"Poternica za Haradinajem nije povučena, nego zatamnjena"

Skidanje Ramuša Haradinaja sa poternice Interpola ne znači da je poternica protiv njega povučena, a Srbija će koristiti sva pravna sredstva da se to ispravi, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Ti ljudi su skinuti sa liste na zahtev Unmika, jer on predstavlja Kosovo, pošto Kosovo nije član Interpola. Sa druge strane, to ne znači da su poternice povučene protiv njih, mi ćemo korititi sva pravna sredstva da se to ispravi", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara pred sednicu glavnog odbora SPS.

Upitan da objasni razliku između povlačenja poternice i njenog "zatamnjivanja", Dačić kaže da povlačenje znači da Srbija povlači poternicu.

"Povlačenje bi značilo da mi povučemo poternicu, što znači da smo odustali od gonjenja i traganja za njim. Mi nismo odustali, treba da se borimo da se to popravi, nismo povukli ne samo poternicu nego celu optužnicu i samim tim tragamo za njim i tragaćemo uvek", rekao je Dačić.

Kako kaže, problem je i velika politizacija Interpolovih poternica gde, kada dođe do hapšenja, "te zemlje se ponašaju oportunistički i ne gledaju nepristrasno na ono što Interpol treba da radi".

"Interpol treba u tehničkom smislu da organizuje traganje za tim ljudima širom sveta, oni su osumnjičeni za najteže, ratne zločine i mi sigurno nećemo odustati od gonjenja. Nije Srbija povukla ništa", rekao je Dačić.

Upitan za povratnu informaciju od Interpola, ministar je rekao da njegovo ministarstvo nema takve informacije, jer sa Interpolom komuniciraju Ministarstvo pravde i MUP.

"Mi imamo u političkom smislu komunikaciju, kada se donose odluke koje imaju spoljno-politički karakter, konkretno u ovom slučaju, to nije naša nadležnost", rekao je Dačić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 03. dec 2017, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Interpol

Interpol je kao i sve druge medjunarodne organizacije stvoren od strane zapadnih drzava i u sluzbi je zapadnih interesa. Prihvatanje "zatamnjivanje " ( a ne povlacenje, "nije sija nego vrat" ) poternice za teskim ratnim zlocincem od strane Interpola koji nije trazila Srbija nego UNMIK jos jednom po hiljaditi put potvrdjuje cinjenicu da sve medjunarodne organizacije rade po instrukcijama zapadnih sila a ne po statutu tih organizacija. Vreme je da se na planeti pokrene stvaranje istinskih medjunarodnih organizacija koje bi bile u sluzbi celokupnog covecanstva a ne samo u sluzbi zapadnih hegemona.

(nedelja, 03. dec 2017, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

Povucena ili zatamnjena

Ne vidim razliku, dodje mu na isto... Ameri nemaju nameru da dozvole da njihova marioneta snosi posledice zlocinackih aktivnosti koje je pocinila, a sve ostalo je pokusaj da se na neki nacin izbegne medjunarodni skandal, gde se po necijem stranom nalogu (u ovom slucaju, ubedjen sam, americkom) cini neupotrebljivom interpol poternica koju je izdala (kobajagi) punopravna clanica Interpola - Srbija...
Medjunarodno pravo, sta to bese?