Tači: Referendum o sporazumu sa Beogradom

Kosovski predsednik Hašim Tači je u intervjuu za "Radio Kosovo" izneo tvrdnju da će "građani dobiti priliku da se o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije izjasne kroz referendum".

"Ovaj sporazum morao bi da bude u direktnoj volji građana. U nastavku dijaloga direktno će učestvovati i Sjedinjene Američke Države. Samo njihovo direktno učešće predstavlja snažnu garanciju za preduzimanje koraka i brzih odluka, pravih, održivih i funkcionalnih", poručio je Tači, prenosi Kossev.

Navodi se da je Tači poruku o mogućem referendumu izneo u javnost samo nekoliko sati nakon sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost EU Federikom Mogerini.

"Želeo bih da naglasim da ću ovaj put, pošto se radi o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, kao predsednik predložiti da konačni sporazum, osim odobrenja od strane sveobuhvatnog tima ili i od strane konsultativnog tima koji će biti formiran jednim širokim spektrom političkih stranaka, civilnog društva, medija, verskih zajednica – stvoriti i priliku da građani Kosova odobre i izjasne se o tom sporazumu kroz referendumski proces", rekao je Tači.

On je naveo da bi "budući konačni sporazum za normalizaciju odnosa i pomirenje, koji otvara sigurnu perspektivu Kosova u okviru UN, EU i NATO, morao da bude u direktnoj volji građana kroz referendum".

Tači je ponovio ranije tvrdnje da se radi o novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, a da će konačni sporazum okončati neprijateljstva. Istakao je važnost dogovora o pravosuđu, a osvrnuo se i na formiranje kosovskih institucija, ponavljajući da je važno njihovo brzo formiranje.

On je u intervjuu najavio da uskoro putuje u SAD i tvrdi da će se tamo sastati s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 01. sep 2017, 11:26) - Ana [neregistrovani]

komentar

Taci ne uliva poverenje, znam bas koliko bi se oni zalozili za normalizaciju odnosa.

(petak, 01. sep 2017, 11:09) - Tanja [neregistrovani]

rrr

Ovaj bi trebao da bude iza rešetaka.

(petak, 01. sep 2017, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

---

Tači taj referendum nepostojeće države ne vredi ništa. 

(petak, 01. sep 2017, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

---

Ne verujem ništa ovom Tačiju.

(petak, 01. sep 2017, 09:48) - Danilo [neregistrovani]

Referednum

Mogu samo da zamislim kako ce izgledati taj njihov referendum.

(petak, 01. sep 2017, 09:44) - Soko [neregistrovani]

Dobar dan

Koji manipulant ovaj Tači.

(petak, 01. sep 2017, 09:33) - patriota [neregistrovani]

pppp

Prvo neka Brisel i EU reaguje na hapsenje nasih ljudi dole,pa onda mozemo pricati o nekom dijalogu!

(petak, 01. sep 2017, 09:25) - Neša [neregistrovani]

Referendum

Ipak, veliko je pitanje da li će Hašim Tači poštovati volju građana ili će samo sprovesti referendum, a odlučiti onako kako on sam bude hteo.

(petak, 01. sep 2017, 09:16) - Darko [neregistrovani]

I SAD i Rusija

Referendum je farsa. A ako se SAD meša u dogovore, onda treba i Rusija.

(petak, 01. sep 2017, 09:07) - anonymous [neregistrovani]

......

Referendum o kom bi Albanci odlucivali, kako da ne