EU: I dalje procenjujemo hrvatske mere

Evropska unija navodi da i dalje "procenjuje situaciju" kada je reč o uvođenju novih hrvatskih taksi na uzvoz voća i povrća iz zemalja regiona.

"Trenutno procenjujemo usklađenost novih mera sa obavezama", izjavio je za Tanjug portparol Evropske komisije.

EU istovremeno apeluje na "sve strane" u ovom slučaju da se "pridržavaju svojih obaveza", ali i da se "uzdrže i spreče eskalaciju".

"EU podržava razvoj trgovine i ekonomske integracije. Sve strane moraju da poštuju svoje obaveze. Mi pozivamo sve strane i da se uzdrže i spreče eskalaciju. U kontaktu smo sa vlastima svih zemalja uključenih u ovaj slučaj i trenutno procenjujemo situaciju i usklađenost novih mera sa obavezama", navedeno je u pisanom odgovoru prosleđenom Tanjugu iz Evropske komisije.

Na direktno pitanje Tanjuga da li Hrvatska novim uvoznim merama krši odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje su sve zemlje članice EU potpisale sa zemljama u regionu, u Briselu i danas ponavljaju da evropski eksperti za trgovinu i primenu SSP-a razmatraju novonastalu situaciju.

Nezvanično, diplomatski izvori iz Evropske komisije navode da bi EU želela da se svojevrsni "trgovinski rat" na Zapadnom Balkanu zaustavi i reši u dogovoru samih zemalja regiona međusobno.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. avg 2017, 19:45) - milan lala [neregistrovani]

Vrane

Cekajuci na Brisel "Vrana vrani oci ne vadi".Primenimo expresno / odmah iste mere za Hrvatsku robu koja stize u Srbiju.Fitosanitarna kontrola svake pojedinacne robe uz cenu od 270 Eura, pa neka onda Brisel ocenjuje obe mere kako Hrvatsku tako i nasu jesu li u suprotnosti sa sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju.Mislim da ce "proucavanje / ocenjivane " Brisela tada mnogo brze da se okonca, hehehehe.

(ponedeljak, 07. avg 2017, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

Tacno,kako njima odgovara,

a novi kandidati treba sve da urade sto oni nisu uradili.Bas je tako.

(ponedeljak, 07. avg 2017, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

da se dogovore

Ili EU ima neka pravila ili ih pravi od slucaja do slucaja kako njima odgovara. Neka kazu konkretno, pravila su to i to i Hrvatska se drzi toga ili Hrvatska ih ne postuje i zloupotrebljava prema potrebi. Trazite druga trzista i uradite reciprocitet.
pozdrav iz nemacke

div id="adoceanrsvdcfhklggd">