Jeremić u Berlinu

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je u Berlinu oštro kritikovao politiku stalnog pooštravanja kriterijuma za prijem Srbije u EU i predložio tri poteza koja bi omogućila da 2009. postane za Srbiju godina evropskih dostignuća.

Jeremić je održao govor na Humbolt univerzitetu u Berlinu o evropskoj integraciji Srbije. Ministar je istakao utisak koji preovlađuje, kako je rekao, i u srpskoj javnosti, da Srbija ima  tretman drugačiji od drugih zemalja zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU i da se na nju primenjuju drugačiji standardi.

Jeremić je istakao da Srbija nikada u istoriji nije imala vlast koja bi bila više evropski opredeljena nego što je ova u vreme predsednika Borisa Tadića, kao i da nikada Srbija nije bila više u stanju da ostvari svoj cilj približavanja EU.

Pružajući uveravanja da Srbija radi sve da ostvari punu saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, Jeremić je rekao da to nažalost za neke nije dovoljno.

Samo u slučaju Srbije je definicija pune saradanje s Hagom s vremenom postajala sve oštrija. Ona je redefinisana tako da sada znači izručenje bivšeg vojnog lidera RS Ratka Mladića čak i ako je očito da Srbija čini sve da ga izruči Hagu, rekao je Jeremić.

Srpski ministar je takođe odbacio povezivanje evropske budućnosti Srbije sa pitanjem Kosova.

"Biću jasan. Svako nastojanje da se poveže priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova sa članstvom Srbije u EU rezultiraće onim što niko od nas ne želi - trenutnim obustavljanjem približavanja Srbije EU", rekao je Jeremić.

Tri poteza

Da kraj 2008. ne bi označio i kraj evropskog entuzijazma u Srbiji Jeremić je predložio tri poteza.

Kao prvo, uspostavljanje zajedničkih kriterijuma o važnosti saradnje sa Međunarodnim sudom u Hagu i odmrzavanje prelaznog sporazuma između EU i Srbije.

Drugo, stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" i obezbeđivanje slobode kretanja za građane Srbije i treće, davanje Srbiji službenog statusa kandidata za ulazak u EU.

"Učinimo te tri stvari zajednmo, kao partneri, koji teže zajedničkoj budućnosti. Srbija će ispuniti svoj deo obaveza, ako se budemo oslobodili zastarele slike koju drugi imaju o nama.

Pozivamo vas da vidite kako brzo mi možemo da idemo", rekao je Vuk Jeremić.

Srpskog ministra je na Humbolt univerzitetu u Berlinu pozdravio državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Gernot Ertler. On je u svom kratkom obraćanju istakao da je Srbija jedan od najznačajnijih igrača na Balkanu i nesumnjivo deo Evrope.

Ističući da je Nemačka 90-ih godina pomagala demokratsku opoziciju u Srbiji, kao i da je proteklih godina dala najveću finansijsku pomoć za razvoj Srbije od svih zapadnih zemalja, Gernot Ertler je istakao da je sada na Srbiji da povuče dalje korake koji će je pribliziti EU.

Jeremićevom predavanju u Berlinu prisustvovali su nemačke diplomate,  kao i diplomate balkanskih zemalja i profesori i studenti Humbolt univerziteta.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво