Ne da(vi)mo Beograd: Spalionica u Vinči koštaće grad više od milijardu evra

Analiza ugovora o izgradnji spalionice na deponiji u Vinči pokazala je da će privatni investitor od grada u narednih 30 godina dobiti najmanje milijardu i 150 miliona evra, saopštila je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd.

Kako se navodi u saopštenju, iako će investitor francusko-japanski konzorcijum (The Consortium of SUEZ Groupe SAS & amp; I-Environment Investments limited) uložiti 300 miliona evra, ugovor će doneti "ogromne finansijske obaveze koje će se katastrofalno odraziti na budžet grada i komunalne troškove građana".

Ugovorom za javno-privatno partnerstvo grada Beograda za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada sa privatnim investitorom koji je potpisan 29. septembra, gradske vlasti su se obavezale da u narednih 30 godina investitoru isplaćuje više od 38 miliona evra godišnje, što je u zbiru oko milijardu i 150 miliona evra.

Dodaje se da je to minimalni iznos, jer nisu uračunati svi prateći infrastrukturni troškovi, kao ni troškovi koji uključuju povlašćen položaj u proizvodnji energije.

"Ova ogromna ulaganja koja grad izvodi imaju za rezultat srazmerno veliku zaradu privatnog investitora, a štetu po javne finansije, ostavljaju gradski budžet sa enormnim direktnim i skrivenim troškovima, a građane sa cenom tretmana otpada i najmanje četiri puta većom cenom usluga", saopštila je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd.

Incijativa je navela i da se očekuje poskupljenje računa građana za četiri do pet puta za odvoženje smeća, kao i ukidanje mogućnosti otvaranja radnih mesta u "zelenoj ekonomiji".

Pored finansijskog dela, analiza je navela i pravno-proceduralne probleme.

Navodi se da ugovoru nedostaju određeni delovi, kao i to da se gradsko pravobranilaštvo nije bavilo analizom Ugovora, jer, kako se napominje, prevod ugovora nije u duhu srpskog jezika i nema pečat sudskog tumača.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 24. okt 2017, 08:58) - Coa [neregistrovani]

hmm

Da li smatrate da je investicija nepotrebna? Da li znate da ono sto je kvalitetno kosta? Ko je radio ovu analizu? Opet se barata random cinjenicama.

(utorak, 24. okt 2017, 08:50) - Zvonko [neregistrovani]

deponija

Dobro je sto ce se resiti problem deponije u Vinci kao i sto ce doneti finasijsku dobit za grad

(utorak, 24. okt 2017, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Pa naravno da je opravdan. Koliko godina se ceka da se resi ovaj problem, i sad kad je nesto preduzeto opet nije dobro. 

(utorak, 24. okt 2017, 00:34) - Anja [neregistrovani]

!!!!

Po njihovoj racunici sve sto ova vlast uradi nije dobro. Hm....

(ponedeljak, 23. okt 2017, 21:31) - maki [neregistrovani]

deponija

Za početak me zanima ko je radio analizu?. Zatim, vrlo dobro znamo kakve probleme pravi deponija u Vinči. Često u letnjim mesecima otpad izaziva požare i širi se smrad. Ako će to rešiti probleme kakve sada Beograd ima zbog te deponije, onda je verovatno i trošak opravdan.

(ponedeljak, 23. okt 2017, 20:47) - Borko [neregistrovani]

Nova radna mesta

Da, davacemo im novac, ali im dajemo da zaposle nase ljude, da nasim ljudima daju plate i hrane njihove porodice..Jel to pogresno ?

(ponedeljak, 23. okt 2017, 18:52) - alexadro [neregistrovani]

ekologija

Ekologija je bitna, nedajmo da nas Beograd bude prljav i zagadjen. Nemojmo siriti dezimformacije da je ugovor stetan, on nama zapravo pomaze da sacuvamo grad i zivimo zdravo u njemu.

(ponedeljak, 23. okt 2017, 18:19) - Dama [neregistrovani]

Go green

Ako ce time da se regulise odnosenje smeca i njegovo pravilno odlaganje a samim tim sacuva vazduh,zelenilo, zivotna sredina,ne smeta mi da poskupi malo.To su resenja koja donose korist na duze staze

(ponedeljak, 23. okt 2017, 18:18) - Kole [neregistrovani]

Otpad

Zastita zivotne sredine je najbitniji segment..Grad se mora zastiti od otpada, pogotovo opasnog...za to, nije nista skupo!

(ponedeljak, 23. okt 2017, 17:49) - Priroda se budi [neregistrovani]

!

Ako je najnovija tehnologija zaštite životne sredine, onda nije mnogo. Da se gospoda malo više razumeju u ZŽS, ne bi se isčudjavali, jer je zaštita sredine bitna, ali i košta.