija ali se zalažu za "princip regate". Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović obavestio Dačića o izuzetno složenom položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Na sastanku je konstatovano da Crna Gora i Srbija neguju prijateljske i dobrosusedske odnose i da se zalažu za evropsku perspektivu regiona Zapadnog Balkana.

"Zajednički je stav da se Crna Gora i Republika Srbija međusobno podržavaju u procesu evropskih integracija, da se zalažu za evropsku perspektivu regiona Zapadnog Balkana, ali da su obe države čvrsto na stanovištu da je jedini ispravan pristup evrointegracionim procesima princip regate odnosno vrednovanja rezultata svake države zasebno", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Istaknuto je da je prioritet i Crne Gore i Republike Srbije na infrastrukturnom planu predstavlja međusobno kvalitetno povezivanje autoputem kao i obnova kompletnog željezničkog pravca Beograd-Bar.

"Crna Gora i Srbija neguju prijateljske i dobrosusedske odnose i vide prostor za dalje unapređenje, posebno na ekonomskom planu", navedno je u saopštenju.

Marković je ponovio ocenu da su odnosi Srbije i Crne Gore najbolji u poslednjih 20 godina. 

Kako se ističe, Marković i Dačić su saglasni da će predstojeća zvanična poseta predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Crnoj Gori predstavljati dodatni impuls za unapređenje odnosa i saradnje.

"Izuzetno složen položaj srpskog naroda u Crnoj Gori"

Tokom dvodnevne posete Crnoj Gori, Dačić se sastao i sa predsednikom Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momčilom Vuksanovićem.

"Vuksanović je obavestio Dačića o izuzetno složenom položaju srpskog naroda u Crnoj Gori", saopštio je Srpski nacionalni savet.

Odnos vlasti u Crnoj Gori nije, kaže Vuksanović, u skladu sa proklamovanim stavovima rukovodstava Srbije i Crne Gore, bar kad se tiče odnosa aktuelne crnogorske vlasti prema građanima srpske nacionalnosti u Crnoj Gori.

Vuksanović je rekao da Srbi u Crnoj Gori uživaju daleko manji društveni i politički uticaj nego što je to slučaj sa desetostruko manjim nacionalnim zajednicama, da se zakonska rešenja po pravilu menjaju na štetu srpskog naroda, da predstavnika Srba u Crnoj Gori nema u lokalnim i državnim institucijama – od mesne zajednice do diplomatije.

Ukazao je i na izuzetno težak položaj srpskih organizacija, naročito srpskih medija, koji su dovedeni u poziciju potpunog prekida emitovanja programa Srpske radio-televizije, opstanka Srpskih novina i dalje produkcije Književne zadruge Srpskog nacionalnog saveta.

"Srpski nacionalni savet, kao krovna institucija srpskog naroda, nema pristupa državnim institucijama u Crnoj Gori", rekao je Vuksanović i dodao da sve inicijative i zahtevi ostaju bez odgovora.

Vuksanović se osvrnuo i na pomoć Vlade Srbije pri kupovini "Srpske kuće", rekavši da bez obzira na kvalitetan prostor za Srpski kulturno-informativni centar, srpske organizacije nemaju sredstava ni za preseljenje, a kamoli za organizovan rad, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво