Koliko građani znaju o evropskom putu Srbije?

O nekim poglavljima, poput recimo Poglavlja 35, govorimo svakodnevno. Šta sadrže neka druga, saznamo tek kada budu otvorena. Proveravali smo da li građani znaju koliki je evropski put Srbija do sada prešla.

Decembra 2015. Srbija je otvorila prvo poglavlje u pregovorima sa Unijom. Dve godine kasnije ineresovanje građana za pregovarački proces je podeljeno.

I dok jedni ističu da ih politika uopšte ne interesuje, drugi kažu da prate politiku i da znaju šta se dešava.

Što smo bliži Briselu vidiljivije su i promene, ali njih pre građana oseća privreda.

"Da li su građani zainteresovani da čitaju stotine hiljada papira, dokumenta koji se proizvode u pregovorima Srbije i EU, ne verujem. Dobro bi bilo da građani znaju šta su tačno promene koje će doći stupanjem Srbije u članstvo EU ali i one promene koje se događaju na tom putu kako bi i sami mogli da se prilagode tim novim pravima i obavezama ali jednako bitno je da se privreda pripremi za promene koje dolaze u načinu poslovanja", objašnjava Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Građani koji prate najviše se interesuju za one promene koje su deo njihove svakodnevice.

"Ona koja se tiču obrazovanja istraživanja ona bi svakako trebalo da interesuju svakog studenta, svakog učenika, svakog roditelja. Svaki građanin koji je krenuo na sud može da proceni da li se sada manje čeka. Svaki građanin koji recimo kupuje piratski ce-de na ulici rizikuje da zbog toga bude kažnjen, jer će Srbija menjati svoje zakone", objašnjava Dragojlovićeva.

Sa dva nova, Srbija će u pregovorima sa Unijom otvoriti 12 poglavlja, dva su preliminarno i zatovorena. Na putu evrointegracija čekaju je još 23 poglavlja. Otvaranje novih očekuje su u junu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 07. jan 2018, 07:24) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Gradjani Srbije i EU

Gradjani koji znaju o cemu se radi,,sta to znaci EU ,,uopste ne
razmisljaju o uclanjenju Srbije u tu savezu...Licno ja,,,,Bog da
nas sacuva od tih zapadnih Ortaka....Pero

(ponedeljak, 11. dec 2017, 10:44) - Петрија [neregistrovani]

Суноврат

Катастрофа од размишљања два претходна читаоца... Срамно. Срби никада у својој историји нису разишљали само стомаком, као данас.

(ponedeljak, 11. dec 2017, 09:13) - anonymous [neregistrovani]

Usli,ne usli

Ja sam obican gradjanin. Mene zaista ti silni dokumenti ne zanimaju. Usli,ne usli u EU,ja bih voleo da normalno zivim. A to znaci da u porodici ne ustajem svako jutro sa pitanjem "sta cemo danas za rucak"? Ne trazim nista posebno,nego da zivim normalno od plate. Ne moram na zimovanje,ne moram ni svake godine na more,ali bar da svake druge mogu da odem negde. Da ne zivimo nas 5 u stanu. Da ne moram svaki put da izginem od kombinarotike kad mi crkne bojler ili sporet. Da ne kupujem hranu na cekove i mnogo toga " da ne ovo ili ono"... E sad,ako EU treba da nam omoguci to,onda u redu. Medjutim,sve mi nekako lici da ulazis u neki klan koji ti namece svoja pravilaa koja su i vrlo upitna.

(ponedeljak, 11. dec 2017, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

Evropski put

Gradjani ,bar vecina ,ne znaju nista o tom putu.Nas to ne interesuje jer nemamo sredstava za izdrzavanje i to nam je prevashodno vazno.O tom putu i malo politicara zna.