Polemika SNS-a i DS-a o rađanju

Poslanica Demokratske stranke i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Aleksandra Jerkov izjavila je da je problem napada crkvenih velikodostojnika na žene koje su odlučile da nemaju decu problem celog društva, na šta funkcionerka SNS-a Marija Obradović odgovara da Demokratska stranka žene zloupotrebljava za jeftine dnevno-političke poene, umesto da se bori za prava žena.

Marija Obradović ističe da je zgrožena lažnom ocenom DS-a da država ne stvara uslove za porodicu, već podstiče lov na žene koje ne žele da rađaju.

"Takva neistina davno nije javno izrečena. Republika Srbija nikada nije više ulagala u promovisanje zdrave porodice i podsticaj rađanju", naglasila je potpredsednica Glavnog odbora SNS-a.

Narodna poslanica DS-a i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Aleksandra Jerkov ranije danas je rekla da kada grupa muškaraca koji su odlučili da nemaju decu napada, vređa i javno osuđuje žene koje su odlučile istu stvar kao i oni, to je problem kojim ne treba da se bave samo žene, već celo društvo.

"Kada država, institucije i političari ćute dok je u toku ovaj lov na veštice bez dece, to je znak da u državi nešto nije u redu", upozorila je Jerkov u pisanoj izjavi. Smatra i da "činjenica da na sastanku predsednika i patrijarha, na kom se razgovaralo upravo o tome, nije bilo nijedne žene, govori sama za sebe".

Obradovićeva podseća Jerkov da je "režim DOS-a ostavio potpuno pokradenu državnu kasu, sa posledicama lopovske privatizacije gde su upravo žene prve ostajale bez posla". 

U takvim uslovima osiromašene privrede, bez mogućih investicija i nade za oporavak, kazala je Obradovićeva, "DS i njeni danas povampireni politički repovi, bez najmanje sramote i stida, traže tobož da se brine više o porodici".

"Koleginice Jerkov, recite to lopovima u vašim redovima koji su porodice u Srbiji zavili u crno. Pogledajte Šutanovca, Đilasa, Jeremića i Tadića u oči i pitajte ih šta ste ostavili iza sebe, iz te finansijske pustoši ste želeli da pomognete majkama i deci u Srbiji?", saopštila je Obradovićeva.

Prema rečima funkcionerke SNS-a, upravo ova Vlada je stvorila i stvara uslove za više radnih mesta, zdravu privredu i nove investicije, a samo takvo okruženje može da podrži porodicu u Srbiji, posebno mlade.

"Niko nikada nije napadao žene u Srbiji zbog odluke da rađaju, ili ne. O stavovima SPC moraćete sa njima da razgovarate, ukoliko niste zadovoljni. Njihovu izjavu vidim kao podstrek i državi i ženama koje žele da rađaju, da se stvore bolji uslovi, u svakom smislu, prvo materijalnom, ali i duhovnom", istakla je Obradovićeva.

"Oštra osuda, pre svega države i predsednika Srbije (Aleksandra) Vučića nepravedna je, jer ne vidim ništa sporno u susretu patrijarha i predsednika Republike, koji su razgovarali o mnogim temama, pa i o natalitetu. Predsednik Vučić je upravo patrijarha i upoznao sa uslovima koje država stvara za podsticaj rađanja, potencirajući značaj države u borbi za veći natalitet", objasnila je potpredsednica SNS-a.

Ako pronađete ijednu ženu u Srbiji koja je proganjana jer ne želi da rodi, dajte da se zajedno borimo za nju, zaključila je Obradovićeva.

Aleksandra Jerkov navela je da bi država trebalo da se postara da stvori uslove za zasnivanje porodice u Srbiji, umesto što povlađuje onima koji ovu kampanju vode.

"Hrabre žene su se izborile za pravo da odlučuju o rađanju i svom telu pre više decenija. Nijedna kampanja mržnje i zatvaranje očiju pred njom neće promeniti tu činjenicu", navela je Jerkov. 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom liturgije u Pećkoj Patrijaršiji 15. oktobra kazao da "Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji".

Poglavar SPC, patrijarh Irinej je potom ocenio da su "žene dužne da rađaju, kako bismo očuvali srpstvo".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u subotu s patrijarhom Irinejom i u saopštenju posle sastanka navodi se da su "izrazili zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji".

broj komentara 32 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. okt 2017, 08:04) - Borko [neregistrovani]

Sloboda odlučivanja

Zaustavljanje pada nataliteta i podsticanje rađanja je pitanje od nacionalnog interesa. Ali pre svega to je pitanje slobodnog odlučivanja oba pola. Ono što država može učiniti i što čini jestu ekonomska davanja i programi pronatalitetne politike.

(ponedeljak, 30. okt 2017, 08:01) - Lola [neregistrovani]

kom

Sve žene treba da se bore za svoja prava zajednički i to bi bilo sasvim normalno.Ovako razjedinjene malo toga mogu da urade.

(ponedeljak, 30. okt 2017, 07:53) - Boka [neregistrovani]

Boka

Za resavanje problema nataliteta se prvo moraju resiti mnogi drugi problemi, tako da je to proces koji i bez tih dodatnih problema dugo traje

(ponedeljak, 30. okt 2017, 07:35) - daca [neregistrovani]

ddd

Problem nataliteta nije jednostavan i ne moze se lako resiti...

(ponedeljak, 30. okt 2017, 07:35) - milan [neregistrovani]

Roditeljstvo

Rađanje dece i zdrava porodica su prioritet,SNS je do sada uložila veliki trud kako bi u ovoj zemlji roditeljstvo bilo što lakse i kako bi se što veći broj supružnika odlučio na roditeljstvo.Svak ima pravo da se odluči hoće li .imati decu ili ne

(ponedeljak, 30. okt 2017, 06:50) - anonymous [neregistrovani]

misljenje

Nema potrebe za polemikom. Vise dece je svakako potrebno.

(ponedeljak, 30. okt 2017, 06:19) - Гарет [neregistrovani]

Није, него.

Узмете родитељима по 10% од плате, а онда повећате додатак за бебе 1% и онда ви подстичете рађање? Какво је то право за које се борите, право да се не рађају деца?

(ponedeljak, 30. okt 2017, 02:19) - anonymous [neregistrovani]

***

Drzava se poslednjih godina trudi da podstakne radjanje. Medjutim problem nije samo u zenama, vec i u muskarcima koji ne zele da zasnivaju porodicu.

(ponedeljak, 30. okt 2017, 00:36) - anonymous [neregistrovani]

Preisivac

Ne prepisuj vec receno u tekstu, sta je tvoj komentar, ili ako ga nemas ne moj da nam ponavljas politicke fraze!

(ponedeljak, 30. okt 2017, 00:34) - anonymous [neregistrovani]

Oladite

Tvoje iskustvo i rezonovanjeje je tvoje a ne moje ili neke druge zene, zato komentarisati ovu temu je najblaze receno bez smisla i krajnje neozbiljna jer radjanje dece i stvaranje porodice nije pitanje ni za crkvu, ni za politicare a jos manje za komentarisanje.Ovo je duboko privatna stvar svake zene!