Istraživanje: SNS-u u Beogradu 39,1 odsto – na republičkim 53 odsto glasova

Ako bi sada bili održani vanredni parlamentarni izbori, najuticajniji vladajući SNS osvojio bi 53 odsto glasova, pokazalo je indikativno istraživanje lista "Politika" i agencije "Faktor plus", a ukoliko bi na beogradske izbore izašli bez SPS-a, naprednjaci bi osvojili 39,1 odsto glasova.

Na lokalnim izborima za grad Beograd, koalicija Pokret slobodnih građana – Narodna stranka – Dragan Đilas osvojila bi 15,6 odsto glasova, koalicija DS – Nova stranka – SDS 6,8, a Grupa građana "Luka Maksimović" i SPS po 5,8 odsto glasova.

Ipak, direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić rekao je za Politiku da se radi o mogućim izbornim listama, tako da su i dobijeni rezultati samo indikacija stanja, a ne precizna projekcija.

Na izbore za Beograd bi, prema istim podacima, izašlo 51 odsto birača, 30 odsto ispitanika je reklo da neće, dok je 19 odsto neodlučnih.

Anketa sprovedena krajem decembra na uzorku od 1.200 ispitanika pokazala je da bi, da se sada održavaju vanredni parlamentarni izbori, SNS dobio 53 odsto glasova, SPS – 10, DS – 7, PSG – 5,7, SRS – 5,2, dok Narodna stranka Vuka Jeremića, Pokret Dosta je bilo, Dveri i SDPS ne bi prešli cenzus.

Dosadašnji rad Aleksandra Vučića na funkciji predsednika Srbije, ispitanici su ocenili ocenom 4,1, na skali od jedan do pet, a petogodišnji rad njegovog prethodnika Tomislava Nikolića je ocenjen sa 2,5.

"Desilo mu se (Nikoliću) slično što i Borisu Tadiću kada je sišao sa vlasti", rekao je Pejić i dodao da se pozicija na takvim listama zauzima na osnovu onoga što rade, šta pričaju, koliko se pojavljuju u medijima i kako prolaze na izborima.

U toku protekle godine, na 53 odsto ispitanika najjači utisak je ostavio izbor Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, kao i presuda Ratku Mladiću u Haškom tribunalu – 36 odsto, dopremanje šest "migova" iz Moskve – 27 odsto, kao i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU – 14 odsto.

Najjači pozitivan utisak na ispitanike je ostavio Aleksandar Vučić – sa 56 odsto osvojenih glasova, a najnegativniji Saša Janković sa 16 odsto glasova.

U anketi je ocenjivan i rad članova Vlade, pa je tako rad premijerke Ane Brnabić ocenjen sa 3,1, na skali od 1 do 5.

Ministri unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, državne uprave Branko Ružić i spoljnih poslova Ivica Dačić ne zaostaju mnogo za premijerkom sa prosečnom ocenom 2,8.

Ocenama između 2,5 i 2,7 ispitanici su ocenili rad ministara Rasima Ljajića, Zorane Mihajlović, Milana Krkobabića, Nenada Popovića i Zlatibora Lončara.

Ispod 2,5 ocenjeni su ministri Dušan Vujović, Aleksanar Vulin, Jadranka Joksimović, Goran Knežević, Branislav Nedimović, Goran Trivan, Aleksandar Antić, Nela Kuburović, Vanja Udovičić, Vladan Vukosavljević, Slavica Đukić Dejanović i Zoran Đorđević.

Prema ispitanicima, jedva prelaznu ocenu, 2,1 – dobio je ministar prosvete Mladen Šarčević. 

"Neko je nezadovoljan radom Vlade, neko očekuje rekonstrukciju, neko da će Aleksandar Vučić raspisati izbore. Vlada po ovim rezultatima deluje stabilno, ali to ne znači da nema većinu ili da je neko spreman da je ruši. Jednostavno, građani iz različitih razloga veruju da neće izgurati baš ceo mandat, a i moje mišljenje se poklapa sa njihovim", rekao je Pejić.

Set pitanja o evrointegracijama pokazao je da su građani postali pesimistični o brzini i mogućnosti učlanjenja Srbije u EU, odnosno 36 odsto ispitanika smatra da će Srbija kasnije ući u EU, 30 odsto da se to nikada neće desiti, a 21 odsto da će se to desiti do 2024. godine.

Isto tako, 38 odsto anketiranih smatra da bi Srbija trebalo da bude član EU, 35 da ne bi trebalo, dok 27 odsto nema stav o tome.

Pitanje u anketi koje se odnosilo na to da li će Beograd pristati da Kosovo dobije stolicu u UN pokazalo je da 48 odsto građana smatra da se to neće dogoditi, 21 odsto da hoće, dok je 31 odsto reklo da nema stav o tome.

Na pitanje da li su zadovoljni borbom protiv korupcije, više od trećine ispitanika, njih 36 odsto, reklo je da jeste delimično, 31 odsto da nije, a 16 odsto da jeste.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 15. do 25. decembra 2017. godine.

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jan 2018, 07:38) - anonymous [neregistrovani]

miki

Svako prilikom istrazivanja poveca koji procenat sebi popularnost. To je isto kao gledanost televizija.

(četvrtak, 04. jan 2018, 06:34) - Milanko [neregistrovani]

Poverenje

Rejtinzi stranaka govore o tome koliko građani veruju politici koju one vode. Rejting SNS na ovako visokom nivou, sada već jedan duži vremenski period, odraz je poverenja građana u ono što vlast radi, a to je izgradnja infrastrukture, otvaranje novih fabrika, približavanje EU, odlični odnosi sa Rusijom, porast plata i penzija...

(sreda, 03. jan 2018, 21:39) - Darko [neregistrovani]

Srbija

Gradjane niko ne moze da prevari.

(sreda, 03. jan 2018, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

bb

Narod prepoznaje rad i zalaganje isto kao i to želi da podrži,

(sreda, 03. jan 2018, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

da

SNS ima najvecu podrsku jer je i do sada pokazao najbolje rezultate u odnosu na opoziciju koja je isto bila nekada na vlasti.

(sreda, 03. jan 2018, 16:45) - Mita [neregistrovani]

Narod - nepogresiv

Narod je nepogresiv kada je procenjivanje odgovornosti i zalaganja u pitanju. I zbog toga sam uveren da ce SNS jos vise potvrditi svoju nadmoc u prestonici.

(sreda, 03. jan 2018, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

helena

Zna se kome gradjani veruju.

(sreda, 03. jan 2018, 13:53) - Milan [neregistrovani]

Anketa

Mislim da je popularnost još veća, a evo i iz kog razloga - anketa je rađena pre dve nedelje, a danas je minimalac povećan, pa verujem da je to dodatno podiglo simpatije prema SNS-u. Verujem da je realna procena negde oko 60% na teritoriji Srbije, dok je u Beogradu negde oko 45%.

(sreda, 03. jan 2018, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Prosli put sam glasao za SNS i Vucica

a onda mi je iznenada premijer postala Ana Brnabic. Za nju nikad ne bih dao glas.

(sreda, 03. jan 2018, 13:12) - Milosav [neregistrovani]

Ocekivano

Anketa pokazuje raspolozenje gradjana i kome najvise veruju.