Vulin: Od Izraela imamo šta da naučimo

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je za RTS da će Izrael u Unesku i svim drugim forumima držati stranu Srbiji. Patrijarh jerusalimski je bio veoma jasan – Kosovo ne može biti oteto od Srbije, istakao je Vulin.

Ministri odbrane Izraela i Srbije, Avigdor Liberman i Aleksandar Vulin, potpisali su u Tel Avivu krovni sporazum o vojnoj saradnji dve zemlje.

Delegacija Ministartva odbrane u Izraelu je posetila i muzej Holokausta Jad Vašem, u kome se čuva i sećanje na stradale u Jasenovcu. U Starom gradu u Jerusalimu Vulin se sastao sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom III.

Aleksandar Vulin je rekao za RTS da je najvažniji rezultat posete Izraelu u formalnom smislu potpisivanje sporazuma o međusobnoj saradnji između dva ministarstva odbrane, što otvara dosta prostora da naša odbrambena industrija prodaje svoje proizvode na tom prostoru i da naučimo nešto od Izraela kako se u softverskoj bezbednosti vodi računa o svojoj zemlji.

"Svakako da je ovo nastavak političke saradnje i potvrda da Izrael neće priznati Kosovo i Metohiju i da će u Unesku i svim drugim forumima držati stranu Srbiji, ali i naša mogućnost da širimo svoj politički uticaj i stvaramo prijatelje na Bliskom istoku", rekao je Vulin.

Govoreći o razgovoru sa patrijarhom jerusalimskim, Vulin je rekao da je Jerusalimska patrijaršija veoma uticajna ne samo u Jerusalimu, Izraelu već na čitavom Bliskom istoku i reč patrijarha se veoma sluša.

"Patrijarh je bio veoma jasan da KiM ne može da bude oteto od Srbije i da će Jerusalimska patrijašija gde god se čuje njen glas ponavljati da je to Jerusalim srpski i da je to teritorija na kojoj srpski zakon i srpska država treba da postoje", istakao je Vulin.

U knjigu utisaka ministar Vulin je upisao: "U Svetom gradu srpski narod ima duboke korene. Neizmerna zahvalnost Vašoj svetosti što čuvate uspomenu i budite nadu." 

Vulin je, govoreći o saradnji sa Izraelom, rekao da je Izrael zemlja koja se brzo razvija, ima stanovnika koliko i Srbija, ali daleko veći BDP.

"Imamo šta da naučimo od njih i kada je u pitanju politika neutralnosti, budući da je on taj koji se nalazi u turbulentnom prostoru na kome je potrebno pokazati ne samo vojničku čvrstinu i snagu već i diplomatsku sposobnost i umeće", zaključio je Vulin sumirajući rezultate posete Izraelu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво