Jeremić u Berlinu

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je u Berlinu oštro kritikovao politiku stalnog pooštravanja kriterijuma za prijem Srbije u EU i predložio tri poteza koja bi omogućila da 2009. postane za Srbiju godina evropskih dostignuća.

Jeremić je održao govor na Humbolt univerzitetu u Berlinu o evropskoj integraciji Srbije. Ministar je istakao utisak koji preovlađuje, kako je rekao, i u srpskoj javnosti, da Srbija ima  tretman drugačiji od drugih zemalja zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU i da se na nju primenjuju drugačiji standardi.

Jeremić je istakao da Srbija nikada u istoriji nije imala vlast koja bi bila više evropski opredeljena nego što je ova u vreme predsednika Borisa Tadića, kao i da nikada Srbija nije bila više u stanju da ostvari svoj cilj približavanja EU.

Pružajući uveravanja da Srbija radi sve da ostvari punu saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, Jeremić je rekao da to nažalost za neke nije dovoljno.

Samo u slučaju Srbije je definicija pune saradanje s Hagom s vremenom postajala sve oštrija. Ona je redefinisana tako da sada znači izručenje bivšeg vojnog lidera RS Ratka Mladića čak i ako je očito da Srbija čini sve da ga izruči Hagu, rekao je Jeremić.

Srpski ministar je takođe odbacio povezivanje evropske budućnosti Srbije sa pitanjem Kosova.

"Biću jasan. Svako nastojanje da se poveže priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova sa članstvom Srbije u EU rezultiraće onim što niko od nas ne želi - trenutnim obustavljanjem približavanja Srbije EU", rekao je Jeremić.

Tri poteza

Da kraj 2008. ne bi označio i kraj evropskog entuzijazma u Srbiji Jeremić je predložio tri poteza.

Kao prvo, uspostavljanje zajedničkih kriterijuma o važnosti saradnje sa Međunarodnim sudom u Hagu i odmrzavanje prelaznog sporazuma između EU i Srbije.

Drugo, stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" i obezbeđivanje slobode kretanja za građane Srbije i treće, davanje Srbiji službenog statusa kandidata za ulazak u EU.

"Učinimo te tri stvari zajednmo, kao partneri, koji teže zajedničkoj budućnosti. Srbija će ispuniti svoj deo obaveza, ako se budemo oslobodili zastarele slike koju drugi imaju o nama.

Pozivamo vas da vidite kako brzo mi možemo da idemo", rekao je Vuk Jeremić.

Srpskog ministra je na Humbolt univerzitetu u Berlinu pozdravio državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Gernot Ertler. On je u svom kratkom obraćanju istakao da je Srbija jedan od najznačajnijih igrača na Balkanu i nesumnjivo deo Evrope.

Ističući da je Nemačka 90-ih godina pomagala demokratsku opoziciju u Srbiji, kao i da je proteklih godina dala najveću finansijsku pomoć za razvoj Srbije od svih zapadnih zemalja, Gernot Ertler je istakao da je sada na Srbiji da povuče dalje korake koji će je pribliziti EU.

Jeremićevom predavanju u Berlinu prisustvovali su nemačke diplomate,  kao i diplomate balkanskih zemalja i profesori i studenti Humbolt univerziteta.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 30. nov 2008, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Citajte !!!

ama covjece pogledam Ameriku.
Najmanje Amerikanaca
Svi ljudi sa svih strana svijeta.
i svi se osjecaju Amerikancima.

Ne mogu se oteti dojmu da toliko imate protiv EU; protiv zemalaj u koje su nasi roditelji isli raditi, i mi kao njihova djeca imamo bolje startne pozcije od onoih koji su ostali za Tita u YU.

Nemojte prodavati demagogiju.
Ne volite Njemce, Engleze, ali volite Eur-e------e moj Boze

(subota, 29. nov 2008, 15:37) - SASHA [neregistrovani]

Citajte !!!

pa nisu nas primili ovde da radimo i zivimo sto nas vole nego jeftina radna snaga a vidim da mnogi i ne znaju uzrok naseg siromastva i kako je zapad stekao bogatstvo.

(subota, 29. nov 2008, 13:55) - anonymous [neregistrovani]

Citajte !!!

Meni nikada nece biti jasno da postoji toliko mrznje GASTARBAJTERA prema Njemackoj na ovim prostorima.
Pa da nije te Njemacke (80.000.000 lljudi)
Od te NJemacke ste pokupovali kuce, stanove, pomagali rodbinu u Srbiji, HR.
Nas mentalni sklop je nevjerojatan, mi onoga koji nam pruzi ruku, pljujemo....

Stvarno smo teske MALE NACIJE

(subota, 29. nov 2008, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

Okanimo se Rusa

podrzavam komentar

(subota, 29. nov 2008, 10:17) - tacna analiza događaja [neregistrovani]

Nemacka je prvi korisnik od suzbijanje srbske industrije


Udeo nemacke je najveci na osnovi svog udela kojeg moraju po ugovorima sa EU , da placaju evropskoj zajednici.

Po ugovorima EU clanice daju novcani prilog eu, po razvoju sobstvene industrije.

Nemacka placa najveci udeo evrojkos zajednici prema svojoj bruto socijalnoj prosvodnji.

Iz tog razloga je njihov udeo u slucaju novcanog transvera eu, srbiji naveci ane zato sto bi oni to nama zeleli.

Imajuci u vidu koliko novac nemacka zaradjuje exportom srbiji i da je nemacka jedan od glavnich aktera suzbijanju nase privrede u korist njihove oni zaracujo mlogo vise na nama nego sto quasi daju.


Zapadno nemacka industrija je posle drugog svetckog rata bila 5 puta veca od celokupne nemacke industrije pre prvog sveckog rata,
amerikanci su tada ostavili njima fabrike i cak dali novac za popravu infrasrukture da bi Standard na zapadu bijo veci nego na istoku da nebi se sirijo kumunizam.

Iz tog razloga, ne placanje prave ostete, je po prvi put u istoriji nemacka zemlja imigracija a ne exedusa stanovnistva.Drugi razlog zasto bi oni trebalo imati losu savest Prema srbima/serbima je


da u nemackoj dan danas zivi srbsaka istoricka manjina Luzicki Srbi koji sebe nazivaju Serbi,

luzica je region u nemackoj u kome on jos postoje na teritorije danasnje nemacke.

istoricno gledano Serbska plemena su zivela od Lübek ( na Serbski Ljubnica) na severu nemacke do Bamberk na jugu nemacke.

Pslednje masovno ubijanje tih serba je bilo od 1933 do 1945 tako da su od vecinske populacije na teritoriji danasnje nemacke dovedeni na sigurni nestanak groz koju generaziju.

(subota, 29. nov 2008, 08:31) - Drasko [neregistrovani]

Srbija kao clan EU

Kad Srbija bude postala clan EU Albancima nece nista drugo preostati nego da ostanu pri Srbiji kao jedna drzava. Bolje ce biti svakom Albancu (postenom) u Evropskoj Srbiji nego u nezavisnom i mafijaskom Kosovu

(subota, 29. nov 2008, 08:10) - anonymous [neregistrovani]

Svaka mu cast

Polako jos je mlad za predsednika, i Tadic je dobar. Jeremicu je i ova funkcija jako vazna i vrlo je uspesan. Mislim da ce kad tad postati i predsednik i biti omiljen u svetu jer ga vec poznaju na svim kontinentima.

(subota, 29. nov 2008, 07:54) - kosovar [neregistrovani]

Ministru svaka cast

svaka cast jeremicu koji se svom snagom bori za srbiju alpomognite ministru inostranih poslova da srbija udje u eu a to nije tesko samo ako se hoce uhapsite mladica koji je u srbiji i vrata su narodu otvorena u eu

(subota, 29. nov 2008, 04:19) - anonymous [neregistrovani]

Citajte !!!

Umete li uopste da citate irazumete sta citate.Ovo sta je taj nemac na kraju rekao i previse je jasno.Jos jedanput za sve vas : " .... Гернот Ертлер је истакао да је сада на Србији да повуче даље кораке који ће је приблизити ЕУ. "
Tri puta smete da pogadjate na koje dalje korake misli taj gospodin
Nemojte se zanositi sa tim stvarima...eto sad ce nam kao bas ti nemci pomoci....jadna nam ta pomoc.
Bas oni bi najradije izbrisali srbiju i srbe sa karte evrope,ubedjen sam a znam o cemu pricam jer zivim preko 20 god u nemackoj i poznajem ih veoma dobro

(petak, 28. nov 2008, 23:13) - Dragan [neregistrovani]

Pohvale

Utisak mi je da nam je diplomatija u ofanzivi u poslednje vreme,nesporni su i vidljivi rezultati ministarstva inostranih poslova,ipak usudio bih se da kazem i da u svemu treba veoma pažljivo sagledavati interse drugih strana pa i kosovskih albanaca.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">