EU: Dva poglavlja umesto tri – "politička odluka"

Odluka da Srbija danas u Briselu otvori dva umesto tri nova poglavlja "politička je odluka" zemalja članica EU, rečeno je "Tanjugu" u Briselu. Zemlje članice ovom odlukom želele su da podrže evrointegracioni napredak Srbije, ali i da ukažu da se "može bolje", posebno u oblasti reforme pravosuđa i antikorupcijske politike u zemlji.

"Odluka da se u decembru otvore poglavlja 6 i 30, ali ne i 33, zasnovana je na stavu dela zemalja članica koje smatraju da Srbija ne radi dovoljno kada je reč o ispunjavanju, na prvom mestu, Akcionog plana za poglavlje 23", kažu diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Zemlje članice, među kojima su Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Hrvatska i Švedska, takav stav su zauzele posle rednovnog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Izveštaj, u koji je Tanjug imao uvid, navodi da Srbija u oblasti reforme pravosuđa zaostaje u uspostavljanju "efikasnog, transparentnog i u celoj državi rasprostranjenog sistema za procesuiranje slučajeva".

Navodi se da su kašnjenja i dalje prisutna u usvajanju strategije tužilaštva, kao i u aktivnostima usmerenim na poboljšanje rezultata rada srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Kao "ozbiljno kašnjenje" od strane Srbije, Evropska komisija u svom dokumentu navodi usvajanje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i Zakona o finansiranju političkih partija.

Isti dokument navodi i kašnjenje u usvajanju Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina, kao i Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Zakona o zaštiti podataka.

Kada je reč o poglavlju 24, izveštaj Evropske komisije u koji je Tanjug imao uvid navodi da Srbija mora da pojača napore u oblasti finansijskih istraga, mera usmerenih protiv pranja novca i zapleni imovine.

Kada je sloboda izražavanja i medija u pitanju, izveštaj Komisije navodi da se Srbija "i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima" u toj oblasti.

U Briselu naglašavaju da su celokupan porces i dinamika pristupnih pregovora Srbije uslovljeni prvenstveno napretkom u oblasti poglavlja 23 i 24 i poglavlja 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 12. dec 2017, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

Ne

Ne ispunjavaju,posebno ne,hrvatsk,rumunija i bugarska,ali su u nato i uradile su jos neke stvari,kada mi to uradimo bicemo deo eu,konkretno kosovo,sankcije rusima,i ulazak u nato,ostalo su lazi i obmane

(utorak, 12. dec 2017, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Oni

Tek kada izadju vise ne odlucuju i dalje su u procesu

(ponedeljak, 11. dec 2017, 20:19) - Rade [neregistrovani]

Hvala mnogo

Ko ne bi voleo da pravo i pravda zažive u svojoj zemlji. Pa za to netrebaju poglavlja EU ili bi sve zemlje bile kriminalne organizacije da nisu moćni izmislili novi kolonijalni sistem zvani EU. Hvala Hrvatskoj mnogo što nas usporava a verujem da bi voleli da danas budemo član EU. Pa kada Hrvatska ima obavezu da za 2016 godinu uplati u budžet 536 miliona evra onda bi Srbija iz svog nučnog budžeta morala da upalti milijardu evra .I tako živi ta birokratska tvorevina EU sa budžetom za 2017 godinu od 158 milijardi evra a niko nevidi dobra od toga do oni što su je stvorili. Koja ludost da 28 država odvoji 158 milijardi evra nekoj zajednici bez Ustava i zakona sa 847 zastupnika i brdom poverenika. Hvala ti Hrvatska čuvaj nas i usporavaj da preživimo kad neznamo sami sebe da sačuvamo..

(ponedeljak, 11. dec 2017, 19:19) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Европска унија

За оне који не виде на дужи период наша најбоља “подршка" долази од Хрватске
и треба је што више подржавати у томе. Није нама место у том друштву.
Три Југославије треба да нам буде добра опомена.

(ponedeljak, 11. dec 2017, 19:06) - Nikola [neregistrovani]

Hvala

Hvala susjedima :-)
Uvek su tu za nas kada je tesko!

(ponedeljak, 11. dec 2017, 18:51) - anonymous [neregistrovani]

Pravda?

Hrvatska je pre clanstva povukla pojedine zakone, pa ih je vratila posle, Svedska je korumpirana, time sto pojedini politicari dele stanove rodjacima, moze li biti bolje?

(ponedeljak, 11. dec 2017, 18:38) - anonymous [neregistrovani]

Kako to!?

Meni nije jasno kako može i Velika Britanija da o tome odlučuje!?? Zar nisu oni u procesu istupanja iz EU?

(ponedeljak, 11. dec 2017, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

A zemlje clanice

Da li sve zemlje u EU ispunjavaju Vase norme?