Brnabić: Ovako podeljena Srbija teško će i sporo ići napred

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da Srbija sa polarizovanim društvom kakvo danas ima ne može održivo da ide napred i da učini ozbiljne pomake.

"Duboko verujem da sa jako polarizovanim društvom kakvo danas imamo, ne možemo da idemo napred održivo. Mi možemo da rešavamo neke ad hok probleme i da se pomalo pomeramo, ali što je društvo polarizovanije, to je sve teže za ozbiljne pomake", rekla je Brnabićeva u intervjuu za sutrašnji Blic govoreći o kritikama koje dolaze sa različitih strana.

Brnabićeva je rekla da je postala osetljiva na kritike i opozicije i novinara.

"Mislim da je to normalno kad u nešto ulažete toliko energije i ubeđeni ste da stvari idu napred, a ni opozicija, ni određena grupa medija nikad ništa pozitivno da kažu", objašnjava predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, te kritike su često neargumentovane i nisu konstruktivne.

"Ne kažu ovo ste uradili dobro, a ovo loše i ovako bi to trebalo promeniti da bi bilo bolje. I sve više ima kritika u smislu 'što gore to bolje'. Ako može kakva katastrofa, to bolje za nas, imamo za šta da se uhvatimo. Te kritike su mi strašne", navela je Brnabićeva.

Upitana da obrazloži šta tačno misli kada kaže "polarizovano društvo", odnosno da li to znači da svi treba da budu članovi SNS-a, Brnabićeva je odgovorila da nije na to mislila, već na polarizaciju koja se svodi na "za ili protiv".

"Na polarizaciju koja kaže sve ne valja ili sve je dobro", rekla je predsednica Vlade.

Premijerka je istakla da se vlast trudi da radi u interesu države i građana, ali da je saglasna da bi trebalo brže raditi u mnogim aspektima.

Ipak, ocenila je da je više nego očigledno da postoje uspesi, te da smatra da se o tome ne priča dovoljno.

"Mi smo izgleda društvo koje se prvo fokusira na negativne stvari i mnogo više slavi neuspehe nego uspehe, kako pojedinaca u svakodnevnom poslu i životu, tako i ljudi u politici. Mislim da je to jedna od naših najvećih mana. Neka društva bi bila mnogo ponosnija na to da ste vi za tri godine uspeli da izađete iz neke krize...", rekla je Brnabićeva.

Premijerka smatra da "nam ide sve bolje i bolje", ali je napomenula da je iza Srbije 30 godina propadanja, malih uspona i opet padova, te je rekla da će proći dosta vremena dok ovde ne bude svima dobro.

"Ali taj bolji život ne podrazumeva samo rad Vlade i ako sama Vlada radi dobro, a svi ostali gledaju sa strane, teško da će biti bolje. Može Vlada da bude superefikasna, ali ako svako od nas sebe ne promeni, pomoći nema", upozorila je Brnabićeva.

Ocenila je da je to što se za prekvalifikaciju u IT sektoru u prvom krugu prijavilo 8.000 ljudi, a u drugom 12.000, govori da se i tu stvari pomeraju.

Govoreći o sporom rastu BDP-a, Brnabićeva naglašava da je ponosna na svoju zemlju i da joj je drago da je predsednica Vlade i ocenjuje da je pravi uspeh što Srbija uopšte ima rast BDP-a, jer, kako objašnjava, "ne idu zajedno ekonomski rast i fiskalna konsolidacija".

"Osim toga, ne treba samo gledati na stopu, već i na kvalitet rasta BDP-a. Neki može biti zasovan samo na potrošnji ili samo na uvozu, što smo mi nekada imali. Ovaj rast, koliki je toliki je, ali je zasnovan na industrijskoj proizvodnji i na izvozu i ima zdrave osnove. Naravno, mi ne možemo s ovakvim rastom da očekujemo održiv napredak zemlje na duži rok i on se mora povećati", rekla je Brnabićeva.

broj komentara 14 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. dec 2017, 08:46) - anonymous [neregistrovani]

@Klišei.

A kad je to Rusija okupirala Madjarsku, Poljsku i Cehoslovacku? SSSR nije isto sto i Rusija. To bi bilo isto kao kada bi neko rekao da je Jugoslavija u stvari bila Srbija, sto nema veze sa istinom. Na kraju krajeva pogledajte ko je vladao SSSR-om...Gruzin, Ukrajinac...Sve 'Rus do Rusa'. I ne zavaravajte se da je Tito sprecio Crvenu Armiju da useta u Jugoslaviju...Da su hteli pregazili bi oni Jugoslaviju sa sve Titom na celu kao plitak potok...

(nedelja, 17. dec 2017, 18:54) - Ненад [neregistrovani]

100 година

Иза Србије не стоји 30 година пропадања, већ 100 и то почиње онда када је Србија престала да постоји као самостална држава и када су је окупирали Југословени, а касније окупацију наставили титоисти и комунисти.

(nedelja, 17. dec 2017, 17:47) - anonymous [neregistrovani]

Klišei.

Rusija nam nije odmogla, a da nas je okupirala kao Maðarisku, Poljsku, Čehoslovačku, pitao bih ja vas...
Zahvalimo Titu na tome!

(nedelja, 17. dec 2017, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

@Problem 2

Niko Rusiju ni spomenuo nije. Ali kad se vec doticete Rusije, ista ta Rusija nas nikada nije bombardovala, nije nam otela ni 15% teritorije, ne podmece nam nogu na svakom koraku kao sto su radili i rade iz EU i Nato. A sto se tice pomoci, pa ta pomoc koju Srbija dobija je vise simbolicna. Srbija je od 2000-te na ovamo dobila oko 4 milijarde dolara pomoci. Znaci za 17 god. 'poklonili' su nam 4 milijarde dolara. A 1999-te god. su nam za samo 70ak dana napravili stetu koja se meri desetinama milijardi dolara. To vam je isto kao da vas neko opljacka do gole koze, srusi vam kucu i onda da bi ispao dobar ponudi vam njegovu supu da zivite u njoj. Neka oni nama vrate sve ono sto su srusili i unistili 1999-te i mi cemo im vrlo rado vratiti njihove 4 miliarde, uz molbu da nam vise nikada ne 'pomazu'. I za kraj, svaki put kad napisete 'Za NATO' setite se da je Srbija zahvaljujuci Nato-u prva u Evropi po broju dece obolele od raka...

(nedelja, 17. dec 2017, 12:26) - Svenne [neregistrovani]

Kritika i nihilizam nisu isto

Nasa srpska nesloznost je odavno poznata stvar. Cini mi se da to u osnovi pociva na nedostatku respekta prema drugom i drugacijem. Narod k'o narod, uvek je slusao vodje. Vodje k'o vodje hoce da budu idoli pa koriste sva sredstva da budu uverljivi. U nedostatku argumenata ospu vatru na one druge i one pre njih. Ove godine je malo bolje nego lane. Pravo receno malo nas je i radilo na tome. Kad nas puno bude radilo na poboljsanju bice nam puno bolje. Ana je u pravu.

(nedelja, 17. dec 2017, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

Prazni dzepovi

Sve dok su nam prazni dzepovi bice i kritika na rad vlade. 

(nedelja, 17. dec 2017, 11:13) - Противник лупања: [neregistrovani]

Без признања Косова,

нема уласка у ЕУ!-Изаберите!

(nedelja, 17. dec 2017, 11:09) - Rade anonymous [neregistrovani]

Odgovor Problem 2

Pogrešno pitanje šta nam Rusija može pomoći. Pitanje je jesu li nam prijatelji koji su Kosovo priznali koa nezavisnu državu. Pitanje je i dali nam to neko daje novac što nas voli i da li više daje nego što od nas uzima.Koliko su nam dali za obnovu od poplava.Posle nekoliko meseci patnji dobili smo 30 miliona evra .Zanmo li koliko Hrvatsaka plaća za članstvo , budžet EU? Za 2016 godinu 536 miliona evra . Narod vrišti i moli boga da se i srbi nasnkaju jer računaju da mi moramo davti milijardu evra. Čitaj kako je napisano i piši istinu. Ako pišeš kako misliš napisaćeš svašta što nema istine.

(nedelja, 17. dec 2017, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Srbija je podeljena od 2000 te.godine i to je vrlo tesko zaceliti.

(nedelja, 17. dec 2017, 10:38) - anonymous [neregistrovani]

Problem 2

A u koje kakvom savezu sa Rusijom bi nam sve krenulo najbolje???
Šta nam Rusi mogu pomoći???
Da nas još više zavade sa onima od kojih dobijamo najveću pomoć u novcu!?!?! ZA NATO, ZA EU!