Pregovori sa EU, šta za Srbiju znači otvaranje novih poglavlja?

Srbija u ponedeljak u Briselu otvara još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom – poglavlje 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Očekivalo se da će ambasadori zemalja članica dati zeleno svetlo i za treće, poglavlje 33 koje se odnosi na budžetske i finansijske odredbe, ali za to nije bilo podrške. Međuvladinu konferenciju, kojoj će prisustvovati delegacija Srbije, zakazala je Estonija, trenutno predsedavajuća Uniji.

Otvaranje poglavlja 6 u Briselu poklapa se sa početkom procedure usvajanja Zakona o privrednim društvima, čime ispunjavamo prvo od četiri merila koje će se od nas tražiti. Ostaju još Zakoni o reviziji, tržištu kapitala i preuzimanju akcionarskih društava, a svaki je neprocenjiv, kažu u resornom ministarstvu.

"Dovešće do olakšica u poslovanju, skraćivanje postupka registracije uvođenjem elektronske registracije, jačanje finansijske discipline, transparentnije izveštavanje, sve to zajedno dovešće do atraktivnije i konkurentnije privrede i kasnije jednak tretman na tržištu Evropske unije", ukazuje Nenad Stošić iz Ministarstva privrede, Odeljenje za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

I dok bi poglavlje 6 moglo brzo i da se zatvori, zahtevi za poglavlje 30 su veći. Prvi je da uđemo u Svetsku trgovinsku organizaciju, što se odlaže još od 2010, kada smo zabranili promet genetski modifikovanih organizama.

Poglavlje 30, u pitanje dovodi Ceftu, sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, i evroazijskom ekonomskom unijom sa kojom pregovaramo.

"Jasno je da će ovi sporazumi biti otkazani, biće nekog gubitka u smislu pristupa tržištima sa ovim zemljama sa kojima trenutno imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, tu pre svega mislim na Rusiju, Belorusiju i Kazahstan jer sa njima Evropska unija nije u ugovornom odnosu, a kod ovih drugih je stvar nešto jednostavnija i mi ćemo zapravo ući u jedan proces pregovaranja kojima će te štete biti minimalne", napominje Olivera Jocić, v. d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Korist od poglavlja 30 jeste što će jednog dana prestati da važe carine i izvozne kvote, pa ćemo neke proizvode iz unije kupovati jeftinije.

Ostajemo spremni za više poglavlja, naročito za 33, koje nam je sada izmaklo.

"Poglavlja su ta sad u ovoj fazi koja na najopipljiviji način pokazuju da napredujemo na evropskom putu, tako da mislim da je trebalo da bude tri, ali dobro, ne možemo uvek da utičemo na sve i mislim da postoje i brojni unutrašnji razlozi u državama, nekim članicama koje se još uvek pozicioniraju po nekim pitanjima, ali bitno je da mi radimo jedan dobar posao za Srbiju, pre svega zbog naših građana i to većina država prepoznaje", navodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimoivć.

"Čekamo od januara naredno predsedavanje Bugarske i videćemo da li će ona biti spremna da kao zemlja predsedavajuća EU možda više pažnje obrati na Zapadni Balkan, da podstiče pregovore, otvaranje poglavlja, ispunjavanje merila i ohrabi države Zapadnog Balkana da se pripreme za članstvo do 2025", ističe Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog Konventa o EU.

Sa ova dva nova poglavlja, Srbija će imati ukupno 12 otvorenih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, od ukupno 35. Dva su preliminarno zatovorena.

Prva sledeća šansa za otvaranje poglavlja je u junu ili julu na međuvladinoj konferenciji, mada uvek postoji mogućnost da to bude i ranije ukoliko pokažemo napredak.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. dec 2017, 09:11) - anonymous [neregistrovani]

Blagi ulazak u eu

oznacava polako zabranu slobodne trgovine sa ostalim svetom eliminacija konkurencije sto je najbitnije za eu (protivnik broj 1) ulazak u bescarinsku zone u koju je tesko izvoziti (tu profitiraju razvijene clanice) jer je prezasicena proizvodima a zasticena zabranama poput embarga sa preostalim svetom tako da se novonastala zemlja nalazi u vakumu iz kojeg nemoze da ispliva i biva prinudjena da preko fondova za razvoj pokusa da ispliva sto je dug i jedini put. Preostaje joj turizam, sopstveni proizvodi ukoliko su konkurentni i strana ulaganja iz razvijenih eu clanica gde pretstavlja za njih profitno poslovanje i naravno zaduzivanje.

(ponedeljak, 11. dec 2017, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

Povedite racuna

Vi koji namecete Zakone EU,ovom narodu,a verujem vecini ovopg naroda povedite racuna kuda to vodi.Valjda mozete razumeti sta ce to na kraju prouzrokovati.Pa ce posle opet neko drugi biti kriv za posledice neodgovornih,svojeglavih odluka.Referendum pa Zakoni.Nemoze drugacije.Vi imate vlast ali nemate mandat ni pravo da menjate moja prava,navike,tradiciju itd.itd.Vodite o tome racuna.

(ponedeljak, 11. dec 2017, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

Sta je najbitnije

Pa izgleda da je tu najvaznije sto cemo morati da odustanemo od ugovora i dogovora sa Kinom,Rusijom i drugim zemljama sa kojima imamo neke ugovore o slobodnoj trgovini,bez carine itd....

(ponedeljak, 11. dec 2017, 08:22) - anonymous [neregistrovani]

Re: Šta za Srbiju znači otvaranje novih poglavlja?

Odgovor glasi: sijaset novih uslova.