Đurić: Odgovori o ubistvu, pa nastavak dijaloga

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže za RTS da nema nastavka dijaloga u Briselu dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića.

Informacije do kojih su došli naši organi pokazuju da je reč "o ozbiljnoj i širokoj organizaciji", istakao je Đurić gostujući u emisiji Oko specijal: Pucanj u mir povodom ubistva Olivera Ivanovića.

"Iz minuta u minut dobijamo sve više informacija, sve sam više uveren da ovo ne potiče iz naše zemlje i sigurno ne od Srba sa KiM. Mi ne tražimo i ne molimo, već zahtevamo da kosovski organi odmah pronađu krivce i privedu ih pravdi", rekao je Đurić ističući da je znak da se nešto krije ako to ne urade.

Prema njegovim rečima, meta je Srbija, njena stabilnost i budućnost.

"Onaj koji je ovo uradio, uradio je najgoru stvar za naš narod. Sada je jako važno da oni koji su odgovorni za istragu, a to su kosovske institucije, daju odgovor i mi tražimo, zahtevamo da se Srbiji omogući da učestvuje u istrazi a mi ćemo našu istragu voditi svakako", istakao je Đurić.

Naglasio je da ništa što su kosovske institucije radile u prethodne dve decenije nije dovelo do zaštite Srba.

"Ako ne nađu ubice, znači da znaju ko je ubio Ivanovića i da to kriju. Zato tražimo da učestvujemo u istrazi a našu ćemo svakako sprovoditi", ponovio je direktor Kancelarije za KiM.

Ističe da je "naše da odgovorimo okupljanjem, sabiranjem a ne da dopustimo da nam podmeću podele, to bi najviše želeli oni koji su ubili Olivera Ivanovića".

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić smatra da je najvažnije da se sada ne izlazi sa zaključcima bez osnova i sa informacijama koje nisu potkrepljene činjenicama.

Ističe da će od organa vlasti u Prištini tražiti da se omogući da predstavnici organa Srbije uključe u istragu.

"Ovo je opasna stvar i oni koji su ovo planirali imaju opasne namere, kako se ne bi ostvarile važno je da damo doprinos i da se izađe sa informacijom ko je ovo učinio. Nije momenat za političke izjave", rekao je Jevtić.

Advokat Ivanovića Nebojša Vlajić rekao je za RTS da ubistvo nije moglo da se pretpostavi.

Kako je naveo, Ivanović je bio građanin sveta i nije moglo da se pretpostavi da je nekome smetao.

"Ovo je život u stalnom strahu i za to je odgovorna kosovska vlada", rekao je Vlajić i dodao da policija mora najozbiljnije da istraži ovo ubistvo, a ako to ne urade moraju biti svi smenjeni.

Prema njegovim rečima, ubijen je najistaknutiji srpski predstavnik i narod u ovakvom strahu ne može da živi.

"Telo Olivera Ivanovića će do srede u 11 biti u prostorijama stranke, gde će građani odavati poštu, a zatim će biti prebačeno u Beograd gde će u četvrtak biti sahranjen na Novom groblju", rekao je Vlajić.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 17. jan 2018, 10:30) - Megi [neregistrovani]

Dijalog

Uzasno je govoriti o bilo kakvom dijalogu sa Tacijem i Haradinajem, posle ovolike neresene patnje srpskog naroda, kako na Kosmetu, tako i u centralnoj Srbiji. Nista ne treba ni zaboraviti, ni oprostiti, da kroz par godina ne dodjemo u istu situaciju.

(sreda, 17. jan 2018, 07:53) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

Mi ne znamo, niti smo znali bilo sta. A staje sa senom i toliko slucajeva koje su se desile. Zasto Srbija cuti?

(sreda, 17. jan 2018, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

Sumnjivo

Sve je ovo toliko sumnjivo da I obican gradjanun vidi da nije bas sve tako kako nam se servira.

(sreda, 17. jan 2018, 00:27) - iz Rumunije [neregistrovani]

nastavak pregovora

Zasto nastavak pregovora? Sa kime? O cemu?