Bez povratka na vize za građane Srbije

Neće biti povratka na vizni režim za građane Srbije, koji će moći i dalje nesmetano da putuju u zemlje EU, istakao je u intervjuu za RTS evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitros Avramopulos.

Avramopulos je to rekao nakon što je Evropska komisija danas usvojila prvi izveštaj o funkcionisanju bezviznog režima za osam zemalja Zapadnog Balkana i istočne Evrope.

Bezvizni režim je najjači instrument EU u jačanju kontakata i veza između građana naših zemalja, rekao je Avramopulos.

Naglasio je da je Evropska komisija u potpunosti posvećena očuvanju slobodnog putovanja za građane Srbije, na čemu EU radi zajedno sa vladom u Beogradu.

Komesar kaže da dobar učinak Srbije u ispunjavanju merila znači da komisija nema nameru da predloži suspenziju bezviznog režima, ali da on podrazumeva odgovornost i građana i nadležnih vlasti.

"Pozdravljam napore Srbije kako bi postignuti napredak bio održiv a reforme proizvodile konkretne rezultate. Taj posao mora biti nastavljen. Neosnovani zahtevi za azil državljana Srbije opali su za više od 40 odsto, što je pozitivan znak.

Srpske vlasti treba da nastave efikasnu primenu sporazuma o readmisiji sa EU i pojačaju ciljanu informativnu kampanju o uslovima i obavezama putovanja bez viza, kao i da intenziviraju istrage na razbijanju mreža organizovanog kriminala", rekao je Avramopulos.

Evropska komisija se u danas objavljenom izveštaju usredsredila na tri ključne oblasti: funkcionisanje sporazuma o readmisiji, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Redovni izveštaji deo su novog nadzornog mehanizma za funkcionisanje bezviznog režima usvojenog početkom godine, po kojem više zemalja članica ili Evropska komisija mogu po ubrzanom postupku zatražiti privremeno vraćanje viza za građane nekih zemalja u slučaju određenih vanrednih okolnosti.

Evropska komisija je usvojila izveštaj kojim se konstatuje da zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija), kao i zemlje Istočnog partnerstva (Moldavija, Gruzija i Ukrajina), nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

Izveštaj zamenjuje dokument koji je o primeni bezviznog režima na Zapadnom Balkanu izrađen 2015. godine. Evropska komisija će ovaj izveštaj predstaviti Evropskom parlamentu i Savetu u 2018. godini.

U dokumentu se navodi da su građani Crne Gore, Srbije i Makedonije bezvizni režim dobili u decembru 2009. godine, dok građani Albanije i BiH mogu bez viza da putuju u prostor Šengena od 2010. godine.

Za Moldaviju bezvizni režim je stupio na snagu 2014. godine, a za Gruziju i Ukrajinu 2017. godine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 20. dec 2017, 19:18) - DDanonymous [neregistrovani]

Ovo potvrdjuje ispravnost politike "nesto izmedju".

Znaju celnici EU zasto ne treba uvesti vize Srbiji.Uvodjenjem viza oni bi Srbiju samo dodatno pogurali u narucje Rusiji sto im,naravno,nije u interesu.I zato je ovo dokaz da Srbija vodi najbolju mogucu politiku,politiku dobrih odnosa sa svima na svijetu,ne zamjerajuci se nikome i ne okrecuci ledja nikome.
Dobrodosli u Srbiju.

(sreda, 20. dec 2017, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

Prosperitet

..zato, što je ulazak Srbije u EU najefikasnija varianta prosperiteta Države.

(sreda, 20. dec 2017, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Englezi izlaze, Poljake kaznjavaju.

Svajcarska nije nikad ni bila clan.
Nije mi jasno zasto nasi politicari toliko velicaju moguci ulazak u EU i "otvaranje poglavlja".