Ubedljive pobede naprednjaka na lokalnim izborima

U četiri od pet opština u kojima su se održavali lokalni izbori pobedu je odnela Srpska napredna stranka, rekao je lider te partije Aleksandar Vučić.

Glasalo se u Pećincima, Mionici, Negotinu, Preševu i Kostolcu, a pravo glasa na lokalnim izborima u svih pet opština imalo je 117.162 birača.

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić proglasio je pobedu u četiri od pet opština u kojima su danas održani lokalni izbori.

Vučić je na konferenciji za novinare naveo da je SNS pobedila u Pećincima, Mionici, Negotinu, i Kostolcu.

Kako je rekao, u Pećincima je SNS zajedno sa SPS osvojila 77,71 odsto glasova od ukupnog broja predatih glasova, i 79 odsto važećih listića, te će oni imati 28 mandata. DS i LSV će sa 8,2 odsto glasova dobiti dva mandata. (Prema prvim rezultatima DS-a, lista te stranke osvojila je više od osam odsto.)

U Mionici je SNS dobio 65,33 odsto od ukupnog broja glasova, odnosno 67 odsto važećih glasova. Drugoplasirana je koalicija SPS-SRS-JS sa 15,56 odsto i trećeplasirana DS sa 13,61 odsto. Po mandatima SNS ima 28, SPS-SRS-JS šest, a DS ima pet mandata.

(Prema prvim rezultatima DS-a, lista te stranke osvojila je 14 odsto.)

U Negotinu SNS-SPS je dobila 70,53 odsto. DS je osvojio 19 odsto, a značajan broj glasova osvojila je grupa građana "Negotin bez korupcije", četiri odsto, i Ujedinjena seljačka stranka, 3,78 odsto, rekao je Vučić.

(Prema prvim rezultatima DS-a, njihova lista je u Negotinu osvojila skoro 20 odsto, što je, kako je navedeno, najveći rezultat te stranke na današnjim izborima.)

Kostolcu, gde je ostalo da se izbroje glasovi sa još jednog birališta, SNS ima 62,5 odsto. Velika borba je, kaže Vučić, za drugo mesto između grupe građana "Iskorak" i DS, jer obe imaju oko 10 procenata. Cenzus, prema dosadašnjim rezultatima SNS-a, prelazi i PUPS sa 5,25 odsto, kao i Dveri sa 6,5 odsto.

Vučić je napomenuo da je reč o velikim biračkim mestima i da nije reč o konačnim rezultatima. (Prema prvim rezultatima DS-a, lista te stranke osvojila je 12 odsto. Pokret Dveri saopštio je da su osvojili osam odsto glasova).

Što se tiče mandata, prema ovim podacima, SNS dobija 15, DS i "Iskorak" po dva, a Dveri i lista PUPS-a po jedan. 

Izbori su održani i u Preševu gde je većinu odnela albanska partija Alternativa za promene.

Lista "Aleksandar Vučić - Za Srbiju jedinstveno" nadmetala se za 38 odborničkih mesta sa sedam albanskih partija. Vučić je rekao da je bila velika izlaznost, ali da ne očekuje da će jedinstvena srpska lista preći cenzus – iako nisu daleko od toga, sudeći po rezultatima sa prvih prebrojanih izbornih mesta.

Izbori su na nekim mestima u centru grada, sa većim brojem upisanih birača, bili produženi, jer je u 20 sati na biralištima još bilo glasača. Na jednom biračkom mestu u Preševu izbori će biti ponovljeni zbog nesuglasica članova biračkih odbora.

Lider SNS-a je istakao da je ta stranka pokazala da joj je stalo do svakog mesta u Srbiji, te da su građani ti koji jasno vide i pokazuju ko je zaslužio njihovo poverenje. Lideri opozicionih partija različito su ocenili tok i rezultate izbora.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво