"Čelično prijateljstvo Srbije i Kine podignuto na viši nivo"

Posetu Kini srpska parlamentarna delegacija nastavila je u Šangaju. Predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković ugostila je predsednica Svekineskog kongresa grada Šangaja Jin Jicuji. Zaključile su da je osnivanjem zajedničke Komisije srpskog i kineskog parlamenta čelično prijateljstvo dva naroda podignuto na viši nivo.

Otvorena je mogućnost da se kroz skupštinske odbore ostvari saradnja u ekonomiji, poljoprivredi, odbrani, kulturi i ostalim oblastima.

Gojkovićeva je na sastanku sa Jicuji istakla da Srbija i NR Kina razvijaju izvanredne političke odnose koji su podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, što je dobar podsticaj za razvoj saradnje na polju ekonomije, turizma, obrazovanja i kulture, kao i na lokalnom i regionalnom planu.

Maja Gojković je istakla da sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine, koje se odvija na političkom i ekonomskom planu, kao i u okviru inicijative "Pojas i put" i formata Kina-CIEZ, otvara brojne mogućnosti za saradnju i podvukla da su parlamenti dali važan doprinos kroz formiranje Parlamentarne komisije Skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa.  

Jicuji je naglasila da Srbija i Kina imaju ne samo dugu istoriju dobrih odnosa, već i svetlu budućnost, imajući u vidu da ih duboko razvijaju, da dve zemlje podržavaju jedna drugu po vitalnim nacionalnim pitanjima i da su odnosi dostigli nivo "čeličnog prijateljstva".

Jin Jicuji predložila je da Beograd i sa Šangajem ima direktnu avio-liniju. Gojkovićeva i Jicuji su izrazile uverenje da će ukidanje viza i uvođenje avio-linije Beograd-Peking dodatno doprineti još većem povezivanju gradova i regiona dve zemlje.

Dve predsednice skupština veruju da budućim generacijama treba ostaviti nove simbole prijateljstva, kao što su to decenijama filmovi "Valter" i "Most".

Predsednica Svekineskog kongresa grada Šangaja je upoznala predsednicu Skupštine Srbije sa razvojnim potencijalom Šangaja, kao svetske metropole sa 24 miliona stanovnika.

Gojkovićeva je rekla da je razvojna vizija čelnika Šangaja zadivljujuća i pozdravila saradnju regiona i gradova Srbije i Kine, navodeći da je u tom okviru posebno značajno nedavno uspostavljene saradnje između Beograda i Šangaja, kao i održavanje susreta gradonačelnika u formatu saradnje Kina-CIES "16+1" u Beogradu sledeće godine.

Predsednica Skupštine Srbije je navela da se značaj saradnje potvrđuje i uspešnim i zapaženim nastupom Beograda na 14. sajmu turizma u Šangaju u aprilu 2017. godine, kao i predstavljanju planova Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine, za kapitalne projekte na Forumu o saradnji evropskih i istočno-azijskih prestonica kulture.

Gojkovićeva i Jicuji su naglasile značaj razvoja saradnje i u oblasti kulture, a Gojkovićeva je kao dobar primer te saradnje navela izložbu savremenih mladih srpskih slikara u Šangaju.

Sa 24 miliona stanovnika, godišnjim prihodom od 400 milijardi dolara i jednom od najvećih luka u svetu, Šangaj je otvoren za Srbiju i poziva parlamentarace da na brojne festivale dovedu srpske umetnike, poručili su domaćini.

Predsednica parlamenta posetila je i šangajski Centar za žene i decu, gde se upoznala sa programima i projektima koji pomažu i osposobljavaju žene za tržište rada, kroz brojne obuke kojima stiču potrebna znanja i veštine, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 29. nov 2017, 10:06) - Aca [neregistrovani]

Srbija

Kina je uvek bila odlican prijatelj Srbiji,i sa novim ulaganjem i investicijama u Srbiju,Kina i Srbija ce imati jos bolje i jace ekonomske odnose

(sreda, 29. nov 2017, 10:00) - Milan [neregistrovani]

Prijateljstvo Srbije i Kine

Prijateljstvo Srbije i Kine je neraskidivo!

(sreda, 29. nov 2017, 09:56) - don vito [neregistrovani]

sunce sa istoka

Svi bi sa kinezima,ali nece oni sa svima.Prijateljstvo sa njima je velika stvar,dato nam je veliko poverenje koje cemo nadam se opravdati.

(sreda, 29. nov 2017, 09:55) - anonymous85 [neregistrovani]

Saradnja je ključ

Napokon! Oni su dobri domaćini i zaista bih volela da jednog lepog dana posetim Šangaj. Naravno, primarna nam je saradnja i ekonomska pomoć, jer ako neko može da pomogne to su onda oni.

(sreda, 29. nov 2017, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

наслов

Ово су одличне вести. Свака инвестиција и економска помоћ су нам добродошла.

(sreda, 29. nov 2017, 09:34) - Jovan [neregistrovani]

Kina

Mislim da će ovo otvoriti vrata za nove kineske investicije i bolju saradnju. Ekonomija kakva je kineska ne može ništa drugo nego da pomogne i našoj privredi.

(sreda, 29. nov 2017, 09:24) - Nikola [neregistrovani]

"Челично пријатељство Србије и Кине подигнуто на виши ниво"

Napokon Srbija može otići bilo gde u svetu i pohvaliti se da sa svim zemljama ima dobre i prijateljske odnose. Kina je odavno naš dobar prijatelj i sada smo podigli prijateljske odnose na najviši nivo. Kina je pokazala da smo u dobrim prijateljskim odnosima tako što je investirala u Srbiju za mnoge značajne projekte.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">